Μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων «ρίχνουν άγκυρα» στα Κυκλαδονήσια

Η αλυσίδα Μασούτης, πρόκειται να αποκτήσει το 50% των δραστηριοτήτων του κρητικού προμηθευτικού και καταναλωτικού συνεταιρισμού ΣΥΝ.ΚΑ.

«Πρόσβαση στις αγορές της Κρήτης και των Κυκλάδων πρόκειται να αποκτήσει προσεχώς η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μασούτης», η οποία άμεσα αναμένεται να υπογράψει συμφωνία με τον ΣΥΝ.ΚΑ. Η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση του 50% της βασικής δραστηριότητας του κρητικού προμηθευτικού και καταναλωτικού συνεταιρισμού, η οποία είναι το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο.

Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές προβλέπει τα εξής: δημιουργία νέου εταιρικού σχήματος με απόσχιση του κλάδου λιανικού και χονδρικού εμπορίου του ΣΥΝ.ΚΑ. – Προμηθευτικού και Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης. Η απόσχιση ήδη αποφασίστηκε στις 27 Ιανουαρίου 2022 και η νέα εταιρεία θα ονομάζεται «ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Ανώνυμος Εταιρεία» και η έδρα της θα είναι τα Χανιά. Αρχικά η νέα εταιρεία θα είναι 100% θυγατρική του ΣΥΝΚΑ με αρχικό κεφάλαιο 3 εκατ. ευρώ. Το μετοχικό κεφάλαιο θα διαιρεθεί σε 30.000 ονομαστικές μετοχές, αξίας 100 ευρώ έκαστη. Η είσοδος της «Μασούτης» θα γίνει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας και της απόκτησης του 50% αυτής.

Ο ΣΥΝ.ΚΑ. θα διατηρήσει το μάνατζμεντ και θα έχει την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου στη νέα εταιρεία, στην οποία, σύμφωνα με το σχέδιο απόσχισης, μεταβιβάζονται και 20 ακίνητα, κυρίως οικόπεδα και αγροτεμάχια σε Κρήτη και Τήνο. Βεβαίως μεταβιβάζονται και οι υποχρεώσεις που, σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης, ανέρχονταν στις 31 Οκτωβρίου 2021 σε περίπου 75 εκατ. ευρώ (οι βραχυπρόθεσμες), εκ των οποίων 21,9 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις προς προμηθευτές και 53 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμα δάνεια. Σε 15,65 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Ο κύκλος εργασιών του ΣΥΝ.ΚΑ. διαμορφώθηκε το 2020 σε 186,5 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη του σε 752.000 ευρώ. Βεβαίως, όπως κάθε συγκέντρωση έτσι και αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης ιδρύθηκε το 1979, από 482 ιδρυτικά μέλη, με έδρα την πόλη των Χανίων. Το 2014 εξαγόρασε την αλυσίδα «Βιδάλης» και επεκτάθηκε στις Κυκλάδες, τη Χίο και την Κάλυμνο, και το 2020 την αλυσίδα «Δήμητρα – Μαρκάτο» στην Κέρκυρα.

Η αλυσίδα ΣΥΝ.ΚΑ. διαθέτει δίκτυο 74 καταστημάτων συνολικά, εκ των οποίων 37 στην Κρήτη, 20 στην Κέρκυρα, 13 στις Κυκλάδες (σε Μήλο, Πάρο, Νάξο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο), 2 στη Χίο και 2 στην Κάλυμνο. Η αλυσίδα «Μασούτης» από την άλλη δεν έχει παρουσία στην Κρήτη, αλλά ούτε και στην Κέρκυρα, ενώ στις Κυκλάδες διαθέτει μόνο 3 καταστήματα στην Ανδρο. Στη Χίο διαθέτει 2 καταστήματα. Όπως γίνεται κατανοητό, είναι θέμα χρόνου η δραστηριοποίηση της “Μασούτης” σε όλα τα παραπάνω νησιά των Κυκλάδων με τη δημιουργία καταστημάτων λιανικής και cash & carry.».


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: