Κυριαρχεί η μετάλλαξη Όμικρον στις Κυκλάδες με το σοκαριστικό ποσοστό να αγγίζει το 90% σε κάποια νησιά

Σύρος, Τήνος, Νάξος και Κέα-Κύθνος παρουσιάζουν τρομακτικά ποσοστά, ενώ η Μύκονος και η Μήλος έχουν κάτω από 50%. Υψηλά ποσοστά παρουσιάζουν και οι Άνδρος, Θήρα και Πάρος.

Η νέα μετάλλαξη Όμικρον κυριαρχεί στο 76% των μολύνσεων κορονοϊού στην Επικράτεια της Ελλάδας και στο 83% των μολύνσεων στην Αττική, αλλά οι εισαγωγές για νοσηλεία σε κλίνες covid-19 αυξήθηκε 29% γεγονός που έχει σημάνει και συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Το μόνο αισιόδοξο στοιχείο – αν μπορεί κανείς να το διατυπώσει έτσι – είναι πως επί των συνολικών κρουσμάτων της Όμικρον οι εισαγωγές για νοσηλεία είναι μόλις 1,2%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Δέλτα από τις 5 Ιουλίου 2021 (έναρξη της Δέλτα) μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2021 ήταν 7,1%.

Με την προσομοίωση του μαθηματικού μοντέλου του Νίκου Καρδούλα εκτιμήθηκε το ποσοστό επί των συνολικών μολύνσεων που αποδίδεται στην Όμικρον, τόσο στην Ελληνική Επικράτεια, όσο και ανά Περιφερειακή Ενότητα, καθώς και πόσες από τις μολύνσεις της Όμικρον χρειάσθηκαν νοσηλεία σε νοσοκομεία στην επικράτεια, μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου 2022.

Εκτίμηση ποσοστού μολύνσεων που αποδίδονται στην Όμικρον

Στον παρακάτω πίνακα απεικονίζεται το εκτιμώμενο ποσοστό επί των συνολικών μολύνσεων που αποδίδεται στην Όμικρον, τόσο στην επικράτεια, όσο και ανά Περιφερειακή Ενότητα, με προσομοίωση του μαθηματικού μοντέλου:

Το ποσοστό της Όμικρον σε κάθε Περιφέρεια μέχρι και 2 Ιανουαρίου 2021
Που είναι κυρίαρχη η Όμικρον

Από τον παραπάνω πίνακα διαπιστώνεται:

· Στις 69 από 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας η Όμικρον κυριαρχεί με ποσοστό πάνω από 50% επί του συνόλου των μολύνσεων.

· Στις ΠΕ Θάσου, Ιθάκης, Ικαρίας, Καρπάθου – Κάσου, Κέας – Κύθνου, Νάξου, Σύρου, Τήνου και Χίου η Όμικρον είναι κυρίαρχη με ποσοστό πάνω από 90%.

· Κυρίαρχη με ποσοστό από 80% έως 90% είναι η Όμικρον στις ΠΕ Ανατολικής Αττικής, Άνδρου, Αρκαδίας, Βορείου Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Λήμνου, Νήσων Αττικής, Νότιου Τομέα Αθηνών, Πάρου, Ρόδου και Σάμου.

· Η Όμικρον δεν είναι ακόμα κυρίαρχη στις ΠΕ Κέρκυρας, Μήλου, Μυκόνου, Ξάνθης και Σποράδων, όπου τα ποσοστά της είναι κάτω από 50%.

· Στο σύνολο της Αττικής η Όμικρον είναι κυρίαρχη με ποσοστό 83%.

Εκτίμηση ποσοστού εισαγωγών σε νοσοκομεία που αποδίδονται στην Όμικρον

Στο παρακάτω γράφημα απεικονίζεται το εβδομαδιαίο σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Ελλάδας από τις 28 Νοεμβρίου 2021 μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2022.

Γράφημα με την επιβάρυνση των νοσηλειών λόγω της Όμικρον
Γράφημα με την επιβάρυνση των νοσηλειών λόγω της Όμικρον
Αύξηση 29% των εισαγωγών για νοσηλεία

· Οι εισαγωγές για νοσηλεία σε κλίνες covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας μειώνονταν από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου, πριν αρχίσει η εκρηκτική αύξηση μολύνσεων της Όμικρον.

· Την περασμένη εβδομάδα 27 Δεκεμβρίου 2021 έως 2 Ιανουαρίου 2022 παρατηρήθηκε αύξηση 29% των εισαγωγών για νοσηλεία σε κλίνες covid-19, προφανώς λόγω της Όμικρον.

· Το ποσοστό των εισαγωγών για νοσηλεία στα νοσοκομεία λόγω της Όμικρον επί των συνολικών μολύνσεων της Όμικρον μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2022 ήταν μόλις 1,2%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Δέλτα από τις 5 Ιουλίου 2021 (έναρξη της Δέλτα) μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2021 ήταν 7,1%.

Ο χάρτης με την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον

* Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α. 

ethnos.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: