Κων/νος Κουκάς: “Έχουμε ζητήσει μόνιμο εισαγγελέα στην Μύκονο για την καλύτερη εφαρμογή των νόμων”

Ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, δίνει τις δικές του απαντήσεις για όλα τα θέματα τα οποία προκαλούν αρνητική διαφήμιση στο νησί.

— Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που αφορούν τη Μύκονο, με αρνητικό πρόσημο. Πώς σας φαίνεται το γεγονός ότι το νησί έχει γίνει πλέον συνώνυμο της αυθαιρεσίας, της ανομίας και των συνεχόμενων λουκέτων;

Αν με ρωτάτε εάν υπάρχει παραβατικότητα και ανομία στη Μύκονο, θα σας απαντήσω ευθέως ναι. Εάν όμως με ρωτάτε για το αν η Μύκονος είναι συνώνυμο της παραβατικότητας και της ανομίας, θα σας απαντήσω ευθέως όχι. Θα σας το πω όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται. Η Μύκονος εδώ και πολλές δεκαετίες είναι ένας κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός, ο οποίος ανταγωνίζεται με επιτυχία κάθε χρόνο άλλους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς. Είναι ο τόπος που έχει προσφέρει δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία και προβάλλει τη χώρα σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ειδικά μέσω των social media.

— Μπαρ-υπερπαραγωγές, ξυλοδαρμοί αρχαιολόγων, μαφίες και απρόσιτες τιμές είναι μερικά από τα θέματα που συναντάμε επίσης στην ειδησεογραφία. Αναρωτιέμαι πώς η τοπική κοινωνία της Μυκόνου αντιδρά σε αυτές τις εξελίξεις.

Η τοπική κοινωνία γνωρίζει ότι με βάση το θεσμικό και νομικό πλαίσιο, αυτή που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή και την τήρηση των νόμων είναι η ελληνική πολιτεία. Γνωρίζει ότι διεκδικούμε για πάρα πολλά χρόνια ‒και ευτυχώς επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έγινε πράξη‒ τη δημιουργία της υποδιεύθυνσης της ΕΛ.ΑΣ., πλήρως στελεχωμένης. Η Μύκονος για πάρα πολλά χρόνια δεχόταν εκατομμύρια επισκέπτες και υπήρχαν μόλις λίγοι δεκάδες αστυνομικοί για την επιβολή του νόμου, πράγμα ανέφικτο. Η τοπική κοινωνία, επίσης, γνωρίζει ότι εμείς ζητήσαμε για λόγους καλύτερης εφαρμογής των νόμων και αποτροπής παραβατικών φαινομένων μόνιμο εισαγγελέα στο νησί, τουλάχιστον κατά την καλοκαιρινή περίοδο, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Η τοπική κοινωνία γνωρίζει ότι όταν ζητήσαμε εγγράφως από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου την επίβλεψη των παραλιών μας, η υπηρεσία απάντησε ότι υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος ‒ναι, μόνο ένας‒ για όλες τις Κυκλάδες.

Η τοπική κοινωνία, σε κάθε περίπτωση, ήταν, είναι και θα είναι υπέρ της νομιμότητας. Όμως, από τη στιγμή που η πολιτεία αποφάσισε να θέσει σε προτεραιότητα την αυστηρή επιβολή της νομιμότητας στη Μύκονο, θα ήταν εποικοδομητικό και κυρίως δίκαιο να θέσει σε προτεραιότητα και τη στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών και του προσωπικού του δήμου, τη χρηματοδότηση βασικών έργων υποδομών, την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας, παιδείας και αθλητισμού, να επιστρέψει τη διαχείριση των παραλιών στους δήμους, και να έχει μια πιο ισορροπημένη λογική όσον αφορά τις απαγορεύσεις. Για παράδειγμα, η πολιτεία έχει απαγορεύσει για τρίτη χρονιά την έκδοση νέων αδειών ξενοδοχείων στη Μύκονο, αλλά εξαιρεί τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις.

— Ένα από τα θέματα που διαβάσαμε, πάλι τελευταία, είναι και το πρόβλημα της στέγασης των καθηγητών των μισών σχολείων της Μυκόνου. Τι έχει συμβεί και πώς μπορεί να λυθεί αυτό το σοβαρό θέμα;

Καταρχάς, να σας ενημερώσω ότι ο δήμος Μυκόνου είναι ο πρώτος ο οποίος εισηγήθηκε νόμο στο υπουργείο Εσωτερικών, που ψηφίστηκε το 2017 και επιτρέπει στους δήμους να παρέχουν δωρεάν σίτιση και διαμονή στους γιατρούς και νοσηλευτές του κέντρου υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Από το 2017, το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου αποφάσισε τη διάθεση 350.000 ευρώ ετησίως, αποκλειστικά από δημοτικούς πόρους, στους δημόσιους υπαλλήλους. Από το 2018 λειτουργούμε δημοτικό κοιτώνα για παροχή (μέσω κριτηρίων) δωρεάν κατοικίας στους εκπαιδευτικούς. Το 2021 τέθηκε σε λειτουργία και δεύτερος κοιτώνας με χαμηλό μίσθωμα για τους εκπαιδευτικούς της Άνω Μεράς και διατίθενται επιπλέον δωμάτια στο νησί.


Άρα ο δήμος τα τελευταία έξι χρόνια, σταθερά και με συνέπεια, δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Φέτος θα δαπανήσει 600.000 ευρώ για να στηρίξει στο μέτρο του δυνατού τους δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται στο νησί μας. Επιπλέον, ένα από τα πρώτα θέματα που θέσαμε δυναμικά στη διαδικασία κατάρτισης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΕΠΣ) ήταν και η επίλυση και νομική κάλυψη της κατασκευή κοινωνική κατοικίας από τον δήμο. Σε κάθε περίπτωση, εμείς καλούμε την πολιτεία να δώσει επιπλέον κίνητρα και να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους ακόμα περισσότερο όχι μόνο στη Μύκονο αλλά και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει υψηλό κόστος διαβίωσης.

— Το τουριστικό μοντέλο που έχει υιοθετηθεί από τη Μύκονο την έχει καταστήσει πρωτοπόρο στον ελληνικό τουρισμό και συμβάλλει κατά πολύ στην οικονομία της χώρας, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται ότι ευνοείται η «ταϊλανδοποίηση» του νησιού. Αυτό είναι κάτι που σας ανησυχεί; Πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε ως δήμος;


Εμείς διαχρονικά αντιδρούμε σε πολιτικές όπως η δημιουργία καζίνου, τουριστικών χωριών υπό μορφή μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων, στο έλλειμμα αστυνόμευσης, στην αδυναμία της Κτηματικής Υπηρεσίας να επιβλέψει την εφαρμογή των νόμων στις παραλίες, στην υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου αλλά και σχεδόν όλων των δημόσιων υπηρεσιών, και βέβαια στην απουσία επικαιροποιημένου πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού. Γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να κάνουμε πριν από πέντε χρόνια μήνυση στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., για να διεκδικήσουμε μια καλύτερη και επαρκή αστυνόμευση σε ένα νησί που δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε καλοκαίρι.


Άρα, αυτό που κάναμε, και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να χρησιμοποιούμε όλα τα προβλεπόμενα νομικά και θεσμικά μέσα για να αποτρέπουμε καταστάσεις που αλλοιώνουν το μυκονιάτικο τοπίο (μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις), να χρηματοδοτούμε δράσεις και πολιτικές για τη στήριξη των δημόσιων υπαλλήλων, να διεκδικούμε και να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός νέου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη Μύκονο των επόμενων δεκαετιών, να συνεργαζόμαστε με θεσμικούς φορείς (π.χ. υπουργείο Τουρισμού) και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη του νησιού και, βέβαια, να ασκούμε μια πολιτική διεθνών σχέσεων για να αναδείξουμε και το άλλο πρόσωπο της Μυκόνου, αυτό της παράδοσης, της ιστορίας, του πολιτισμού. Το δικό μου όραμα είναι να συμβάλω ώστε η Μύκονος να είναι το πρώτο νησί σε όλο τον κόσμο που θα απαντήσει με αποτελεσματικό τρόπο στο πρόβλημα της άλογης ανάπτυξης και από κορυφαίος τουριστικός προορισμός να εξελιχθεί σε έναν κορυφαίο πολιτιστικό προορισμό.

— Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί απ’ όλα όσα ακούτε και διαβάζετε και ποια τα κυρίαρχα παράπονα των ντόπιων;

Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτά που έχουμε καταφέρει και πολύ αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι πρέπει για να συνεχίσει η Μύκονος να είναι ένας κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός. Απλώς πιστεύουμε στο ρητό «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους». Το τρίπτυχο της ουσιαστικής συνεργασίας πολιτείας, τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών κοινωνιών είναι ξεκάθαροι κανόνες που θα ισχύουν για όλους – μέτρο στις πολιτικές χωρίς υπερβολές και εντυπωσιασμούς – σεβασμός στην προσφορά του νησιού στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.

H συνέντευξη του δημάρχου Μυκόνου δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Translate »
error: Content is protected !!
%d