Κυκλάδες – Τρίτη δόση εμβολίων κατά της Covid-19

«Τρέχει» καθ΄ όλη τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας ο εμβολισμός πολιτών με την γ΄ δόση του εμβολίου της Pfizer και στις Κυκλάδες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, τα οποία δείχνουν πως μέχρι και προχθές, είχαν εμβολιασθεί τα πρώτα 143 άτομα.

Ο αγώνας κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται με την προώθηση του εμβολιασμού και στον νομό Κυκλάδων, κατόπιν των αποφάσεων του αρμόδιου Υπουργείου και στην κατεύθυνση που αναπτύσσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι ανοσοκατασταλμένοι πολίτες, οι οποίοι έλαβαν σχετικό ενημερωτικό μήνυμα σχεδόν προ δεκαημέρου ώστε να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους, τα οποία και στην περίπτωση των Κυκλάδων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Σήμερα, αναμένονται νέες ανακοινώσεις από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να γίνει γνωστός ο σχεδιασμός της προώθησης της γ΄ δόσης του εμβολίου της Pfizer για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μετά τους ανοσοκατασταλμένους, σειρά παίρνουν οι πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς και όσοι διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται πως εμβολιάζονται παιδιά άνω των 12 ετών, δυνατότητα για την οποίαν χρήσιμο είναι να πληροφορηθούν όλοι οι γονείς.

Σχετικά με την εμβολιαστική ροή στη Σύρο κλήθηκε να μιλήσει ο Διοικητής, Μιχάλης Ζουλουφός, ο οποίος εξήγησε πως από σήμερα, όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων “προχωρούν” τη γ΄ δόση του εμβολίου.

Παράλληλα, ο ίδιος ρωτήθηκε για την πορεία του εμβολιασμού με τις πρώτες δόσεις της Pfizer στη Σύρο στα παιδιά άνω των 12 ετών, ενώ γνωστοποίησε και τη μείωση του αριθμού των κλινών Covid-19 στο Νοσοκομείο Σύρου, δεδομένης της λήξης της τουριστικής σεζόν σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων.

Ραντεβού για την τρίτη – αναμνηστική δόση

Αρχικά, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου ρωτήθηκε για την πορεία του εμβολιασμού στο νησί αναφορικά με την τρίτη δόση. Όπως είναι γνωστό πανελλαδικά, η πλατφόρμα για τη γ΄ δόση έχει ανοίξει από τις 14 Σεπτεμβρίου προκειμένου πολίτες ανοσοκατασταλμένοι (ευπαθείς ομάδες) να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να τους χορηγείται η αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

“Αύριο (σ.σ. σήμερα) περιμένουμε ανακοινώσεις από την αναπληρώτρια Υπουργό σχετικά με τον εμβολιασμό για την γ΄ δόση όσον αφορά τους υγειονομικούς και τους πολίτες άνω των 60. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως σε κάποιους άνω των 60 είχε έρθει μήνυμα υπενθύμισης ότι σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα” ανέφερε ο Διοικητής, σημειώνοντας παράλληλα πως, “Από 14 Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους ανοσοκατασταλμένους και κάποιοι έχουν έρθει ήδη να κάνουν τη γ΄ δόση του εμβολίου της Pfizer”.

Ως εκ τούτου, τόνισε πως σήμερα η πλευρά του Υπουργείου Υγείας θα δώσει σαφείς κατευθύνσεις για τις πληθυσμιακές ομάδες που ακολουθούν.

“Άρα, μένει να γνωστοποιήσουν από το Υπουργείο πώς θα προχωρήσουν στη γ΄ δόση σύμφωνα πάντα με το τί ορίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού”.

Σύρος: Από σήμερα μόνο Pfizer και Johnson

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Ζουλουφός κατέστησε γνωστό πως από σήμερα όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της Σύρου θα χορηγούν τα εμβόλια της Pfizer και της Johnson & Johnson. “Στη Σύρο απομένουν ελάχιστες β΄ δόσεις του Astra Zeneca, οπότε από τη Δευτέρα (19/9) ακόμη και το εμβολιαστικό κέντρο στο Κέντρο Υγείας Σύρου (ΙΚΑ) μετατρέπεται σε εμβολιαστικό κέντρο για δόσεις Pfizer. Άρα, στη Σύρο προχωράμε και εμβολιάζουμε με Pfizer και Johnson & Johnson” σχολίασε σχετικά, υπογραμμίζοντας πως εκτελούνται ομαλά όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού τόσο για την πρώτη, όσο όμως και για τη δεύτερη δόση. “Ουσιαστικά εμείς εκτελούμε όλα τα ραντεβού”.

Προχωρούν τα ραντεβού και για παιδιά άνω των 12 ετών

Δεδομένης της δυνατότητας που έχει δοθεί για να εμβολιαστούν τα παιδιά από 12 ετών και πάνω, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου γνωστοποίησε πως απρόσκοπτα προωθούνται σχετικά ραντεβού και για τα μικρά παιδιά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

“Προχωρά ο εμβολιασμός των παιδιών 12 – 17 ετών και δίδεται η σχετική δυνατότητα για τα μικρά παιδιά. Σχετικά με τις ηλικίες 17 – 18 ετών κλείνονται αρκετά ραντεβού στη Σύρο” υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας μάλιστα πως για την ηλικιακή κατηγορία των 12 – 17 ετών “έχει αρχίσει και ο επαναληπτικός εμβολιασμός”.

Ερωτηθείς να σκιαγραφήσει τη γενικότερη εικόνα, συμπλήρωσε πως, “Υπάρχει κάποια κίνηση αλλά δεν έχουμε σαφή νούμερα καθώς δεν διαθέτουμε στοιχεία για τον ακριβή αριθμό του μαθητικού πληθυσμού”.

Ωστόσο, συμπλήρωσε πως, “υπάρχει μία σταθερή ροή μαθητών που έρχονται για να εμβολιαστούν και πρέπει να πω ότι ο εμβολιασμός στη Σύρο πηγαίνει καλά και αυτό είχαν τονίσει τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο Υπουργός Υγείας όταν είχε επισκεφθεί το νησί”.

Περί τους 110 εμβολιασμούς ημερησίως

Ο κ. Ζουλουφός ρωτήθηκε και για τον ημερήσιο αριθμό των προσώπων που προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα της Σύρου προκειμένου να τους χορηγηθεί η τρίτη δόση. “Σταθερά και καθημερινά γίνονται εμβολιασμοί στη Σύρο” επανέλαβε ο ίδιος, τονίζοντας ειδικότερα ότι, “Επειδή τώρα ξεκινήσαμε και τη γ΄ δόση της Pfizer διαπιστώσαμε περί τους 90 εμβολιασμούς ημερησίως, αλλά μέσα σε αυτούς τους εμβολιασμούς μπορεί να ήταν και α΄ ή β΄ δόση εμβολίου. Επίσης είχαμε και 15 εμβόλια της Johnson & Johnson”. Τα παραπάνω σύμφωνα με την εικόνα που καταγράφει το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, με τον κ. Ζουλουφό να σημειώνει συμπερασματικά πως, “Αν λοιπόν κάνουμε περίπου 110 – 115 εμβολιασμούς την ημέρα, προχωράμε καλά”.

Γ. Νοσοκομείο Σύρου: Η μείωση της επισκεψιμότητας ρίχνει τις κλίνες Covid-19

Εξελίξεις καταγράφονται όμως όσον αφορά και το Νοσοκομείο Σύρου αναφορικά με τη λειτουργία της πτέρυγας για περιστατικά Covid-19. Σύμφωνα με όσα ήταν γνωστά ως σήμερα, η νοσηλευτική δομή της Σύρου είχε αποφασιστεί να αναπτύξει – όπως και το είχε πράξει – περί τις 30 κλίνες Covid-19. Στόχος της κυβέρνησης και της 2ης ΥΠΕ ήταν να καλύψει σε ανάγκες νοσηλείας, όσα κρούσματα κορωνοϊού που ήταν σοβαρά και έχρηζαν αυξημένης και ιδιαίτερης φροντίδας.

Ωστόσο, σήμερα και σύμφωνα με όσα εξηγεί ο κ. Ζουλουφός, καθώς η επισκεψιμότητα έχει μειωθεί κατακόρυφα στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, η διατήρηση του αρχικού αριθμού των κλινών Covid-19 δεν κρίνεται απαραίτητη στον παρόντα χρόνο.

“Από τις 16 Σεπτεμβρίου πήραμε την έγκριση της 2ης ΥΠΕ για να μειώσουμε τις διαθέσιμες κλίνες και από 30 να μειωθούν στις 12. Ουσιαστικά η όλη αύξηση των κλινών είχε γίνει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ακριβώς για να αντιμετωπισθεί η πίεση του τουρισμού και των περιστατικών συνωστισμού που υπήρχαν το καλοκαίρι σε όλα τα νησιά μας” σχολίασε σχετικά ο Διοικητής, ενώ πρόσθεσε πως, “Εμείς δεν νοσηλεύσαμε περισσότερα από 17 άτομα (σ.σ. ταυτόχρονα)”. Κατά συνέπεια, υποστήριξε πως, “Επιβεβαιώνονται αυτά που είχαμε πει, ότι δηλαδή μιλούσαμε για ετοιμότητα και όχι για αναγκαστική κάλυψη 30 κλινών”.

Με κατεύθυνση την αρχική λειτουργία

Αν και θα διατηρηθούν 12 κλίνες για περιστατικά κορωνοϊού που χρήζουν νοσηλείας, ο Διοικητής θέλησε να εξηγήσει πως αυτή η αλλαγή φέρνει το Νοσοκομείο Σύρου, σταδιακά ένα βήμα πιο κοντά στην πρότερη λειτουργία του.

“Τώρα που άρχισε να μην υπάρχει τόση μεγάλη συχνότητα κρουσμάτων στα νησιά και τόσο μεγάλη ανάγκη νοσηλείας αυτών, φτάσαμε την προηγούμενη Τρίτη και είχαμε μόνον έναν νοσηλευόμενο” ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παρακάτω πως, “Πλέον λοιπόν έχουμε την έγκριση της 2ης ΥΠΕ και μειώνουμε στις 12 τις κλίνες Covid-19, ώστε περαιτέρω να τροποποιήσουμε κι άλλο τη λειτουργία του Νοσοκομείου μας”.

Αυξημένη πίεση στο προσωπικό του Νοσοκομείου

Ξεκάθαροι στα μηνύματά τους ήταν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης εβδομάδας, οπότε και ανέδειξαν το μέγεθος της πίεσης που δέχθηκαν και δέχονται από τον σημερινό τρόπο λειτουργίας της νοσηλευτικής δομής, δεδομένης της υποστελέχωσης, της δημιουργίας Covid-19 κλινικής, αλλά και με φόντο τις αναστολές εργασίας που έχουν τεθεί οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοί τους.

Αναφορικά με τον μεγάλο και άκρως σοβαρό όγκο δουλειάς που σηκώνουν ρωτήθηκε ο κ. Ζουλουφός, ο οποίος θέλησε λακωνικά να αναγνωρίσει πως συνολικά το εθνικό Σύστημα Υγείας και όλες οι δομές, δέχθηκαν τεράστια πίεση την περίοδο του καλοκαιριού.

“Όλο το Σύστημα δέχεται πίεση εδώ και 18 μήνες. Προφανώς και έχουμε δεχθεί κι εμείς ως Νοσοκομείο Σύρου πίεση. Ήταν αναμενόμενο” δήλωσε μόνον, απαντώντας παρακάτω σχετικά και με τα αιτήματα του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου αναφορικά με προσλήψεις προσωπικού.

Υπενθυμίζεται πως και ο Σύλλογος Εργαζομένων δια της εκπροσώπου του στο Δ.Σ. είχε εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη του στα τελευταία αιτήματα προσλήψεων και άρα, ενίσχυσης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

“Έχει βγει η προκήρυξη για τη θέση του Διευθυντή της ΜΑΦ και για τη θέση του ψυχιάτρου” γνωστοποίησε σχετικά ο Διοικητής, τονίζοντας παράλληλα πως, “Αναμένουμε τις προσλήψεις του επικουρικού προσωπικού και ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα έχουμε τις εγκρίσεις για 6 μήνες όλου του επικουρικού προσωπικού των οποίων οι συμβάσεις τελειώνουν από τον Οκτώβρη μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021”. Σύμφωνα με όσα σημείωσε τέλος, “Αυτό είναι σημαντικό γιατί παρέχει μία περαιτέρω ασφάλεια και στο προσωπικό μας αλλά και στην εμπειρία που έχουν αποκτήσει”.

Στοιχεία για Κυκλάδες

Παρακάτω ακολουθεί ανά περιφερειακή ενότητα ο αριθμός των ολοκληρωμένων εμβολιασμών και της γ΄ δόσης στις Κυκλάδες. Π.Ε. Θήρας: 21.368 και 28. Π.Ε. Σύρου: 16.573 και 36. Π.Ε. Νάξου: 12.873 και 21. Π.Ε. Πάρου: 14.302 και 23. Π.Ε. Μυκόνου 14.737 και 31. Π.Ε. Μήλου: 9.134 και 4. Π.Ε. Άνδρου 6.476 και 0. Π.Ε. Τήνου: 6.316 και 0. Π.Ε. Κέας – Κύθνου 3.652 και 0.

Πηγή

Translate »
error: Content is protected !!