Φύλακες Πάρνηθας: «Αυτό που προστατεύαμε εδώ και χρόνια, ξαφνικά δεν θα υπάρχει»

«Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Καταλαβαίνετε πόσο άσχημα νιώθουμε όταν έχουμε περάσει εκατοντάδες μέρες και ώρες για να φυλάμε αυτές τις περιοχές», λέει ο Γιώργος Μαυρογεώργος, επικεφαλής του ΕΔΑΣΑ.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά, η ομάδα των εθελοντών του Συλλόγου βρέθηκε στο πεδίο με δύο ομάδες πεζοπόρων και τρία οχήματα, συνδράμοντας στο δύσκολο έργο της πυροσβεστικής.

«Η καταστροφή που έχει γίνει στη νότια πλευρά της Πάρνηθας είναι πολύ μεγάλη. Κάηκε ένα τεράστιο κομμάτι του πυκνού πευκοδάσους το οποίο είχε γλιτώσει από την μεγάλη πυρκαγιά του 2007. Η φετινή φωτιά βρήκε τα καμένα του 2007», λέει ο κ. Μαυρογεώργος.

Τι πήγε, όμως, στραβά και η πυρκαγιά έφτασε μέχρι τον εθνικό δρυμό;

«Σε ένα περιβάλλον όπως είναι αυτό της Πάρνηθας, μια πυρκαγιά δεν μπορεί να ανακοπεί από τη στιγμή που ξέφυγε. Επίσης, η Πάρνηθα δεν είναι μία πεδινή περιοχή, είναι μια περιοχή με χαράδρες και κοιλάδες. Επομένως, η πυρκαγιά δεν καθοδηγείται μόνο από τον αέρα, αλλά και από το πλούσιο ανάγλυφο του εδάφους», τονίζει ο επικεφαλής του ΕΔΑΣΑ.

Η επόμενη μέρα θα καταγράψει τις τραγικές απώλειες. Η Πάρνηθα φιλοξενεί πολλά σπάνια είδη φυτών, αλλά και ζώα όπως το ελάφι, το τσακάλι, η αλεπού, ο λαγός και ο σκίουρος. Οι εθελοντές του ΕΔΑΣΑ, εκφράζουν φόβους για την τύχη των ζώων που βρέθηκαν στα σημεία της καταστροφής.

Παρόντες και την επόμενη μέρα

Translate »
error: Content is protected !!