Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Βαρόμετρο ο Σεπτέμβριος – Διαβάστε ποιες κατηγορίες αφορά!!

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται η κυβέρνηση να αποφασίσει αν θα εντάξει και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες στην λίστα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Η εβδομάδα που έρχεται είναι καθοριστική, καθώς από την μία εκτιμάται πως θα υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων λόγω της αύξησης της κινητικότητας που θα δημιουργηθεί από το άνοιγμα των σχολείων, ενώ από την άλλη θα εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Στο Μαξίμου έχουν επί του παρόντος έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν το δρόμο της πειθούς προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή στους εμβολιασμούς, ενώ παράλληλα θα σφίγγει ο κλοιός στους αρνητές.

Οι λοιμωξιολόγοι θα έχουν μια πρώτη εικόνα για τον βαθμό επιβάρυνσης των επιδημιολογικών δεδομένων στις 20 Σεπτεμβρίου, με το Μαξίμου να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στην περίπτωση που υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας. “Δίνουμε έμφαση, από τις 13 Σεπτεμβρίου, που ξεκινάει η ημέρα εφαρμογής των μέτρων, στην υλοποίηση όλων όσων έχουμε μελετήσει με τους αρμόδιους και έχουμε εξαγγείλει”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρώτοι στη λίστα σώματα ασφαλείας και οι άνω των 60

Η πτώση του ρυθμού των εμβολιασμών που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση που βλέπει το τείχος ανοσίας που έχει δημιουργηθεί να μην είναι τόσο ισχυρό ώστε να μπορεί να αντισταθεί στις συνεχείς μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Στην περίπτωση που υπάρξει έξαρση της νόσου τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός και για άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως για τα σώματα ασφαλείας, τις ένοπλες δυνάμεις αλλά και για τους πολίτες άνω των 60 ετών οι οποίοι στην περίπτωση που νοσήσουν κινδυνεύουν να νοσηλευτούν και να διασωληνωθούν.

Τα στοιχεία που θα κρίνουν την επέκταση

Η επιδημιολογική εικόνα μπορεί τις τελευταίες ημέρες να έχει σταθεροποιηθεί, ωστόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται σταδιακά ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ παρατηρείται άνοδος των κρουσμάτων σε πολίτες άνω των 65 ετών“Αυτό που περιμένουμε είναι ότι στις αρχές Οκτωβρίου θα δούμε μια αύξηση της μεταδοτικότητας, λόγω της αλλαγής του καιρού, αλλά συγχρόνως περιμένουμε ότι και ο εμβολιασμός που γίνεται αυτή την χρονική περίοδο θα αποδώσει διότι η ανοσία σε καθέναν χτίζεται σε βάθος χρόνου”, τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ουσιαστικά οι λεγόμενοι “σκληροί” δείκτες όπως είναι ο αριθμός διασωληνομένων και των νοσηλειών στα νοσοκομεία, θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς αναμένουν τα στοιχεία του επόμενου δεκαημέρου και ζητούν την εντατικοποίηση των εμβολιασμών καθώς 9 στου 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.

Το δίλημμα της υποχρεωτικότητας

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού έχει απασχολήσει τις συζητήσεις που έχει ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως μία τυχόν διεύρυνση της υποχρεωτικότητας μπορεί να δυναμώσει το κίνημα των αντιεμβολιαστών και να φέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Γι’ αυτό τον λόγο τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και οι υπουργοί εμφανίζονται ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν αναφέρονται στο επίμαχο ζήτημα. “Δεν είναι στη σκέψη μας να έχουμε ανακοινώσεις στο επόμενο διάστημα για την επέκταση της υποχρεωτικότητας.

Η υποχρεωτικότητα ισχύει για τους υγειονομικούς, για τους πολύ συγκεκριμένους λόγους που έχουμε πει”, είπε ο Γιάννης Οικονόμου. Πάντως η απόφαση για τους εργαζόμενους για τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και για τους υγειονομικούς είχε θετικό αποτύπωμα για την κυβέρνηση γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τις δημοσκοπήσεις.

Πηγή: thetoc.gr

Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: