ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΧΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Αλλάζει ο εκλογικός νόμος στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν με νέο σύστημα και όχι με την απλή αναλογική η οποία δημιούργησε σοβαρά προβλήματα κυβερνησιμότητας σε Δήμους και Περιφέρειες.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να συναντηθεί με το νέο υπουργό Μάκη Βορίδη και αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έρθει προς έγκριση ο νέος εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση.

«Να τονίσω και εγώ την ξεχωριστή σημασία που αποδίδω στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος της Αυτοδιοίκησης, κάτι το οποίο αποτελούσε προεκλογική μας δέσμευση. Ήδη κάναμε κάποιες πρώτες παρεμβάσεις για να διευκολύνουμε τη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών.

Αποτελεί δέσμευσή μας, όμως, να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια. Θα φέρουμε το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο είναι ώριμο προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο του Ιανουαρίου και εκτιμώ ότι μπορούμε να νομοθετήσουμε πολύ σύντομα μετά, πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επιστροφή στο παλιό σύστημα 

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η κυβέρνηση θα επαναφέρει το παλιό ποσοστό του 42% στις εκλογές του α’ γύρου για την άμεση εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, οι οποίες θα διασφαλίζουν τα 3/5 του συνόλου των εδρών, δηλαδή μια σημαντική πλειοψηφία.

Όσοι λάβουν λιγότερο από 42% και οδηγηθούν σε β΄ γύρο όπου θα χρειαστεί το 50% +1 για την ανάδειξη του νικητή, είναι πιθανόν να έχουν μικρότερη πλειοψηφία, κατά μία ή παραπάνω έδρες. Πάντως, σε όλους τους Δήμους και της Περιφέρειες, οι παρατάξεις που θα κερδίσουν τις εκλογές θα διασφαλίσουν την απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να ασκήσουν διοίκηση.

Translate »
error: Content is protected !!