Ιστιοπλοΐα στις Μικρές Κυκλάδες

Ανάμεσα στη Νάξο και την Αμοργό βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα νησιωτικά συμπλέγματα, οι Μικρές Κυκλάδες. Τα Κουφονήσια, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, η ακατοίκητη Κέρος και λίγο πιο μακριά η Δονούσα αποτελούν τα κύρια νησιά ενώ κάμποσα βραχονήσια συμπληρώνουν το σύμπλεγμα. Αν και πολύ μικρά και άγονα νησιά διαθέτουν μερικές τις πιο όμορφες παραλίες του Αιγαίου και ο ιδανικός τρόπος για να τα γνωρίσετε είναι με ιστιοπλοϊκό σκάφος.

Ηρακλειά

Ξεκινήστε τη θαλάσσια περιήγησή σας στις Μικρές Κυκλάδες από την Ηρακλειά και την παραλία της Αλιμιάς στα νοτιοδυτικά. Στον μικρό αυτό όρμο με τα υπέροχα νερά θα απολαύσετε την πρώτη σας βουτιά. Αν κάνετε καταδύσεις, βουτήξτε για να δείτε το γερμανικό υδροπλάνο που βυθίστηκε στον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο, περίπου στα 7 μέτρα βάθος. Στη συνέχεια κινηθείτε νοτιοανατολικά προς την παραλία του Καρβουνόλακου με τα διάφανα νερά αλλά και και προς το Τουρκοπήγαδο κάνοντας μια στάση στην άγριας ομορφιάς παραλία του Μέριχα. Πριν δέσετε στο λιμάνι για προμήθειες ή για να απολαύσετε φρέσκο ψάρι σε κάποια ταβέρνα κάντε μια στάση στην παραλία Λιβάδι που θεωρείται από τις πιο όμορφες του νησιού.

Τα βεραμάν, λαμπερά νερά των Μικρών Κυκλάδων/Photo: Shutterstock
Το μικρό λιμανάκι της Ηρακλειάς/Photo: Shutterstock

Αν έχετε χρόνο βγείτε στη στεριά και ανεβείτε μέχρι το κάστρο που βρίσκεται στην κορυφή ενός μικρού λόφο ακριβώς πάνω από την παραλία. Οι παραλίες της Αλιμιάς και του Τουρκοπήγαδου είναι καλά σημεία και για διανυκτέρευση αρόδο.

Σχοινούσα/ Photo: Shutterstock

Σχοινούσα

Στη συνέχεια βάλτε πλώρη για τη Σχοινούσα, ακριβώς απέναντι από την Ηρακλειά. Η Σχοινούσα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά των Μικρών Κυκλάδων, το οποίο συγκεντρώνει πλήθος σκαφών κάθε καλοκαίρι. Η ακτογραμμή της είναι τόσο υπέροχα δαντελωτή που μπορείτε άνετα να μην πάτε σε κανένα άλλο νησί. Απλά να κάνετε του γύρω του νησιού και να βουτάτε στα υπέροχα νερά της στα μικρά κολπάκια. Οι περισσότερες παραλίες συγκεντρώνονται στο νότιο κομμάτι του νησιού με πιο δημοφιλή το Τσιγκούρι με το μικρό νησάκι της Πλάκας. Στα νότιοανατολικά η μικρή παραλία Πορί είναι μια μικρή λωρίδα γης που σχεδόν τη σκεπάζει ένα μακρόστενο κομμάτι βράχου και έχει συγκλονιστικά νερά. Κάνοντας τον γύρο και ανεβαίνοντας προς τα βόρεια θα βρείτε την Ψιλή Άμμο κοντά στον οικισμό της Μεσσαριάς η οποία συνδυάζει την άμμο με τα βράχια και τα διάφανα νερά. Λίγο πριν την παραλία υπάρχει ένα πανέμορφο μικρό κολπάκι με απίθανα νερά.

Προχωρώντας προσπεράστε το Φυκιό και κατευθυνθείτε ανατολικά προς τον Γερολιμνιώνα, τη μικρή αμμουδερή παραλία με τα κρυστάλλινα νερά.

Η παραλία του Γερολιμνιώνα/Photo: Shutterstock

Συνεχίζοντας προς το λιμάνι θα δείτε δυο- τρία κολπάκια όπως αυτό κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στα οποία αξίζει να βουτήξετε. Στη Μερσίνη, το λιμάνι, θα κάνετε μια στάση για να φάτε φρέσκο ψάρι και φυσικά για να προμηθευτείτε τη φημισμένη φάβα της Σχοινούσας. Οι παραλίες Λιόλιου, Αλμυρός και Ψιλή Άμμος είναι ιδανικές παραλίες για να δέσετε αρόδο και να περάσετε το βράδυ σας. Η Οφιδούσα, το μικρό ξερονήσι που βρίσκεται απέναντι από την παραλία του Άη Βασίλη στο μέσο της στενεύει και δημιουργεί δυο όμορφες απόμερες παραλίες όπου επίσης αξίζει να αγκυροβολήσετε.

Κουφονήσια/ Photo: Shutterstock

Κουφονήσια

Από τη Σχοινούσα, θα χαράξετε πορεία για τα Κουφονήσια. Στο μικροσκοπικό Κάτω Κουφονήσι η πιο γνωστή παραλία είναι οι Λάκοι όπου τα ψηλά μακρόστενα βράχια που μπαίνουν μέσα στη θάλασσα δημιουργούν τέσσερα μικρά κολπάκια. Στα νοτιοανατολικά θα βρείτε τα Πεζούλια με την άγρια ομορφιά τους, καθώς γύρω τους υψώνονται τραχιά βράχια. Στα ανατολικά η μακρόστενη παραλία Νερό και στα δυτικά το Φυκιό έχουν παρόμοιο σκηνικό με τα Πεζούλια ενώ ο Δέτης έχει υπέροχα νερά και λευκό βοτσαλάκι στην ακτή. Απέναντι βρίσκεται και το Γλαρονήσι που στην ανατολική του πλευρά έχει συγκλονιστικά κολπάκια με μοναδικά νερά ανάμεσα σε ψηλά βράχια.

Ελάχιστα μακριά, το Άνω Κουφονήσι έχει ίσως από την πιο ενδιαφέρουσα ακτογραμμή από όλες τις Μικρές Κυκλάδες. Θα βρείτε θαλάσσιες σπηλιές, ιδιαίτερες παραλίες όπως το Γάλα και η Πισίνα αλλά και χαλαρές αμμουδερές παραλίες. Η Ιταλίδα και το Πορί με τα διάφανα νερά τους είναι οι πιο δημοφιλείς. Το Γάλα είναι η μικρή παραλία που δημιουργείται από μια τρύπα σε ένα βράχο, ενώ πίσω από το Πορί βρίσκονται οι διάσημες σπηλιές του Ξυλομπάτη που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε. Εκεί, τα πανύψηλα κοκκινωπά βράχια έχουν εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές στις οποίες μπορείτε να κολυμπήσετε. Η νότια και ανατολική πλευρά του νησιού προσφέρονται για να ρίξετε άγκυρα και να διανυκτερεύσετε πριν βάλετε πλώρη για το επόμενο νησάκι.

Kέρος/ Photo: Shutterstock

Κέρος και Άγιος Νικόλαος

Η Κέρος είναι ένα ακατοίκητο μικρό νησί απέναντι από τα Κουφονήσια. Λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων η διανυκτέρευση στο νησί – όπως και στο μικρότερο Δασκαλιό στα δυτικά – απαγορεύεται, όχι όμως και οι βουτιές στα νερά της. Η νότια πλευρά έχει αρκετά μικρά κολπάκια ανάμεσα σε ψηλά βράχια όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε συγκλονιστικά πεντακάθαρα νερά ενώ είναι επίσης καλά σημεία για να δέσετε αρόδο.

Ωραίο σημείο είναι και αυτό ανάμεσα στη νησίδα Δασκαλιό και στην Κέρο. Συνεχίζοντας βόρεια προς Δονούσα, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη βραχονησίδα Άγιος Νικόλαος, όπου στη δυτική της πλευρά μετά το μακρόστενο τμήμα της που μπαίνει αρκετά μέσα στη θάλασσα υπάρχει μια όμορφη παραλία με υπέροχα νερά. Ακριβώς από πίσω στην ανατολική πλευρά υπάρχει μία ακόμα αντίστοιχης ομορφιάς.

Η παραλία του Κέδρου από ψηλά/Photo: Shutterstock

Δονούσα

Το μικρό άγονο νησάκι της Δονούσας έχει και αυτό υπέροχα νερά που θα ευχαριστηθείτε ακόμα περισσότερο σε ένα ταξίδι ιστιοπλοϊκό. Η πιο όμορφη παραλία της Δονούσας θεωρείται το Λιβάδι με τη χρυσή άμμο και τα διάφανα νερά η οποία είναι σαφώς πιο εύκολο να προσεγγιστεί με σκάφος καθώς από τη στεριά απαιτείται ώρα πεζοπορίας στην καλύτερη περίπτωση. Ο Κέδρος είναι επίσης μία πανέμορφη παραλία καθώς εκεί η χρυσαφένια άμμος μπερδεύεται με το απαλό τιρκουάζ σχεδόν διάφανο χρώμα των νερών.

Λίγο μετά τον Κέδρο, είναι το Βαθύ Λιμενάρι, μια βραχώδης παραλία που προσφέρει απομόνωση και έχει καταγάλανα νερά. Είναι ένα προστατευμένο σημείο όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε, όπως στο Λιβάδι. Η Φωκοσπηλιά, καταφύγιο της φώκιας Μονάχους-Μονάχους στην ανατολική ακτή με τα πανύψηλα βράχια είναι επίσης στις must επισκέψεις. Η Καλοταρίτισσα προς τα βορειοανατολικά και η μικρότερη Τρυπητή ακριβώς δίπλα είναι σημεία που μπορείτε να αράξετε αρόδο και να κάνετε βραδινές βουτιές. Στα δυτικά του νησιού, στο ακρωτήρι του Άσπρου Κάβου. εκεί που ορθώνονται ψηλά λευκά βράχια βρίσκεται και η Σπηλιά του Τοίχου μια τεράστια σπηλιά με βαθιά μπλε νερά κάντε και προς τα εκεί μια βόλτα.

travel.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: