Δίχως τέλος η «ναυμαχία» διακινητών μεταναστών και λιμενικών στο Αιγαίο

Καθημερινά καταγράφονται απόπειρες μεταφοράς μέσω των ελληνικών χωρικών υδάτων λέμβων με πρόσφυγες και μετανάστες, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες – Πώς δρουν τα κυκλώματα των διακινητών

Δεν πτοούνται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες τα κυκλώματα των σύγχρονων δουλεμπόρων που δρουν στα παράλια της Τουρκίας. Καθημερινά καταγράφονται απόπειρες μεταφοράς μέσω των ελληνικών χωρικών υδάτων λέμβων με πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίες ωστόσο επιστρέφουν στην Τουρκία λόγω της εντατικοποίησης των περιπολιών των λιμενικών σε όλο το Αιγαίο.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν μέρες που έχουν εντοπιστεί συνολικά 50 μετανάστες και άλλες που αντιλήφθηκαν βάρκες με συνολικά 350 μετανάστες. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν πως οι απόπειρες μεταφοράς είτε προς τα ελληνικά νησιά είτε προς την Ιταλία θα συνεχιστούν παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες δεν τις ευνοούν. Μια τέτοια προσπάθεια μεταφοράς από τη Τουρκία προς την Ιταλία δεν «καρποφόρησε» λόγω καιρού! Όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του ΛΣ – ΕΛΑΚΤ στον εντοπισμό και τη διάσωση 97 αλλοδαπών προέβη το πλήρωμα Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Κέας.

Συγκεκριμένα, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Λαυρίου, Κέας και Άνδρου για την ύπαρξη λέμβου, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, σε δυσχερή θέση στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Στο σημείο μετέβη το ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον λιμένα Λαυρίου.

Στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης από τη Λιμενική Αρχή Λαυρίου με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.), προέκυψε η εμπλοκή τεσσάρων διακινητών, όλοι από Τουρκία, οι οποίοι και συνελήφθησαν για παράβαση του άρθρου 83 Ν. 3386/2005 καθώς και του άρθρου 187 Π.Κ. (παράνομη εγκληματική οργάνωση) με σκοπό την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών. Στην ανακοίνωση του Λιμενικού σημειώνεται ότι στην κατοχή ενός εκ των διακινητών εντοπίστηκε ποσότητα 12,6 γραμμάρια, πιθανόν ναρκωτικής ουσίας.

Συγκεκριμένα οι μετανάστες είχαν αποπλεύσει από τη Σμύρνη Τουρκίας, με προορισμό την Ιταλία καταβάλλοντας στους διακινητές που διαμένουν στη Τουρκία χρηματικά ποσά 8.000 ευρώ κατ’ άτομο. Η έρευνα για τους λιμενικούς δεν έχει «κλείσει» καθώς η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Λαυρίου, «αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.»

reader.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: