Μπλόκα από Πελοπόννησο μέχρι βόρεια Ελλάδα – Κλείνουν εθνικές οδούς οι αγρότες και κατεβαίνουν Αθήνα

Μετωπική αγροτών – κυβέρνησης. «Απόβαση» με τρακτέρ στην Αθήνα αποφάσισαν 55 μπλόκα και 70 συνεταιρισμοί.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες που προετοιμάζονται για τη μεγάλη κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα ενώ ξεκινούν δίωρα μπλόκα στις Εθνικές Οδούς της χώρας. Στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας, στην οποία συμμετείχαν 55 μπλόκα και 70 αγροτικοί συνεταιρισμοί, αποφάσισαν να ακολουθήσουν σκληρή στάση.

Στέλνουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση και αξιώνουν μέχρι το βράδυ της Πέμπτης να πάρουν απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν θέσει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ο αγώνας συνεχίζεται, ούτε βήμα πίσω, κλιμακώνουμε», λένε.

«Η Ελλάδα πρέπει να γεμίσει μπλόκα και τρακτέρ κι αν δεν υπάρχει απάντηση, όλα αυτά τα ρυάκια θα γίνουν ένα ποτάμι που θα πάει στην Αθήνα και θα πλημμυρίσει την πρωτεύουσα», ανέφερε ο Ρ. Μαρούδας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Οι αγρότες, ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Τα έξι βασικά αιτήματα αλλά και ένα ξεχωριστό υπόμνημα με τα αιτήματα των Θεσσαλών αγροτών – λόγω και των ζημιών από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» – πρέπει να ικανοποιηθούν, όπως τονίζουν.

Τα αιτήματα των αγροτών

agrotes_mploka1_85487.jpg

Οι αγρότες ζητούν:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
  • 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα.
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
  • Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ.
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.
  • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Για τους αγρότες που επλήγησαν από τη θεομηνία Ντάνιελ, άνοιξε χθες η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για τις αιτήσεις του δεύτερου κύκλου. Θα δοθούν 5.000 και 10.000 ευρώ στους δικαιούχους, ανάλογα με τις ζημιές.

Μητσοτάκης για αγρότες: Εχει δοθεί 1 δισ. σε αποζημιώσεις

kyriakos_mitsotakis_megaro_moysikis2_c2e5d.jpg

Στους αγρότες αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σε συζήτηση στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Όπως είπε «βρισκόμαστε απέναντι σε αγροτικές κινητοποιήσεις. Γίνεται συζήτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Μέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δισ. σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές των αγροτών, συνεπώς ενίσχυση που προήλθε μέσα από τον προϋπολογισμό, κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αν η οικονομία δεν πήγαινε καλά».

Και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα βγήκε πολύ τραυματισμένη από μία δεκαετή κρίση και χάσαμε το ένα τέταρτο του εθνικού εισοδήματος» τονίζοντας ότι κρατήσαμε τη χώρα όρθια με μεγάλη προσπάθεια. «Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει και οι αυξήσεις των μισθών θα γίνουν», όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η δίκαιη κατανομή του πλούτου που δημιουργεί η ελληνική οικονομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση διατήρησης κοινωνικής συνοχής. Και μιας αίσθησης ότι η κυβέρνηση με δίκαιο τρόπο διαχειρίζεται διαφορετικά αιτήματα π.χ. ότι τα δίνει όλα σε κάποιους που έχουν τη δύναμη να διαδηλώνουν ή να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ» τόνισε σε άλλο σημείο.

Δείτε το βίντεο:

Κυβέρνηση προς αγρότες: Τα μπλόκα δεν βοηθούν τον διάλογο

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης από το βήμα της Βουλής, ανέφερε ότι τα προβλήματα στις δημοκρατίες λύνονται με διάλογο και με διάθεση για συνεννόηση, στην οποία η κυβέρνηση επιμένει, όπως είπε.

«Η κυβέρνηση είναι ανοικτή στο διάλογο μαζί τους. Σε όλους τους τόνους και όλα τα επίπεδα, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η επίλυση των προβλημάτων του κλάδου αποτελούν προτεραιότητά μας. Γνωρίζουμε ότι πολλά από τα προβλήματα αυτά λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης έχουν ενταθεί. Εδώ είμαστε για να τα συζητήσουμε και να λάβουμε ρεαλιστικές αποφάσεις, μαζί», σημείωσε ο κ. Αυγενάκης.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες» για τα μπλόκα των αγροτών.

Αναλυτικά, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για τα αιτήματα των αγροτών που είναι σε κινητοποιήσεις:

Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, όπως και των αγροτών και αντιμετωπίζει με σεβασμό τις αγωνίες τους για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα.

Στις αγωνίες αυτές, από το 2019, απαντούμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απτές πολιτικές, επιλέγοντας πάντα τη συζήτηση και το διάλογο. Έτσι, σχετικά με τα αιτήματα που ανακοινώθηκαν από το Συντονιστικό των εκπροσώπων των μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας:

Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο: Ήδη ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, μέτρο ύψους 82 εκατ. ευρώ.
Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023. Για αυτά τα δύο έτη έχουν επιστραφεί περί τα 160 εκατ. € σε 297.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα: Επίσης την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο που είναι μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων. Όπως επίσης και τη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση προχώρησε σε σειρά παρεμβάσεων για την αντιμετώπισή της, οι οποίες τελικά οδήγησαν σε απορρόφηση 80-90% της αύξησης του κόστους ενέργειας των αγροτικών τιμολογίων.
Φωτοβολταϊκά για τους αγρότες: Μείωση σε διάστημα διετίας της τιμής της κιλοβατώρας, κατ΄ελάχιστον 30% για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία με την κατασκευή των νέων φωτοβολταϊκών για τους αγρότες, με εγγυημένη τιμή για διάστημα δεκαετίας.

Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ.

Στη συνολικότερη προσπάθεια για τη μείωση του ενεργειακού κόστους θα συμβάλει και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα, μέσα από το οποίο, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος.

Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές: Η κυβέρνηση έχει μειώσει τον ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%.
Ενώ παράλληλα μείωσε τη φορολογία των αγροτών (νόμος 4935/2022), θεσμοθέτησε νέα φορολογική κλίμακα, κατήργησε το νόμο Κατρούγκαλου, διευκόλυνε μέσω του Ταμείου Μικροπιστώσεων την πρόσβαση σε χρηματοδότηση των αγροτών και κατήργησε τη φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση: Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε με διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες και διατήρησε για τους Έλληνες αγρότες τους ίδιους πόρους από την ΚΑΠ όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες. Και το ΕΛΚ ήταν αυτό που κατάφερε και έβαλε φραγμούς σε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, οι οποίοι, στο όνομα της οικολογικής μετάβασης της γεωργίας, ζητούσαν να περιοριστούν πολύ οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, να μειωθούν ενισχύσεις, να αυστηροποιηθούν οι τρόποι παραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα η μη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα στερούσε από τους Έλληνες αγρότες ενισχύσεις της τάξεως των 2,8 δις ετησίως που σήμερα είτε λαμβάνουν απ’ ευθείας, είτε μέσω διαφόρων προγραμμάτων, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Παράλληλα θα στερούσε από τη χώρα μας τη δυνατότητα εφαρμογής μιας σειράς άλλων εμβληματικών προγραμμάτων των οποίων στόχος είναι η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και των υποδομών στον αγροδιατροφικό τομέα. Η ΚΑΠ 2023- 2027, ύψους 19,3 δις ευρώ κατευθύνεται στο σύνολό της στους Έλληνες αγρότες. Για την ενεργοποίηση αυτών των χρημάτων έχουν τεθεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις με καθαρό φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο η ικανοποίηση των οποίων όμως στην πράξη οδηγούν σε αύξηση του καλλιεργητικού κόστους, χωρίς να δίδονται αντίστοιχες ενισχύσεις για την εξισορρόπησής της.

Για το λόγο αυτό η Ελλάδα ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου έχει καταθέσει – ως έχει δικαίωμα- 6 προτάσεις τροποποίησης του πλαισίου που διέπει το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ. Οι προτάσεις αυτές έγιναν αποδεκτές – άτυπη ενημέρωση. Είναι ίδιες με αυτές που μόλις προχθές κατέθεσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ουσιαστικές αλλαγές μπορούν – εκ του κανονισμού- να υποβληθούν μετά το 2025, και για το λόγο αυτό έχει αναπτυχθεί, με ελληνική πρωτοβουλία, συμμαχία με τις 9 χώρες του Νότου της ΕΕ στις οποίες υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα στην εφαρμογή της ΚΑΠ.

Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα: Η κατάργηση του 20% της παρακράτησης του ΕΛΓΑ, ξεκίνησε από τον ΙΑΝΟ και εφαρμόσθηκε σε όλες τις περιπτώσεις θεομηνιών και ακραίων καταστροφών, όπως στον παγετό της άνοιξης 2021, στις σφοδρές χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου 2022, ενώ εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή και στη Θεσσαλία σύμφωνα με το ad hοc πρόγραμμα το οποίο, επίσης, δεν προβλέπει μείωση του 20%. Η κυβέρνηση καθιέρωσε τις προκαταβολές σε συνδυασμό με τη μη παρακράτηση του 20% για να ενισχύσει τα αγροτικά νοικοκυριά, που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει δώσει 400 εκατ. € για την ενίσχυση ρευστότητας του ΕΛΓΑ, ενεργοποιώντας, για πρώτη φόρα, το άρθρο 7 του Ν. 3877/2010 και καταβάλλοντας τα αναδρομικώς οφειλόμενα της προηγούμενης δεκαετίας.
Την τετραετία 2020-2023 καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αποζημιώσεις άνω του 1 δις, εκ του οποίου τα περισσότερα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τον Έλληνα φορολογούμενο.

Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις: Με εντολή του αρμοδίου υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, από τις 18 Ιανουαρίου έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των ΔΑΟΚ.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται στις πύλες εισόδου της χώρας, σε λιμάνια, σε super market και σε λοιπά σημεία λιανικής πώλησης σε ολόκληρη τη χώρα. Έλεγχοι γίνονται και σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος, καθώς έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες προς το ΥΠΑΑΤ. Στους ελέγχους λαμβάνονται δείγματα προϊόντων γάλακτος αποστέλλονται στα διαπιστευμένα εργαστήρια για περαιτέρω χημικές αναλύσεις, με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση της ετικέτας, όσο και των ισοζυγίων γάλακτος που τηρεί η κάθε μεταποιητική βιομηχανία. Έλεγχοι γίνονται, επίσης, και για την τήρηση των προδιαγραφών για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Αντίστοιχοι μηχανισμοί του ΥΠΑΤ θα κινηθούν και για ελέγχους στο μέλι και στο κρέας.

Όπως φαίνεται και από τα παραπάνω, η κυβέρνηση έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει ότι είναι εφικτό προς όφελος των αγροτών. Και είναι πάντοτε δίπλα, όπως έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις, σε κάθε επαγγελματική ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Άλλωστε πολλές από τις ανωτέρω παρεμβάσεις έγιναν πραγματικότητα λόγω και της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες.

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

agrotes_mploka2_ee0f4.jpg

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιρίπτει τις ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφερόμενη στην «πετσοκομένη» ΚΑΠ κατά 240 εκατ. ευρώ. Όπως επισήμανε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, «υπάρχει ένα μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση της ΝΔ», καθώς «ο κ. Αυγενάκης έχει δηλώσει, σε συνέντευξή του, ότι ‘η μείωση κατά περίπου 20% στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ είναι προϊόν διαπραγμάτευσης της ηγεσίας του υπουργείου την περίοδο του 2021’».

Ωστόσο, «εχθές ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει: ‘Το θυμάμαι πολύ καλά, γιατί εγώ έκανα τις διαπραγματεύσεις’», σημείωσε ο κ. Παππάς, μιλώντας στο Action24.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, αναφερόμενη στο θέμα, έκανε λόγο για έναν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης «που διώχνει από πάνω του τον μουτζούρη για την μείωση της βασικής ενίσχυσης κι έναν πρωθυπουργό που μένει με τον μουτζούρη!».

«Σε μια κρίση ειλικρίνειας, σε συνέντευξή του στις 4/11/2023, ο κ. Αυγενάκης είχε ρίξει τις ευθύνες για τη μείωση της βασικής ενίσχυσης στην προηγούμενη γαλάζια ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, λέγοντας: ‘Η μείωση κατά, περίπου 20%, στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ είναι προϊόν διαπραγμάτευσης της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ την περίοδο του 2021. Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκ εύρω έναντι 1.068 εκ ευρώ το 2022’», ανέφερε η Δώρα Αυγέρη και πρόσθεσε:

«Χθες, κατά την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη, λέγοντας ότι γνώριζε και ότι ο ίδιος έκανε τη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά: ‘Το θυμάμαι γιατί εγώ έκανα τις διαπραγματεύσεις’».

«Όντως, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει τη διαπραγμάτευση», σημείωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 26/7/2021 ενημερώθηκε από τον τότε υπουργό κ. Λιβανό και ενέκρινε το σύνολο της ελληνικής πρότασης για την ΚΑΠ, που αφαιρεί 240 εκατομμύρια τον χρόνο από τις τσέπες των μικρών και μεσαίων αγροτών, μόνο από τη βασική ενίσχυση».

Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση περιφρονεί επί πέντε χρόνια τους αγρότες

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε παρέμβασή του για τους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα.

Όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας περιφρονεί επί πέντε χρόνια τα μεγάλα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, με αποτέλεσμα να μην έχει χαράξει μία μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πολιτική σε έναν πολύ κρίσιμο τομέα για την παραγωγική εξωστρέφεια της χώρας και την αναγέννηση της ελληνικής περιφέρειας».

Ο κ. Ανδρουλάκης παρέθεσε τα αρνητικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πρωτογενή τομέα της χώρας και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «απέτυχε» να διαχειριστεί σωστά την ΚΑΠ, με τεράστιες απώλειες για τους αγρότες και κτηνοτρόφους και αναφερόμενος στην άνευ οράματος, όπως τόνισε, κατάθεση του εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική από την κυβέρνηση, έθεσε το… ρητορικό ερώτημα αν υπήρχε «τόσο μεγάλη ανικανότητα ή δεν ήθελε η κυβέρνηση να ακουστεί η αλήθεια πριν τις εθνικές εκλογές».

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!