ΣΠΑΕΙ ΚΑΘΕ ΡΕΚΟΡ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 5

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στο 5ο κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής και ίσως πάει ακόμη ψηλότερα αν τελικά δοθεί ολιγοήμερη παράταση, όπως ζητούν φορείς και παράγοντες της αγοράς.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή Νο5, που είχαν υποβληθεί από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για να λάβουν φθηνά κρατικά δάνεια αλλά και επιχορήγηση, άγγιζαν τις 520.000.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει απόψε τα μεσάνυχτα, αλλά χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση. Αν αυτό συμβεί τότε η πιθανή νέα προθεσμία για εκδήλωση ενδιαφέροντος θα είναι η Δευτέρα ή Τρίτη.

Το αρχικό ποσό που έχει προβλεφθεί είναι 1,5 δισ., αλλά λόγω της μεγάλης συμμετοχής είναι πιθανό αυτό να αυξηθεί κατά πολύ, ίσως και να υπερβεί και τα 2 δισ.

Ενδεχόμενη παράταση πάντως, ώστε να προλάβουν όλοι όσοι θέλουν και πληρούν τα κριτήρια να συμμετάσχουν θα μεταφέρει τις πληρωμές για το τέλος Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί ότι 50% των ενισχύσεων του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέρας προκαταβολής, όπως και του τετάρτου, είναι επιχορήγηση καθώς οι επιχειρήσεις δεν θα χρειαστεί να το επιστρέψουν στο κράτος.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιόδου υποβολής αιτήσεων, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση με όλες τις προϋποθέσεις και λεπτομέρειες οι οποίες θα καθορίζουν τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι διατηρώντας βεβαίως την πρόβλεψη ελάχιστης καταβολής 1.000 ευρώ.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το ποσό αυτό δεν συμψηφίζεται με την ενίσχυση που ενδεχομένως έλαβαν οι δικαιούχοι από προηγούμενο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ωστόσο, οι ενισχύσεις από προηγούμενο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος ενσωματώνονται στον αλγόριθμο, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το ύψος της ενίσχυσης από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 ενώ η αγορά ήδη γνωρίζει πως οι δικαιούχοι επιστρεπτέας προκαταβολής αναλαμβάνουν την υποχρέωση διατήρησης του  ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως και τις 30 Ιουνίου 2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εν εξελίξει κύκλος καλύπτει και νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν έως και τον Σεπτέμβριο του 2020.

Translate »
error: Content is protected !!