Από τις Κυκλάδες στις Βρυξέλλες η φωνή των νησιωτικών επιχειρήσεων

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή άκουσε τις επιχειρήσεις των Κυκλάδων στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα νησιά

Η ανάγκη να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν, να εργάζονται και να δημιουργούν στα νησιά τους με αξιοπρέπεια αποτέλεσε το κεντρικό μήνυμα της δημόσιας ακρόασης που πραγματοποίησε στη Σύρο, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2026, η Ομάδα ECO της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ). Η συνάντηση εντάχθηκε στη διαδικασία γνωμοδότησης για τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα νησιά και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων και το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR).

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων έδωσε τον λόγο στα μέλη του, τα οποία παρουσίασαν συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι τοπικές κοινωνίες: το αυξημένο κόστος του επιχειρείν, τις δυσκολίες στις μεταφορές, τη διατήρηση της τοπικής παραγωγής, την πίεση στη γη και στους φυσικούς πόρους, καθώς και την ανάγκη για υποδομές και πολιτικές που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε νησιού.

Οι τοποθετήσεις ανέδειξαν ότι η νησιωτικότητα δεν αποτελεί μόνο γεωγραφική ιδιαιτερότητα, αλλά επηρεάζει καθημερινά την οικονομική δραστηριότητα και την ποιότητα ζωής. Παράλληλα, η εμπειρία της μετακίνησης προς τη Σύρο, υπό τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ανέδειξε στην πράξη τις δυσκολίες της συνδεσιμότητας των νησιών.

Τη σημασία της συγκυρίας για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα νησιά υπογράμμισε σε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης. Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων Μανώλης Κουτουλάκης αναφέρθηκε στην τεκμηριωμένη συμβολή της ΕΟΚΕ και στη σημασία της διαβούλευσης που πραγματοποίησε η ελληνική κυβέρνηση με τη συμμετοχή 46 τοπικών και επιχειρηματικών φορέων από τα νησιά της χώρας.

Τα ζητήματα της νησιωτικής επιχειρηματικότητας μέσα από την εμπειρία των Κυκλάδων

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων υπέβαλε στην Επιτροπή αναλυτικό υπόμνημα με όλα τα προβλήματα των επιχειρήσεων του νομού. Πέραν αυτών, στη δημόσια ακρόαση φωτίστηκαν ενδεικτικά ορισμένες πτυχές αυτών των προβλημάτων.

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη διακίνηση των προϊόντων τους ανέδειξε ο Χάρης Τζαννής, δημοσιογράφος και επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στις Κυκλάδες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι πιο εύκολο σήμερα να φτάσει κάποιος στη Σελήνη παρά να πάνε τα τυριά της Άνδρου στην Ηρακλειά».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, έδωσε έμφαση στην ανάγκη για «αξιοπρέπεια στην παραγωγική διαδικασία, αξιοπρέπεια στις υποδομές, αξιοπρέπεια στην εκπαίδευση, αξιοπρέπεια στις μετακινήσεις μας», συνοψίζοντας τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση μιας ζωντανής οικονομίας στα νησιά.

Τη σχέση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή και την προστασία του κυκλαδίτικου τοπίου ανέδειξαν η Λήδα Νταφούλη, υπεύθυνη φιλοξενίας και εξαγωγών σε οινοποιείο στην Τήνο, και η Κατερίνα Μόσχου, τυροκόμος και κτηνοτρόφος από την Πάρο. «Το ερώτημα δεν είναι αν ο τουρισμός και η παραγωγή μπορούν να συνυπάρξουν, αλλά με ποιους όρους μπορεί να συμβεί αυτό», σημείωσε η Λήδα Νταφούλη, η οποία συμμετείχε εξ αποστάσεως λόγω των καιρικών συνθηκών.

Η ίδια υπογράμμισε ότι η απώλεια ενός αμπελώνα ή μιας ξερολιθιάς αφορά όχι μόνο το τοπίο, αλλά και την παραγωγική και πολιτιστική κληρονομιά των νησιών. Από την πλευρά της, η Κατερίνα Μόσχου τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των τοπικών παραγωγών και των ξενοδοχείων και επιχειρήσεων εστίασης, καθώς και χωροταξικού σχεδιασμού που θα προστατεύει την αγροτική γη και θα διασφαλίζει τη δυνατότητα συνέχισης της πρωτογενούς παραγωγής.

Στο αυξημένο κόστος λειτουργίας και διαβίωσης στις Κυκλάδες αναφέρθηκε ο Μαρίνος Σουράνης, συγγραφέας, σεφ, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Τήνο, επισημαίνοντας την ανάγκη φορολογικής αντιμετώπισης που να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της σύνδεσης οινοποιείων, τυροκομείων και αγροκτημάτων με τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, ώστε να ενισχυθεί η τοπική παραγωγή και να δημιουργηθούν νέες δυνατότητες τουριστικής εμπειρίας.

Τις προκλήσεις για τη βιωσιμότητα των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων ανέδειξε ο Κώστας Πρέκας, έμπορος παραδοσιακών προϊόντων από τη Σύρο, αναφερόμενος στον ρόλο του μπακάλη, του μανάβη, του ψαρά και του χασάπη στο τοπικό παραγωγικό και εμπορικό οικοσύστημα. Επισήμανε ότι οι μικρές επιχειρήσεις καλούνται να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις που συχνά δεν ανταποκρίνονται στις δυνατότητές τους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προγράμματα και μέτρα προσαρμοσμένα στις πραγματικές συνθήκες της νησιωτικής οικονομίας.

Τη σύνδεση της διαχείρισης του νερού με το ενεργειακό κόστος και τη συνολική ανθεκτικότητα των νησιών ανέδειξε ο Βρασίδας Ζάβρας, σύμβουλος αειφόρου ανάπτυξης. Όπως σημείωσε, η ενεργειακή μετάβαση δεν αφορά μόνο την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και την ενίσχυση της δυνατότητας των νησιών να διαχειρίζονται αποτελεσματικά το νερό και τις υποδομές τους. Η εποχικότητα, οι υδάτινοι πόροι και οι αποστάσεις, υπογράμμισε, πρέπει να αποτελούν βασικές παραμέτρους κάθε σχεδιασμού, ώστε οι υποδομές να εξυπηρετούν τις ανάγκες των νησιών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Τη σημασία των ζητημάτων που τέθηκαν από τους εκπροσώπους των κυκλαδικών επιχειρήσεων υπογράμμισαν τα μέλη της ΕΟΚΕ, αναδεικνύοντας την ανάγκη οι ιδιαιτερότητες των νησιών να αποτυπωθούν ουσιαστικά στις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Ο εισηγητής της ΕΟΚΕ Stéphane Bijoux, αναφερόμενος στην εμπειρία της ακρόασης, σημείωσε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες δεν είναι πάντοτε εύκολο να γίνουν αντιληπτές από όσους δεν τις βιώνουν καθημερινά. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δυνατότητα των νέων να βρίσκουν προσιτή κατοικία, στην ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, καθώς και στα ζητήματα της ενέργειας και του νερού.

«Μπορείτε να βασιστείτε σε εμάς, θέλουμε να μεταφέρουμε τη φωνή σας στις Βρυξέλλες», ανέφερε, συνοψίζοντας το μήνυμα των συμμετεχόντων στη φράση: «Δεν ζητάτε ελεημοσύνες, αλλά πράξεις για ανθρώπους με αξιοπρέπεια».

Η Πρόεδρος της Ομάδας ECO της ΕΟΚΕ Elena Calistru επισήμανε ότι οι δυσκολίες πρόσβασης στα νησιά αποτελούν από μόνες τους μια έμπρακτη υπενθύμιση των προβλημάτων συνδεσιμότητας. Τόνισε, παράλληλα, ότι τα νησιά δεν είναι μόνο τουριστικοί προορισμοί, αλλά συμβάλλουν ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή οικονομία και χρειάζονται πολιτικές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεών τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο δικαίωμα παραμονής στα νησιά (Right to Stay), υπογραμμίζοντας ότι οι νέοι πρέπει να μπορούν να επιλέγουν να ζουν στον τόπο τους, έχοντας πραγματικές προοπτικές εργασίας, κατοικίας και δημιουργίας.

Η συμβολή του Επιμελητηρίου στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής στρατηγικής

Τη σημασία της ουσιαστικής συμμετοχής των νησιωτικών επιχειρήσεων στη διαμόρφωση των πολιτικών που τις αφορούν υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος.

«Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και απρόβλεπτο οικονομικό περιβάλλον, χρειάζεται συνεχής διαβούλευση και ανταλλαγή απόψεων. Το γεγονός ότι ένα κορυφαίο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλέγει, για πρώτη φορά, την Ελλάδα και τις Κυκλάδες ως τόπο διεξαγωγής μιας τέτοιας συνάντησης, έχει ιδιαίτερη σημασία», σημείωσε, τονίζοντας ότι στις Κυκλάδες υπάρχουν άνθρωποι με γνώση, εμπειρία και προτάσεις που μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει ήδη καταθέσει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα πολυσέλιδο υπόμνημα, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα οικονομικά, γεωγραφικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά των νησιών. Συμμετείχε επίσης στη διαβούλευση της ελληνικής κυβέρνησης και, τον Αύγουστο του 2026, υπέβαλε δέσμη προτάσεων πολιτικής σε 11 τομείς, έπειτα από εσωτερική συζήτηση και διαβούλευση.

Όπως υπογράμμισε ο Γιάννης Ρούσσος, η ευρωπαϊκή πολιτική για τα νησιά πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση της αυθεντικότητας και της οικονομικής ζωής των νησιών.

Με το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. (INSULEUR) διεκδικούμε μία σαφή ευρωπαϊκή στρατηγική για τα νησιά που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα και θα περιγράφει συγκεκριμένες λύσεις και συγκεκριμένα εργαλεία όπως χρηματοδοτικά προγράμματα ειδικά για τις νησιωτικές επιχειρήσεις».  

Η δημόσια ακρόαση με τίτλο «Τα νησιά στην πρώτη γραμμή: Καινοτομία, μετάβαση και χωρική ανθεκτικότητα» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2026, στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων (Κτίριο Βαλμά), στη Σύρο.

Στη φωτογραφία εικονίζονται η Πρόεδρος της Ομάδας ECO της ΕΟΚΕ ElenaCalistru, ο Εισηγητής της ΕΟΚΕ Stéphane Bijoux, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και Πρόεδρος του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. (INSULEUR) Γιάννης Ρούσσος και η σύμβουλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Χριστίνα Σαρρή.

Αναζητήστε το πλήρες βίντεο της δημόσιας ακρόασης στο κανάλι του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στο YouTubehttps://www.youtube.com/@cycladeschamber/videos


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!