Κυριάκος Μητσοτάκης: Σφίγγει ο κλοιός για τους χούλιγκαν – Τα μέτρα και τα μηνύματα για την αθλητική βία

Αποφασισμένος να μπει τέλος στην εγκληματική και φονική – όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του άτυχου Μιχάλη Κατσουρή – δράση των χούλιγκανς εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύσκεψη που είχε τόσο κατ΄ιδίαν με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, όσο και με τους ιδιοκτήτες Ολυμπιακού, ΠΑΟ, ΑΕΚ και τον εκπρόσωπο του ΠΑΟΚ παρουσία του επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι για πρώτη φορά ακούστηκε από τα χείλη του πρωθυπουργού, έστω και ως ενδεχόμενο, η προειδοποίηση για αποκλεισμό ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. «Ελπίζω πράγματι να μην απαιτηθεί από τις εξελίξεις, το κράτος να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο το οποίο έχει στη διάθεσή του, το οποίο δεν είναι άλλο από τον προσωρινό αποκλεισμό ελληνικών ομάδων από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα άμεσης εφαρμογής:

1. Κλείνουν οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών και κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα πια την επίσημη ΠΑΕ.

2. Η Αστυνομία θα έχει πια ουσιαστικό έλεγχο προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες εκείνες που στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει πρόβλημα. Όπως ανακοινώθηκε με το μέτρο αυτό συμφώνησαν και οι τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ με τον πρωθυπουργό να εξηγεί ότι «αυτό σημαίνει ότι η αρμοδιότητα αυτή μεταπίπτει από τις υπηρεσίες ασφάλειας των ομάδων στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα έχει και την ευθύνη να κάνει τέτοιους ελέγχους όποτε η ίδια κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο».

3. Τοποθετούνται ολοκληρωμένα συστήματα με κάμερες στα γήπεδα με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι αυτό αποτελεί «χρέος» των ομάδων «για να μας βοηθήσουν να φροντίσουμε για την τάξη».

4. Δημιουργείται παρατηρητήριο βίας σε συνεργασία με την UEFA και των κρατών-μελών ώστε να υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση για γεγονότα υψηλού κινδύνου αλλά να υπάρχει και απόλυτη διαφάνεια -δημόσια ενδεχομένως- για το ποιοι σύλλογοι είναι αδελφοποιημένοι με ποιους και να είναι πολύ αυστηρή και η ίδια η UEFA στην απαγόρευση των μετακινήσεων οργανωμένων οπαδών που είναι υπότροποι και έχουν υποπέσει σε τέτοια περιστατικά βίας. «Και ενδεχομένως και με πιο αυστηρές τιμωρίες για τέτοια γεγονότα με αποκλεισμό, με μηδενισμούς παιχνιδιών και αποκλεισμό από ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε επίπεδο και της ίδιας τής UEFA» όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Αν, ωστόσο, με τα μέτρα αυτά δεν παταχθεί το φαινόμενο της αθλητικής βίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από το ενδεχόμενο αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για το κλείσιμο των θυρών οργανωμένων οπαδών, «προφανώς στο πλαίσιο το οποίο υπάρχει για την τιμωρία των ομάδων και τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών».

Ο πρωθυπουργός φρόντισε, επίσης, να στείλει – στη σκιά της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή – το μήνυμα ότι «φαινόμενα αδράνειας δεν θα γίνουν ανεκτά» δεσμευόμενος ότι «δεν θα διαιωνίσουμε παθογένειες αλλά θα τις διαλύσουμε».

Ειδικά, δε, για τα λάθη και παραλείψεις από την πλευρά της ΕΛΑΣ που επέτρεψε στους Κροάτες χούλιγκαν και τους Έλληνες συνεργούς τους να διασχίσουν σχεδόν τη μισή Ελλάδα μέχρι να φτάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια χωρίς να τους σταματήσει κανείς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκανε λόγο για «επιχειρησιακή αστοχία» της αστυνομίας η οποία, όπως είπε, «δεν πρέπει να επαναληφθεί».

Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: