Ανατροπή για τον «νέο» ΕΝΦΙΑ με εκκαθαριστικά και δόσεις

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία, αλλάζει  η  διαδικασία βεβαίωσης και πληρωμής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.  Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι από φέτος και στο εξής η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνεται  σε μηνιαίες 10 δόσεις (αντί για 5 ή 6 που ως τώρα ίσχυαν κατά καιρούς) έρχεται τροπολογία άμεσα στην Βουλή τις επόμενες μέρες ή ώρες, η οποία θα προβλέπει νέες διορίες βεβαίωσης και πληρωμής του φόρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr:

  • η επόμενη ημερομηνία-στόχος για την έκδοσης των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ είναι η 9η Μαΐου 2022
  • με τροπολογία που καταθέτει το υπουργείο Οικονομικών, ως διορία πληρωμής της 1ης δόσης θα ορίζεται η τελευταία ημέρα του μήνα έκδοσης του εκκαθαριστικού, εφόσον αναρτηθεί εντός του α΄δεκαπενθημέρου. Δηλαδή εφόσον εκδοθούν την 9η Μαΐου  -δηλαδή πριν τις 15 του μηνός- η διορία πληρωμής 1ης δόσης θα είναι 31 Μαΐου.
  • σε περίπτωση όμως που φέτος ή οποτεδήποτε άλλοτε στο μέλλον τα εκκαθαριστικά βγουν μετά τα μέσα του μηνός, τότε η διορία πληρωμής θα λήγει στο τέλος του επόμενου μήνα. Θα ισχύει δηλαδή αυτό που και ως τώρα προβλέπεται γενικά, ότι δηλαδή η 1η δόση καταβάλλεται στο τέλος του επόμενου μηνός από εκείνον που εκδόθηκαν τα εκκαθαριστικά. Άρα αν πχ αντί 9 Μαΐου βγουν στις 16 Μαΐου τα εκκαθαριστικά, τότε η 1η δόση θα πληρώνεται έως 30 Ιουνίου. Αλλά τότε αντίο για 10 θα ισχύουν 9 μηνιαίες δόσεις, αφού η τελευταία καταληκτική δόση θα πληρώνεται πάντα τον Φεβρουάριο.

Υπό εξέταση τελεί -αλλά δεν προκρίνεται προς το παρόν- σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr:

  • αν μπορεί να πάρει παράταση η εμπρόθεσμη πληρωμή 1ης δόσης μαζί με 2η, δηλαδή πληρωμή 1ης και 2ης δόσεως μαζί στις 30 Ιουνίου.
  • αν μπορεί να παραταθεί και να θεωρηθεί εμπρόθεσμη η εφάπαξ εξόφληση χωρίς πρόστιμο έως 30 Ιουνίου, δηλαδή μαζί με την 2η δόση.

newmoney.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: