Η επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, θέμα συνάντησης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων με τους επαγγελματικούς φορείς

Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, είχε αντικείμενο η πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων, τους συλλόγους λογιστών και με εκπροσώπους των συλλόγων ξενοδόχων του Κυκλάδων.

Η συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του, «οργανώθηκε με αφορμή την επερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με συμμετοχή της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, όπου θα γίνει συζήτηση για να τεθεί το θέμα της επαναφοράς του μειωμένου ΦΠΑ στον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο και προκειμένου να υπάρξει συλλογική, ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη προετοιμασία πάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που αφορά όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους αλλά και τους καταναλωτές».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, αναφέρθηκε στις ενέργειες του επιμελητηρίου προς τα αρμόδια όργανα και θεσμούς. Μεταξύ αυτών, όπως σημειώνεται, «και την άμεση παρέμβαση μέσω του INSULEUR στον πρωθυπουργό -όταν έγινε αντιληπτό ότι επρόκειτο να γίνει αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τον ΦΠΑ- προκειμένου η χώρα να διατηρήσει το δικαίωμα επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, μια παρέμβαση που εισακούστηκε και οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο κ. Ρούσσος επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία του περιφερειάρχη πραγματοποιείται σε σωστό χρόνο, προκειμένου, εκτός των άλλων, εάν επιτευχθεί η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών, να ενσωματωθεί στην προετοιμασία των τουριστικών προσφορών και πακέτων για την επόμενη θερινή περίοδο.

Παράλληλα, παρότρυνε τους εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων να επικοινωνήσουν στα μέλη τους την αναγκαιότητα, εφόσον επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές, να είναι εμφανής η επίπτωση της μείωσης του ΦΠΑ στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, προκειμένου να καταστούν οι αγορές των νησιών ανταγωνιστικές ως προς τις γειτονικές και τις μητροπολιτικές αγορές, καθώς οι καταναλωτές μέσω του διαδικτύου βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση καλύτερων τιμών.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν ότι πρέπει να ακολουθήσουν τις συλλογικές ενέργειες και να συμπορευτούν στη διεκδίκηση του δίκαιου αυτού αιτήματος.

Τέλος, όπως αναφέρεται, στον διάλογο που ακολούθησε, αναφέρθηκαν θέματα, τα οποία συνδέονται με την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας, όπως το έντονο φαινόμενο της εποχικότητας, τα χρόνια προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση, την έλλειψη βασικών υποδομών, τη φυσική και οικονομική απομόνωση, στοιχεία που αναμφισβήτητα συνηγορούν υπέρ της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών στον ΦΠΑ, ως ελάχιστο αντιστάθμισμα προς τις εμφανείς ανισότητες μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: