Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος: 89 κρούσματα και 22 θάνατοι – Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Πού μπορεί να οφείλεται η αύξηση κρουσμάτων του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου στα παιδιά, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Ο ΕΟΔΥ δημοσιοποίησε, την Παρασκευή (26/01), στοιχεία για τα κρούσματα του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου και, σύμφωνα με τα οποία, έως και τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2024 είχαν καταγραφεί 89 κρούσματα και 22 θάνατοι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσίευση του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από iGAS δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων iGAS διεθνώς, ο ΕΟΔΥ ζήτησε τη δήλωση όλων των κρουσμάτων από τις αρχές του 2023.

Από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2024, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 89 περιστατικά iGAS, από τα οποία τα 40 σε ενήλικες και 49 σε παιδιά ηλικίας στην πλειονότητά τους κάτω των 10 ετών. Μεταξύ των περιστατικών, περιλαμβάνονται 22 θάνατοι – οι 10 σε παιδιά ηλικίας 12 μηνών ως 8 ετών και οι 12 σε ενήλικες στην πλειονότητά τους με υποκείμενα νοσήματα.

Επίσης, ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως η καταγραφόμενη αύξηση κρουσμάτων iGAS ακολούθησε μια περίοδο μειωμένης συχνότητας λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο ομάδας Α που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), καθώς η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου από iGAS.

Τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο στον λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά). Η GAS φαρυγγίτιδα διαγιγνώσκεται με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (strep test) και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μπορεί να εκδηλωθεί ως διεισδυτική λοίμωξη, αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης) και ειδικά στα παιδιά, μπορεί να έχει ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή και απειλητική για τη ζωή. Η κλινική εικόνα ενός κρούσματος iGAS μπορεί να προβάλει ως βακτηριαιμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα, στρεπτοκοκκικό τοξικό shock κλπ.

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!