Αεροπορικά Τέμπη: Τα 14 αεροδρόμια που οι ελεγκτές είναι στα κάγκελα με τις ελλείψεις!

Είναι τεράστιο θέμα το πρόβλημα στα αεροδρόμια και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν κρούσε τον κώδωνα του κινδύνου σε 14 αερολιμένες

Συντάκτης: Γεράσιμος ΜανωλίδηςΧρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ζήσαμε μια φρικτή τραγωδία με τρένο, ουδείς θέλει να ζήσει τα λεγόμενα Αεροπορικά Τέμπη. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας καταγγέλλουν ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού και προσωπικού σε τουλάχιστον 14 αεροδρόμια της Ελλάδας. Το πρόβλημα είναι ήδη εδώ και η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα!

Αρχίζει και γίνεται εύπεπτος ο όρος Αεροπορικά Τέμπη. Σαν να είναι κάτι φυσιολογικό. Δεν πρέπει αν είναι έτσι. Σαν Sportime θέλουμε να πάρουμε τις αποστάσεις μας από την κινδυνολογία και το απευκταίο σενάριο ενός ακόμα δυστυχήματος στη χώρα μας. Το λιγότερο όμως που μπορούμε να κάνουμε από τη δική μας μεριά είναι να αναδείξουμε το πρόβλημα. Λέγε λέγε, μπορεί να υπάρχει η ελπίδα, κάποιος να ακούσει.

Οι καταγγελίες, οι επιστολές, οι προειδοποιήσεις από τους εργαζόμενους στα αεροδρόμια είναι πολλές. Δεν μιλούν για αυξήσεις μισθών, δεν κρύβουν από πίσω κάποια κακόβουλη συνδικαλιστική σκέψη. Απλώς ανησυχούν. Ανησυχούν με στοιχεία και δεδομένα. Διότι, το 2023 είχαμε περίπου 50.000 πτήσεις περισσότερες από το 2022 σε 14 αεροδρόμια της χώρας μας. Την ίδια ώρα στο ίδιο χρονικό διάστημα, από το 2022 μέχρι και σήμερα για την ακρίβεια, έχουμε 3.000 εργαζόμενους λιγότερους στη μείωση κόστους.

Το ποσοστό αύξησης στον αριθμό πτήσεων ξεπερνά το 10%. Στοιχεία για το τι ποσοστό είναι το 3.000 εργαζόμενοι λιγότεροι σε 14 αεροδρόμια δεν έχουμε. Ωστόσο, μιλάμε για κάτι παραπάνω από 200 υπαλλήλους λιγότερους χοντρικά σε κάθε ένα από αυτά τα αεροδρόμια. Οι αριθμοί δεν βγαίνουν.

Ευτυχώς, το θέμα δεν περνά στα ψιλά από όλους. Διότι, ερωτήσεις κάνουν ορισμένα κόμματα στη Βουλή. Πρέπει να γίνει μαζικά όμως.

Μεγάλος ο φόβος…

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ένας εργαζόμενος στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας πέθανε εν ώρα εργασίας. Οι συνάδελφοί του καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τις ελλείψεις σε όλα τα πόστα. Μάλιστα ήθελαν να απεργήσουν, αλλά η απεργία κρίθηκε παράνομη.

Κι εδώ αρχίζουν οι τραγικές ομοιότητες και με τα Τέμπη, εξ’ ου και ο φόβος για τα… Αεροπορικά Τέμπη. Διότι, θα θυμάστε πως το αφήγημα που ακούστηκε μετά το έγκλημα στα Τέμπη προς τους εργαζόμενους της Hellenic Train ήταν «γιατί δεν τα λέγατε;», ή ακόμα χειρότερα «γιατί δεν κάνατε μια απεργία»….

Ενδεχομένως ο όρος Αεροπορικά Τέμπη, με την έννοια της ανάγκης για άμεση λήψη μέτρων, να ταιριάζει. Το καλοκαίρι είναι μπροστά, η ασφάλεια των πτήσεων -είτε μέσω των ελέγχων στους επιβάτες, είτε με επαρκές προσωπικό στους πύργους ελέγχου και στις πίστες των αεροδρομίων- είναι «εκ των ον ουκ άνευ»!

Και μιλάμε για 14 αεροδρόμια! Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Άκτιο, Ζάκυνθος, Καβάλα, Χανιά, Ρόδος, Σάμος, Σκιάθος, Μυτιλήνη, Μύκονος, Σαντορίνη και Κω!

Δείτε το ρεπορτάζ στο sportime.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!