Λογαριασμοί ρεύματος: Μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση των τιμών – Ερχεται πλαφόν στη χονδρική

Αντίστροφα μετά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας στη «σκιά» των ανατιμήσεων στην ενέργεια παγκοσμίως. Μέσα στον Μάιο αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις για τα μέτρα όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ στον άμεσο σχεδιασμό για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων προβλέπεται η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος σε 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στο σχέδιο της Ελλάδας για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο και στόχος είναι οι καταναλωτές να πληρώνουν ποσά ανάλογα με το καλοκαίρι του 2021, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN. Το σχέδιο θα είναι οριζόντιο και θα τους αφορά όλους ενώ αναμένεται να διαρκέσει για εύλογο χρονικό διάστημα.

«Η κυβέρνηση έχει στηρίξει και θα συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές ενέργειας μέσα από ένα σχήμα επιδοτήσεων. Έχω πει ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει σημαντικά πρόσθετα μέτρα, έτσι ώστε να απορροφήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας, εξαντλώντας στα όρια τους τα δημοσιονομικά περιθώρια. Θα ανακοινώσω τη δέσμη των προτάσεων μέσα στον Μάιο και, ακόμη και αν δεν υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα ισχύσουν από τον Ιούνιο. Εξαντλούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που μας δίνει ο Προϋπολογισμός για να στηρίξουμε με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τους συμπολίτες μας. Αυτό κάνουμε από την αρχή της κρίσης κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», αποκάλυψε μιλώντας στην RealNews ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα πέσει δραστικά η τιμή του ρεύματος»

Υπενθυμίζεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε οριζόντια ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ρεύμα, μιλώντας το πρωί της Κυριακής (1/5) στον ΣΚΑΙ. «Είμαστε έτοιμοι για μία πολύ ουσιαστική παρέμβαση η οποία θα κάνει τρία πράγματα. Επί της ουσίας θα δουν και οι επιχειρήσεις αυτή την ουσιαστική ενίσχυση και μάλιστα κάποιες επιχειρήσεις και πιο αναδρομικά σε ό,τι αφορά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεύτερον προφανώς και θα ισχύσουν τα μέτρα αυτά και τον Μάιο και τρίτον και πιο σημαντικό θα ανακοινώσει σύντομα ο πρωθυπουργός μια πολύ ουσιαστική παρέμβαση, ένα εθνικό σχέδιο ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στην Ευρώπη, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση στην τιμή του ρεύματος που θα πληρώνει ο πολίτης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπογράμμισε ότι «η ενίσχυση θα είναι οριζόντια. Θα είναι για όλους και ενώ η πρώτη φάση της βοήθειας επικεντρώθηκε στους πιο αδύναμους και σ’ αυτούς που ήταν μέχρι τις 300 kWh, η πραγματικότητα είναι ότι οι καταναλωτές πάνω από τις 300 kWh μάτωσαν το προηγούμενο διάστημα και αυτό ερχόμαστε τώρα να το αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά». Σχετικά με το γιατί η παρέμβαση αυτή δεν γινόταν νωρίτερα, ο κ. Οικονόμου είπε πως «η πραγματικότητα είναι ότι κανείς πρέπει να μελετά τις δυνατότητες και τον δημοσιονομικό χώρο που έχει, πρέπει να είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος και να σταθμίζει από πού θα βρίσκει τα χρήματα γιατί εδώ η ισορροπία είναι ευαίσθητη».

Νέος τερματικός σταθμός LNG για ενεργειακή απεξάρτηση

Την ίδια ώρα η Ελλάδα ενισχύεται ενόψει της σταδιακής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να γίνουν τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αλλά και των πρωθυπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας. Είναι ξεκάθαρο στην Ευρώπη ότι θα πρέπει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όμως, είναι επίσης προφανές ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη. Γι’ αυτό, ως χώρα, έχουμε καταρτίσει και βραχυπρόθεσμο σχέδιο ενεργειακής επάρκειας, αλλά και μακροπρόθεσμο σχέδιο ενεργειακής αυτάρκειας, με βάση τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» είχε δηλώσει σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

reader.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: