Ο «Ντάνιελ» αλλάζει τον σχεδιασμό της ΔΕΘ – Στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας ο Μητσοτάκης

Οι τεράστιες πλημμύρες στη Θεσσαλία και οι καταστροφές που αυτές έχουν επιφέρει, αλλά και οι εικόνες σε άλλες περιοχές της χώρας, της Αττικής συμπεριλαμβανομένης, λίγες μέρες μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, οδηγούν σε αναπροσαρμογή του σχεδιασμού για τη ΔΕΘ που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο ανέμεναν την ευκαιρία της πρωθυπουργικής ομιλίας ως μια ευκαιρία για μια φυγή προς τα εμπρός, μετά από ένα δύσκολο πολιτικά καλοκαίρι για την κυβέρνηση, η οποία αντιμετώπισε αλλεπάλληλες δοκιμασίες στο πεδίο της πολιτικής προστασίας, αλλά και εσωτερικές κρίσεις. Πλην όμως, δύο εικοσιτετράωρα πριν την ομιλία του Σαββάτου, το κλίμα μόνο πανηγυρικό δεν είναι στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι μονίμως σε ανοιχτή γραμμή με την Πολιτική Προστασία και με αρμόδιους υπουργούς και φορείς για τα όσα συμβαίνουν στο πεδίο. Υπό αυτό το πρίσμα, οι πρόσφατες δοκιμασίες με τις φωτιές και τις πλημμύρες δημιουργούν έναν νέο καμβά για την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, η οποία είναι σε φάση τελικής οριστικοποίησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο τόνος παρουσίας του κυβερνητικούκλιμακίου, πάντως, θα είναι εντελώς διαφορετικός σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Η λογική συνοψίζεται στην ιστορική φράση «σεμνά και ταπεινά», ιδίως όσο είναι πιθανό ο αριθμός των νεκρών από τις καταστροφές στη Θεσσαλία να ανέβει περαιτέρω. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης το πιθανότερο είναι να περιοριστεί στην ομιλία και στη συνέντευξη Τύπου του την ερχόμενη Κυριακή.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή αναφέρει στο protothema.gr, πάντως, ότι ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει μια σειρά μεταρρυθμίσεων σε ένα ευρύφάσμα, σηματοδοτώντας την πρόθεσή του να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα του ελληνικού κράτους και να παρέμβει σε παθογένειες ετών. Η κλιματικήκρίση, πάντως, εκ των πραγμάτων βάζει την ατζέντα, καθώς αποδείχθηκε ότι ακόμα και παρεμβάσεις που έγιναν τα περασμένα χρόνια π.χ. στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφές του  Ιανού έφτασαν ή και ξεπέρασαν τα όρια τους με τις τωρινές καταιγίδες. Με δεδομένο, παράλληλα, ότι το οικονομικό «καλάθι» της ΔΕΘ θα είναι αρκετά φειδωλό, η έμφαση θα δοθεί στις μεταρρυθμίσεις και στις πολιτικές παρεμβάσεις, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να γυρίσει σελίδα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται και σήμερα στο γραφείο του, σε ανοιχτή γραμμή με το Συντονιστικό της ΠολιτικήςΠροστασίας, ενώ το πρωί της Παρασκευής είναι προγραμματισμένη η μετάβασή του στον Έβρο, όπου θα ανακοινώσει παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της περιοχής, με έμφαση την επανεκκίνηση του πρωτογενούς τομέα. «Όλη η κυβέρνηση θα είναι πάνω από αυτό το σχέδιο», αναφέρει κυβερνητική πηγή, προτάσσοντας τη σημασία του Έβρου. Και η Θεσσαλία, πάντως, θα βρεθεί τις επόμενες μέρες στα πρωθυπουργικά ραντάρ, καθώς μετά την ύφεση των φαινομένων, θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. 

Translate »
error: Content is protected !!