Ο όμιλος Κόκκαλη αποχωρεί από το τουριστικό project των 100 εκατ. και μεταβιβάζει το μερίδιό του σε επενδυτικό σχήμα, που θέλει να κάνει την γνωστή παραλία της Μυκόνου hot spot για τουρίστες με χοντρά πορτοφόλια – Ο Ρώσος ολιγάρχης των $8 δισ. και ο Eλληνας γκουρού των deals που κινεί τα νήματα για το δεύτερο «Aman» στην Ελλάδα μετά το Πόρτο Χέλι.
Είναι ακόμη μία κίνηση που εδραιώνει περαιτέρω την παγκόσμια φήμη της Μυκόνου ως πολυτελούς προορισμού, προσελκύοντας, παράλληλα, μεγάλα διεθνή επενδυτικά ονόματα, ενώ σηματοδοτεί και την έλευση στο νησί ακόμη μιας πολύ ηχηρής ξένης αλυσίδας φιλοξενίας, συνώνυμης του ultra-luxury τουρισμού. Ο όμιλος Κόκκαλη αποχωρεί από το τουριστικό project, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, που «τρέχει» στη Μύκονο από κοινού την τελευταία διετία με τη βρετανική London & Regional, έχοντας υπογράψει προσύμφωνο για την πώληση της συμμετοχής του σε ένα επενδυτικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν ισχυρά ρωσικά και αραβικά κεφάλαια – και όχι μόνο.
Μεταξύ των ξένων ονομάτων που, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να επενδύουν τώρα στην πολλά υποσχόμενη επένδυση στο Καλό Λιβάδι είναι ο Ρώσος Αλεξάντερ Αμπράμοφ, ο οποίος με περιουσία 8 δισ. δολάρια φιγουράρει στο Νο 327 στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του «Forbes», και ο Βλαντ Ντορόνιν, ο οποίος συνδέεται με την ιδιοκτησία της γνωστής πολυτελούς αλυσίδας Aman Resorts, γνωστός για τις επενδύσεις του στο κομμάτι του real estate και στον τουρισμό πολυτελείας, και τη λατρεία που τρέφει για την τέχνη. Επιπλέον, στο project εμπλέκεται και η ιδιωτική επενδυτική εταιρεία συμμετοχών Monterock με τον Πέτρο Στάθη, που θα πάρει μελλοντικά ένα μικρό ποσοστό.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το project της Μυκόνου προορίζεται για τη δημιουργία ενός ακόμη «Aman Resort», της υπερπολυτελούς αλυσίδας, γνωστής και στη χώρα μας από την παρουσία της ήδη από το 2012 στο Πόρτο Χέλι, που προσφέρει στους επισκέπτες απόλυτη εμπιστευτικότητα και ιδιωτικότητα με τα πιο υψηλά στάνταρντ εξυπηρέτησης. Ενδεικτικά, μεταξύ των φιλοξενουμένων που γνωστοποίησαν οι ίδιοι την παρουσία τους, στο πιο μακρινό παρελθόν αλλά και πιο πρόσφατα, στις σουίτες του «Aman Resort» στο Πόρτο Χέλι είναι η οικογένεια των Μπέκαμ, ο Ρονάλντο, ο Μαρκ Τζέικομπς, η Βέρα Γουάνγκ από τον χώρο της μόδας, η Κέιτι Πέρι με τον Ορλάντο Μπλουμ και πλήθος άλλων που προτίμησαν να διατηρήσουν την παρουσία τους στην Πελοπόννησο μυστική.
Τώρα, η Μύκονος φαίνεται ότι θα είναι το επόμενο hot spot της αλυσίδας στη Μεσόγειο με το νέο deal που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικοί οικονομικοί έλεγχοι, ενώ μένει να φανεί το τι μέλλει γενέσθαι με τη συμμετοχή του 50% στο project της βρετανικής London & Regional (L+R).
Η τελευταία είχε δώσει αρχικά το «παρών» στην ελληνική αγορά στο πρώτο μισό της προηγούμενης δεκαετίας έχοντας συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, το οποίο κατέληξε ως γνωστόν στη Lamda. To -σοβαρό- ενδιαφέρον του ομίλου για την Ελλάδα και δη για τον ελληνικό τουρισμό φάνηκε στη συνέχεια αποκτώντας την πρώτη μονάδα 5 αστέρων στη Ρόδο, το διαχρονικό «Tιτάνια» στην Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, και πιο πρόσφατα με τη συμμετοχή στο project της Μυκόνου από κοινού με τον όμιλο Intracom. Τώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα η L+R θα αποχωρήσει και αυτή από το νέο εγχείρημα της Μυκόνου, από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του deal μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εντός του Νοεμβρίου.
Η πλευρά Intracom
Από πλευράς του ομίλου Intracom, η Intracom Holdings γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα την πώληση της συμμετοχής της στο νέο τουριστικό project που «τρέχει» από κοινού με τη L+R με μία λιτή ανακοίνωση, η οποία ωστόσο δημιούργησε ερωτηματικά για την ταυτότητα των αγοραστών: «H Intracom Ηοldings ανακοινώνει ότι στις 18/10 η θυγατρική της με την επωνυμία “Intradevelopment” υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την εταιρεία “Amicross Ltd” για την πώληση και μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών που κατέχει στην εταιρεία με την επωνυμία “Devenetco Ltd”, ήτοι ποσοστό 50%. Η “Devenetco Ltd”, μέσω των θυγατρικών της, είναι κυρία ακίνητης περιουσίας στο “Καλό Λιβάδι” Μυκόνου, επί της οποίας αναπτύσσεται συγκρότημα ξενοδοχείων και βιλών.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό όρους και αιρέσεις, προβλέπεται δε να λάβει χώρα έως τις 30 Nοεμβρίου». Ως βασικό τίμημα της συναλλαγής ορίστηκε το ποσό των 28,5 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό τίμημα θα καθοριστεί βάσει των όρων και αιρέσεων που περιλαμβάνονται στην εν λόγω δεσμευτική συμφωνία.
Εστω κι αν προχωρά στην πώληση του project της Μυκόνου, ο όμιλος κάθε άλλο παρά εγκαταλείπει το πλάνο για την περαιτέρω επέκταση στον τομέα των ακινήτων και του τουρισμού, όπου ήδη έχει τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια τα τελευταία χρόνια (βλ. το ξενοδοχείο «Βranco» και τις μεμονωμένες πολυτελείς κατοικίες στη Μύκονο, το συγκρότημα «Blue Riviera Levendi» στην Κεντρική Ελλάδα κ.ά.).
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ο όμιλος βολιδοσκοπεί ακίνητα προς μελλοντική αξιοποίηση, αναζητώντας ευκαιρίες τόσο στους πολύ δημοφιλείς προορισμούς, όπως μπορεί να είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, αλλά και σε άλλα νησιά και περιοχές στην ηπειρωτική χώρα.
Επιπλέον, την 1η Νοεμβρίου ανοίγει και το «Xenodoxeion Milos» στο Σύνταγμα, μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και πολυσυζητημένες, τα τελευταία χρόνια, νέες αφίξεις 5 αστέρων στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη 3-5 και Βουλής.
Πρόκειται για το ακίνητο ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, για την αξιοποίηση του οποίου η θυγατρική του ομίλου, Intrakat, έχει υπογράψει ήδη από το 2017 με το Ταμείο τη μακροχρόνια μίσθωσή του (20 χρόνια έναντι μηνιαίου τιμήματος 40.000 ευρώ) στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού. Το «Xenodoxeion Milos», το οποίο μάλιστα φέρει και το γκουρμέ brand «Μilos», ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στον χώρο της γαστρονομίας, πρόκειται να ανοίξει κάτω από τη διαχείριση της Epoque Collection, της μπουτίκ εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων, η οποία έχει επίσης στην ομπρέλα της και άλλα καταλύματα πολυτελείας όπως τα «ΟΜΜΑ Santorini», «Κefalari Suites» κ.ά. Το νέο ξενοδοχείο του Συντάγματος φιλοδοξεί να προσφέρει μία νέα σελίδα στο κομμάτι της φιλοξενίας της πρωτεύουσας συνδυάζοντας μπουτίκ φιλοξενία και υψηλή γαστρονομία, με όχημα την υπογραφή ενός από τα πιο γνωστά διεθνώς ελληνικά εστιατόρια ώστε να αποτελέσει και γαστρονομικό προορισμό.
Το project της Μυκόνου
Οσον αφορά το project της Μυκόνου, είναι και αυτό από τα πιο προβεβλημένα του νησιού τόσο λόγω του επενδυτικού σχήματος όσο και λόγω μεγέθους. Με βάση τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, ο οποίος πάντως είναι τώρα πολύ πιθανό να υποστεί μετατροπές από το νέο επενδυτικό σχήμα, πρόκειται για επένδυση 100 εκατ. ευρώ για «ένα παραθαλάσσιο πολυτελές θέρετρο στη Μύκονο σε έκταση 100 στρεμμάτων δυτικά από την παραλία Καλό Λιβάδι. Το συγκρότημα θα διαθέτει 75 σουίτες, 1 all-day dining και 1 specialty restaurant, ένα spa και 12 βίλες προς ενοικίαση ή πώληση με ιδιωτική πρόσβαση σε μια όμορφη μικρή παραλία». Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η επένδυση θα ήταν έτοιμη να λειτουργήσει ακόμη και μέσα στο 2020, ωστόσο το πλάνο, λόγω και της πανδημίας, πήγε πολύ πιο πίσω και κοιτάει ήδη προς τις επόμενες σεζόν, ενδεχομένως και αυτή του 2023.
Εφόσον το deal ολοκληρωθεί επιτυχώς με τους νέους επενδυτές, είναι σίγουρο ότι το νέο project θα αναβαθμίσει περαιτέρω τον τουρισμό πολυτελείας στο νησί αλλά και συνολικά στην Ελλάδα, αφού θα είναι η δεύτερη χώρα στη Μεσόγειο με δύο Aman Resorts μετά την Ιταλία. Ενδεικτικά στη χώρα μας, ακόμη και μέσα στην υγειονομική κρίση, η καθαρή μέση ημερήσια τιμή στο διάσημο θέρετρο της Πελοποννήσου (και μάλιστα χωρίς… φόρους και κόστος πρωινού), ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.
Στο «Αmanzoe» στο Πόρτο Χέλι η μέση δαπάνη ανά δωμάτιο, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών των επισκεπτών για εστίαση, δραστηριότητες, υπηρεσίες θαλασσοθεραπείας κ.λπ., ξεπέρασε εν μέσω υγειονομικής κρίσης τα 3.500 ευρώ, με τις πληρότητες ειδικά φέτος να είναι, κατά τις πληροφορίες, εντυπωσιακά υψηλότερες του αναμενομένου.
«Το 1990 έμεινα στο “Amanpuri” (σ.σ. το γνωστό θέρετρο των Aman Resorts στο Πουκέ) κι εκεί είναι που… εθίστηκα στην εμπειρία των “Aman”. Οπου κι αν πήγαινα για διακοπές ή για ένα επαγγελματικό ταξίδι, έβλεπα αν υπήρχε κοντά ένα Aman Resort, γιατί ήξερα ότι θα έχω άριστο σέρβις, πολύ καλό φαγητό και εξαιρετικές υπηρεσίες σπα», δηλώνει ο Βλαντ Ντορόνιν για την αλυσίδα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο χαρτοφυλάκιό του και θα φτάσει πολύ σύντομα να αριθμεί 41 resort σε 22 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αναβαθμίζοντας περαιτέρω και την επενδυτική θέση της χώρας μας όσον αφορά την προσέλκυση μεγάλων επενδυτικών ονομάτων.
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και το ενδιαφέρον του 62άχρονου Αλεξάντερ Αμπράμοφ που φέρεται να συμμετέχει κι αυτός στο νέο εγχείρημα της Μυκόνου. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο «Forbes», όπου κατατάσσεται στο Νο 327 στη λίστα των πιο ισχυρών δισεκατομμυριούχων του κόσμου, η καθαρή του περιουσία αντιστοιχεί σε 7,8 δισ. δολάρια, ξεκίνησε την πορεία του ως επικεφαλής ενός ερευνητικού εργαστηρίου πριν από την κατάρρευση της τότε Σοβιετικής Ενωσης.
Είναι συνιδρυτής και πρόεδρος της χαλυβουργίας Evraz, εταιρείας holding και από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στη Ρωσία, φθάνοντας κάποια στιγμή να ελέγχει το 22% της συνολικής παραγωγής χάλυβα της χώρας με ετήσιο τζίρο 20 δισ. δολ. και 125.000 εργαζομένουs. Το 2017 ο Αλεξάντερ Aμπράμοφ με εταίρους τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τον Αλεξάντερ Φρόλοφ αγόρασαν το 24,5% των μετοχών της Trans Container, του μεγαλύτερου ρωσικού μεταφορέα σιδηροδρομικών εμπορευματοκιβωτίων.
Follow us:
- Εισιτήρια πλοίων: Μεγάλες αυξήσεις σε δημοφιλείς γραμμές του Αιγαίου
- Πραγματοποιήθηκε στη Σύρο η Γενική Συνέλευση των Μετόχων του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου
- Κλέλια Ανδριολάτου: Αποχαιρετά τη Μύκονο με μια βουτιά στην παγωμένη θάλασσα
- Επιμελητήριο Κυκλάδων: Στοχευμένη πρόταση σχετικά με τη βελτίωση των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων
- ΥΠΕΣ: Κατανομή 8 εκατ. ευρώ για κάλυψη δαπανών σχολείων – Τα ποσά που θα λάβουν οι Δήμοι των Κυκλάδων