ΔΕΘ – Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για φοροελαφρύνσεις, ακρίβεια και νέους

Όσα θα πει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Τα μέτρα στήριξης για να μπει «φρένο» στις ανατιμήσεις. Στο βάθος οι νέοι.

Η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έχει αυταπόδεικτη σημασία για την κυβέρνηση, η οποία, μετά από δύο και πλέον έτη από την εκλογή της, εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με πολυεπίπεδες προκλήσεις, η πλειονότητα των οποίων συνδέεται με την παρατεταμένη υγειονομική κρίση.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μετά από ενάμισι χρόνο καθημερινής «μάχης» με τις συνέπειες της πανδημίας, κι εν μέσω επίμονων προαναγγελιών σφοδρού κύματος ακρίβειας σε προϊόντα και ηλεκτρικό ρεύμα, αναμένουν με αγωνία τις αποψινές ανακοινώσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν απόλυτη συναίσθηση της κρισιμότητας της συγκυρίας για τη διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. «Οφείλουμε να στηρίξουμε στην πράξη τους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας, τη μεσαία τάξη αλλά και τους νέους που ατενίζουν το μέλλον με απαισιοδοξία» σημειώνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Ιδιαίτερα η τελευταία αναφορά στους νέους, είναι προφανές ότι συνδέεται άμεσα με τη δυσκολία που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το κυβερνών κόμμα στην εκλογική διείσδυση στο συγκεκριμένο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας.

Παρ ότι το αιφνίδιο, εισαγόμενο κύμα ακρίβειας, περιορίζει μοιραία τον αντίκτυπο από τα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται αισιόδοξοι, ότι με τον “ούριο άνεμο” της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τα μέτρα θα προκαλέσουν θετική έκπληξη στους πολίτες.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του Ieidiseis.gr, το «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, θα περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες μέτρων:

Φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις

-Αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα

-Επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και μια νέα μείωση 1,1 ποσοστιαίων μονάδων.

-Μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 22% εντός του 2022 και από το 22% στο 20% για το 2023.

-Επιπλέον μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

-Κίνητρα για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

-Κίνητρα για συγχωνεύσεις, που θα οδηγούν σε μειωμένους φορολογικούς συντελεστές ακόμη και κατά 50%.

-Επέκταση του «ΓΕΦΥΡΑ 1» για 3 μήνες για τους ήδη ενταγμένους στο πρόγραμμα

Αντισταθμιστικά μέτρα ενόψει του κύματος ακρίβειας

-Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ, 13% ,στις μεταφορές, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις θεατρικές παραστάσεις και αλλά και το τουριστικό πακέτο.

-Κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ

-Διεύρυνση των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ

-Ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης

Στήριξη των νέων

-Προγράμματα κατάρτισης για την αγορά εργασίας

-Πόροι μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν για την ένταξη περισσότερων νέων στην αγορά εργασίας.

-Επιδότηση για start-up επιχειρήσεις

-Πρόγραμμα για νέους 18-29 ετών. Προκειμένου να μπουν στην αγορά εργασίας μόλις τελειώσουν τις σπουδές, και να πιάσουν την πρώτη τους δουλειά, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα στο οποίο η επιχείρηση που θα τους προσλαμβάνει θα μοιράζεται με τον εργαζόμενο ένα εφάπαξ ποσό που θα ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Κίνητρο για εμβολιασμό των εφήβων

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και κίνητρα για τον εμβολιασμό των εφήβων. Οπως είχε γράψει το iEidiseis.gr, θα πρόκειται για μία δωροκάρτα ανάλογη του Freedom pass, η οποία θα αφορά δωρεάν δεδομένα για ίντερνετ στα κινητά.

Πηγή: ieidiseis.gr

Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: