ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ 80% ΕΚΤΟΣ ΜΕΘ

Σε  έμμεση αποδοχή κι επιβεβαίωση της   πρόσφατης αναφοράς της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος»  στις 29 Νοεμβρίου, ότι άνω του 80% των θανάτων από  τον κοροναϊού σημειώνεται εκτός ΜΕΘ, προχώρησε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την εξέλιξη της πανδημίας  ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.  

Στον κ. Κοντοζαμάνη ζητήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο ποσοστό θανάτων εκτός ΜΕΘ  κι «αν αυτό μπορεί να  δείχνει αδυναμία των  συγκεκριμένων μονάδων  να νοσηλεύσουν το σύνολο των ασθενών που έχουν πραγματική ανάγκη». Επιπλέον του ετέθη το ερώτημα «πότε σκοπεύει    το Υπουργείο  να δώσει αναλυτικά στοιχεία το Υπουργείο Υγείας για τη θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ;».  Ο  αναπληρωτής Υπουργός Υγείας  δεν αρνήθηκε το  συγκεκριμένο ποσοστό θανάτων εκτός ΜΕΘ.   

Ανέφερε ενδεικτικά: «Επιτρέψτε μου να πω ότι την περίοδο αυτή που διανύουμε της πανδημίας, από την αρχή της πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν έμεινε εκτός μονάδος. Για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια και είναι ο γιατρός, ο θεράπων ιατρός, οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι. Και πολλές φορές, η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως είναι οι πολλαπλές συννοσηρότητες, οι οποίες παίζουν τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο προκειμένου να ληφθεί η απόφαση εισαγωγής ή όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.  

»Σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε τα δεδομένα, είναι στη διάθεσή μας και θα ήθελα να το τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κορωνοϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων».

Σημειώνεται πάντως ότι στα τέλη Οκτωβρίου όταν δεν υπήρχε ακόμη  πίεση   στο νοσηλευτικό σύστημα από μεγάλο αριθμό νοσηλευομενων – διασωληνωθέντων  το ποσοστό θανάτων εντός κι εκτός ΜΕΘ ήταν  από  50%. Δείγμα ότι προφανώς λόγω της ραγδαίας αύξησης των ασθενών μπορεί ν άλλαξαν ορισμένα από τα κριτήρια εισόδου ασθενών στις εν λόγω  νοσηλευτικές μονάδες ή παραμονής   στις απλές κλίνες Covid.  

Translate »
error: Content is protected !!