Έρχονται αποκαλύψεις για το μεγάλο μυστήριο με το Bitcoin.
Ένα νέο ντοκιμαντέρ του HBO ισχυρίζεται ότι αποκάλυψε την πραγματική ταυτότητα του δημιουργού του Bitcoin με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto.
Εάν τα ευρήματά του γίνουν ευρέως αποδεκτά, η αποκάλυψη θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, ακόμη και στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών και πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καλλιεργήσει την υποστήριξη των οπαδών του Bitcoin.
Το ντοκιμαντέρ είναι η τελευταία δουλειά του υποψήφιου για Emmy Cullen Hoback, ο οποίος απέσπασε την αναγνώριση των κριτικών για τη σειρά του «Q: Into the Storm» που αποκάλυψε τους συγγραφείς της θεωρίας συνωμοσίας QAnon. Η μεγάλη αποκάλυψη θα προβληθεί την επόμενη Τετάρτη.
Το Bitcoin έχει γίνει το οικονομικό φαινόμενο της εποχής του διαδικτύου. Από τη δημιουργία του το 2009, το ανθεκτικό στη λογοκρισία κρυπτονόμισμα, το οποίο υπάρχει σε ένα αποκεντρωμένο βιβλίο που ονομάζεται blockchain, έχει γίνει ένας αποθηκευτικός χώρος αξίας για όσους είναι πεπεισμένοι ότι το παραδοσιακό χρήμα υποβαθμίζεται συστηματικά- ένα όχημα κερδοσκοπίας για όσους αισθάνονται αποκλεισμένοι από τις κανονικές χρηματοπιστωτικές αγορές- και ένα δημοφιλές μέσο πληρωμής για παράνομα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τα ναρκωτικά, η κυβερνο-απάτη και οι δολοφονίες με συμβόλαιο.
Με την υποστήριξη ένθερμων υποστηρικτών, όπως ο Elon Musk, έχει εξελιχθεί σε μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αποκτώντας τέτοια κλίμακα που ακόμη και οι κεντρικές τράπεζες αναγκάστηκαν να την αντιμετωπίσουν ως δυνητικό αντίπαλο των δικών τους συστημάτων.
Ως εκ τούτου, η αποκάλυψη του Satoshi ως φερόμενου δημιουργού του απειλεί να εγείρει ορισμένα τεράστια ερωτήματα, και όχι μόνο την πιθανή συνενοχή του σε εγκλήματα που είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό τη χρήση του Bitcoin, ενώ θα μπορούσε και να τον καθιερώσει ως έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Ο ίδιος ο Satoshi εκτιμάται ότι ελέγχει περίπου 1,1 εκατομμύρια Bitcoin, αλλά δεν είναι σαφές αν εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στα κρυπτογραφικά κλειδιά της περιουσίας. Εάν το έκανε, αυτό θα έβαζε την καθαρή του αξία στα 66 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι καθώς πλησιάζει η ημερομηνία προβολής του ντοκιμαντέρ, ορισμένα πορτοφόλια υψηλής αξίας από την «εποχή Satoshi» έχουν ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά από το 2009, όπως αναφέρει το Politico.
Σύμφωνα με το Bitcoin Magazine, περίπου 250 bitcoins – αξίας περίπου 15 εκατομμυρίων δολαρίων με την ισοτιμία του bitcoin την Πέμπτη στα 60.754 δολάρια ανά δολάριο – αποστραγγίστηκαν από τα πορτοφόλια τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ενώ τα νομίσματα δεν συνδέονται επίσημα με τα πορτοφόλια που χρησιμοποιούσε ο Satoshi Nakamoto, ήταν αδρανή από τις πρώτες ημέρες του Bitcoin, όταν το κρυπτονόμισμα δεν άξιζε σχεδόν τίποτα. Οι δημιουργοί των πορτοφολιών θα ήταν σίγουρα οι πρώτοι συνεργάτες του Satoshi.
Το μυστήριο με την ταυτότητα του Satoshi Nakamoto
Η πραγματική ταυτότητα του Satoshi Nakamoto παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια των τελευταίων ετών. Μετά τη δημοσίευση της λευκής βίβλου για το Bitcoin στις 31 Οκτωβρίου 2008, κάποιος που λειτουργούσε με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto – λειτουργώντας μέσω πινάκων μηνυμάτων και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – βοήθησε το διεκδικητικό σύστημα να αποκτήσει προβολή, συγκεντρώνοντας την υποστήριξη μιας ομάδας παράξενων ειδικών στην κρυπτογραφία και την κωδικοποίηση, γνωστής ως «cypherpunks».
Το 2010, το ίδιο πρόσωπο εξαφανίστηκε από τη σκηνή, χωρίς να ξανακούσει κανείς για αυτό. Η τελευταία του δημόσια επικοινωνία σχετιζόταν με τον ιστότοπο Wikileaks για πληροφοριοδότες.
«Το WikiLeaks έχει κλωτσήσει τη σφηκοφωλιά και το σμήνος κατευθύνεται προς εμάς… Κάνω αυτή την έκκληση στο WikiLeaks να μην προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το Bitcoin. Το Bitcoin είναι μια μικρή beta κοινότητα που βρίσκεται στα σπάργανα. Δεν θα είχατε καμία ελπίδα να πάρετε κάτι περισσότερο από τα ψιλά της τσέπης και η θερμότητα που θα φέρνατε θα μας κατέστρεφε πιθανότατα σε αυτό το στάδιο».
Στα χρόνια που ακολούθησαν, πολλοί προσπάθησαν να σπάσουν τον γρίφο του Satoshi και απέτυχαν – η πρώτη προσπάθεια υψηλού προφίλ ήταν αυτή της δημοσιογράφου Leah McGrath Goodman το 2014, ο οποίος προσδιόρισε τον ιαπωνοαμερικανό Dorian Nakamoto ως ύποπτο, αλλά εκείνος αρνήθηκε τον ισχυρισμό, ενώ άλλοι στην κοινότητα παρέμειναν πεισμένοι από το ρεπορτάζ της.
Το 2016, ο Αυστραλός κρυπτογράφος Craig Steven Wright βγήκε μπροστά για να διεκδικήσει τον τίτλο, αφού είχε αποκαλυφθεί ως Satoshi σε έγγραφα που διέρρευσαν στον Τύπο το προηγούμενο έτος.
Παρά το ότι υποστηρίχθηκε από ορισμένα πρωτοπόρα μέλη της κοινότητας υψηλού προφίλ, η εκστρατεία του να πείσει τον κόσμο ότι ήταν ο δημιουργός του Bitcoin τορπιλίστηκε την τελευταία στιγμή, όταν απέτυχε να παράσχει την απόδειξη που είχε υποσχεθεί. Η επιθετική καταδίωξη οποιουδήποτε τον αμφισβητούσε με αγωγές πρόσθεσε αμφιβολίες στους ισχυρισμούς.
Οι επακόλουθες δίκες ολοκλήρωσαν την καταστροφή του Ράιτ. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους ένας δικαστής του βρετανικού Ανώτατου Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι ο Wright δεν ήταν ο Satoshi Nakamoto.Ο αυτοαποκαλούμενος ειδήμων – ο οποίος είχε χρηματοδοτηθεί στις υποθέσεις του από τον μεγιστάνα του τζόγου Calvin Ayre – αντιμετωπίζει πλέον κατηγορίες για ψευδορκία.
Οι ασυνήθιστοι ύποπτοι
Ανάμεσα στους πιο συχνά ύποπτους για τον Satoshi είναι ο αείμνηστος μηχανικός λογισμικού Hal Finney, ο μηχανικός συστημάτων Dorian Nakamoto, ο επιστήμονας υπολογιστών Nick Szabo και ο εφευρέτης του Hashcash, Adam Back.
Όμως πολλοί στην κοινότητα του Bitcoin απορρίπτουν τις προσπάθειες ταυτοποίησης του Satoshi, υποστηρίζοντας τη σημασία του δικαιώματος στην ιδιωτική του ζωή. Υποστηρίζουν ότι χωρίς σχετική απόδειξη, πχ τη μεταφορά νομισμάτων από ένα γνωστό πορτοφόλι του Satoshi, όλοι οι ισχυρισμοί είναι απλώς κερδοσκοπικοί.
«Εδώ και χρόνια, υπάρχουν ατελείωτες εικασίες σχετικά με την πραγματική ταυτότητα του Satoshi Nakamoto, τόσο στον τύπο όσο και στα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Peter McCormack, podcaster του Bitcoin, στον οποίο είχε γίνει μήνυση επειδή αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς του Craig Wright.
«Ωστόσο, μέχρι κάποιος να υπογράψει τα ιδιωτικά κλειδιά που συνδέονται με τις διευθύνσεις του Satoshi, όλα αυτά παραμένουν απλές εικασίες. Ο Satoshi έδωσε στον κόσμο ένα βαθύτατο δώρο με το Bitcoin, αλλά επέλεξε σκόπιμα να παραμείνει ανώνυμος – μια απόφαση που πρέπει να γίνει σεβαστή. Οι προσπάθειες για την αποκάλυψή τους δεν είναι απλώς ανεύθυνες αλλά δυνητικά επικίνδυνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr
Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube
Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com
Διαβάστε ακόμη:
- Ελληνικό μπάσκετ το μεγαλείο σου: Συνεχίστηκε ματς με οροφή να στάζει στο Τρίκαλα – Μύκονος
- Δημήτρης Λιανός: Με ποια έργα θα αντιμετωπίσουμε τη λειψυδρία – Τι θα κάνουμε αν δεν βρέξει
- Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυκόνου
- ΣΥΡΙΑ: Οι ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν την πτώση Άσαντ χωρίς καμία αναφορά στη διάδοχη κατάσταση
- Έρχεται το «Εξοικονομώ 2025» – Ποια τα κριτήρια και οι δικαιούχοι