ΔΝΤ: Τα χειρότερα έρχονται για την παγκόσμια οικονομία – Οι προβλέψεις για την Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε σήμερα ότι «τα χειρότερα έρχονται» για την παγκόσμια οικονομία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και οι τιμές σε βασικά αγαθά, και όχι μόνο, συνεχίζουν την ανοδική πορεία.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ο Οργανισμός ανέφερε ότι «για πολλούς ανθρώπους το 2023 θα μοιάζει με ύφεση». Στο πλαίσιο αυτό, υποβαθμίστηκαν οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναθεώρησε, για μία ακόμη φορά φέτος, προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,7% από 2,9% που εκτιμούσε τον Ιούλιο, ενώ διατήρησε την πρόβλεψή του για εφέτος στο 3,2%. 

Η αναθεώρηση των προοπτικών είναι μεγάλη για την οικονομία της Ευρωζώνης, το ΑΕΠ της οποίας προβλέπεται να αυξηθεί μόλις 0,5% το 2023 από 3,1% εφέτος, καθώς η ενεργειακή κρίση πλήττει ιδιαίτερα την Ευρώπη. Η γερμανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2023 και η ιταλική κατά 0,2%. Για τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα αποφύγει τελικά την ύφεση και θα σημειώσει μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% το 2023. Για την κινεζική οικονομία προβλέπει ανάπτυξη 4,4%, υψηλότερη σε σχέση με το 3,2% φέτος αλλά πολύ χαμηλότερη από το 8,1% που κατέγραψε το 2021.

Για την Ευρωζώνη εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,3% εφέτος για να υποχωρήσει στο 5,7% το 2023, ενώ τονίζεται ότι η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν θα είναι προσωρινή και ότι ο χειμώνας του 2023 μπορεί να είναι ακόμη δυσκολότερος από τον φετινό.

ΔΝΤ: Τα χειρότερα έρχονται για την παγκόσμια οικονομία - Οι προβλέψεις για την Ελλάδα

«Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 5,2% φέτος»

Για την Ελλάδα, ο Οργανισμός προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 5,2% φέτος και 1,8% το 2023. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2023 αναμένεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο περαιτέρω εξασθένισης της παγκόσμιας οικονομίας και της οικονομίας της Ευρωζώνης, με τη γερμανική και την ιταλική οικονομία να εισέρχονται σε ύφεση.

Για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί – με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί η Eurostat – σε μέσα επίπεδα εφέτος στο 9,2% για να υποχωρήσει στο 3,2% το 2023.

Η ανεργία θα συνεχίσει να υποχωρεί και το επόμενο έτος στο 12,2% από 12,6% φέτος και 15% το 2021.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,7% του ΑΕΠ εφέτος και να υποχωρήσει στο 6,3% το 2023.

Με πληροφορίες από BBC και ΑΠΕ-ΜΠΕ

lifo.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!