Σταϊκούρας: «Όχι» σε πλειστηριασμούς από funds κόκκινων δανείων

Ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε αυστηρές συστάσεις προς τράπεζες και εταιρείες «κόκκινων δανείων»

Τέλος στα σενάρια που ήθελαν την κυβέρνηση να φέρνει νομοθετική ρύθμιση που θα επέτρεπε στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων (τα funds των κόκκινων δανείων) να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης και σε πλειστηριασμούς έβαλε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε σε αυστηρές συστάσεις προς τράπεζες και εταιρείες «κόκκινων δανείων» προκειμένου όπως είπε «να ευθυγραμμιστούν με την πολιτεία για την επίλυση του ζητήματος (σ.σ. ιδιωτικού χρέους). Παρά την πρόοδο οι χρηματοδοτικοί φορείς υστερούν. Δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ούτε οι τράπεζες ούτε οι εταιρείες με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις. Προσδοκούμε να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους γιατί έχουν ευθύνη απέναντι στην κοινωνία».

Η τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα προκάλεσε μάλιστα, την ενόχληση του προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Βασίλη Ράπανου ο οποίος σχολίασε «όπως ακούσατε οι τράπεζες έχουν την ευθύνη για όλα τα κακά σε αυτόν τον τόπο» για να προσθέσει σε άλλο σημείο «διαχειριζόμαστε τα χρήματα των ελλήνων καταθετών. Όχι των καπιταλιστών ή των μετόχων. Μας κατηγορούσατε στο παρελθόν και είχατε σε μεγάλο βαθμό δίκαιο ότι κάναμε εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, δανεικά και αγύριστα. Θέλετε πάλι να πάμε στα ίδια; Όχι. Αναλαμβάνουμε λελογισμένους κινδύνους».

Παράλληλα, ο κ. Αναστάσιος Πανούσης, διευθύνων σύμβουλος της Ένωση διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια είπε, απαντώντας στον υπουργό Οικονομικών:

«Χρειάζεται εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και εφαρμογή του συνόλου των μέσων που συμφωνήθηκαν στα business plan» και πρόσθεσε «αν μεταβληθεί το σκέλος της αναγκαστικής εκτέλεσης, υπάρχει κίνδυνο σαν καταστεί προβληματική η εκτέλεση των σχεδίων».

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών ανοίγοντας την συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών στο πλαίσιο της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους είπε «Διαβάζω, από χθες, αναφορές σχετικά με ένα ζήτημα που έχει προκύψει με τον Άρειο Πάγο. Αναφορές με τίτλους όπως: «Η Κυβέρνηση παίρνει πίσω την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς», «υπαναχωρεί η Κυβέρνηση στην τροπολογία», «υπαναχωρεί το Υπουργείο Οικονομικών από την αρχική του πρόθεση να επιλύσει το θέμα νομοθετικά».

Ξεκάθαρες απαντήσεις:

1ον. Για να πάρει πίσω η Κυβέρνηση μία τροπολογία, αυτή θα πρέπει να έχει κατατεθεί.

Τέτοια τροπολογία ουδέποτε κατατέθηκε.

2ον. Πράγματι προτάθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών, από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών» για να προσθέσει «Σε κάθε περίπτωση όμως, δεδομένων και των νέων προκλήσεων που αναδύονται για όλους μας, όλοι οι χρηματοδοτικοί φορείς οφείλουν να ευθυγραμμιστούν με την πολιτεία, για την αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους.

Μέχρι σήμερα, παρά την πρόοδο, οι χρηματοδοτικοί φορείς υστερούν, σημαντικά.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα, του εξωδικαστικού μηχανισμού, δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ούτε οι τράπεζες ούτε οι διαχειριστές απαιτήσεων, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις.

Προσδοκούμε και πιέζουμε, τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων.

Και έχουν ευθύνη γι’ αυτό, πρωτίστως απέναντι στην ελληνική κοινωνία.

Γιατί η επιτυχία υλοποίησης του νέου νόμου θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».

Νωρίτερα, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε:

«1ον. Το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, ως ποσοστό του συνολικού ιδιωτικού χρέους, παρουσιάζει πτωτική τάση κατά την τελευταία τριετία, περίοδο κατά την οποία και οι κίνδυνοι διόγκωσής του ήταν ιδιαίτερα αυξημένοι.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό του διαμορφώνεται στο 63,6% για το 1ο εξάμηνο του 2022, από 70% που ήταν το 2018.

2ον. Το ελληνικό ιδιωτικό χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώνεται στο 125,5%.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία βρίσκεται σημαντικά πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι στο 162,5%.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3ον. Τα «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών συρρικνώθηκαν σημαντικά, κυρίως μέσω της υλοποίησης του προγράμματος «Ηρακλής», μειωμένα στο 10% του συνόλου των δανείων στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2022, από 44% τον Ιούνιο του 2019».

Ωστόσο διευκρίνισε ότι η μείωση του ποσοστού δεν σημαίνει «εξαφάνιση» των κόκκινων δανείων αλλά μεταβίβασή τους στις εταιρείες διαχείρισης.

«Κατά το 1ο εξάμηνο του 2022, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που διατηρούνται στις τράπεζες ανέρχονται στα 15 δισ. ευρώ και στις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις στα 87 δισ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει ότι το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων δεν εξαφανίζεται μέσω της μεταφοράς του από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις εταιρείες διαχείρισης» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «

Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι εταιρείες διαχείρισης να διαχειριστούν, όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, το απόθεμα των «κόκκινων δανείων» που έχουν αναλάβει.

Αυτό προϋποθέτει και την πλήρη αξιοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

Ενός καινοτόμου εργαλείου το οποίο:

– Πρωτοπορεί για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς αντιμετωπίζει με τρόπο ολιστικό, ενιαίο και συνεκτικό την υπερχρέωση των φυσικών και νομικών προσώπων, κάτω από την ομπρέλα μιας σύγχρονης ηλεκτρονικής πλατφόρμας ρύθμισης οφειλών.

– Παράγει αυτοματοποιημένες, δίκαιες και βιώσιμες ρυθμίσεις οφειλών, χωρίς να απαιτείται προσφυγή στα δικαστήρια, για οφειλές προς το Δημόσιο, φορείς κοινωνικής ασφάλισης, τράπεζες και διαχειριστές δανείων, με δυνατότητα πολλών δόσεων και διαγραφής μέρους της οφειλής τους.

Στη σημερινή συνεδρίαση, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μία αποτίμηση της εφαρμογής του νέου αυτού μηχανισμού.

1ον. Παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από τους πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα κρατικά εργαλεία ρύθμισης οφειλών.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 60.000 οφειλέτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα.

Από αυτούς, 32.000 οφειλέτες, δηλαδή πάνω από τους μισούς που έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα, έχουν προσκομίσει τα οικονομικά τους στοιχεία, από τα οποία και προκύπτουν συνολικές οφειλές ύψους 19 δισ. ευρώ.

Ποσό που δυνητικά μπορεί να ρυθμιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Ήδη, 9.000 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 5 δισ. ευρώ, έχουν υποβάλει οριστικά την αίτησή τους για ρύθμιση οφειλών.

Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 2 δισ. ευρώ τους τελευταίους 3 μήνες.

2ον. Το ποσοστό των ρυθμίσεων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έχει αυξηθεί σημαντικά.

Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 1.498 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών, περίπου το 70% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο, με πολύ ευνοϊκούς όρους για τους οφειλέτες.

Αποδεικνύεται, συνεπώς, ότι εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες κατά τα τελευταίο διάστημα, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Από αυτές:

– 697 ρυθμίσεις, συνολικού ύψους 157 εκατ. ευρώ, έχουν διενεργηθεί από τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης.

– 801 ρυθμίσεις, συνολικού ύψους 93 εκατ. ευρώ, έχουν διενεργηθεί από το Δημόσιο.

Στις ανωτέρω ρυθμίσεις, έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλής ποσοστού μέχρι και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ η διάρκεια αυτών ανέρχεται μέχρι και τα 35 έτη.

3ον. Αναμένεται, από τους χρηματοδοτικούς φορείς, να ολοκληρώσουν άμεσα 1.093 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

4ον. Παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ποσοστά έγκρισης των προτεινόμενων ρυθμίσεων οφειλών από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ο μέσος όρος έγκρισης για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο κυμαινόταν κάτω από το 20%, ενώ για τον μήνα Αύγουστο εκτινάχτηκε στο 78%, και τον μήνα Σεπτέμβριο ανήλθε στο 64%.

Όμως, πέρα από τα στοιχεία σημαντικής προόδου, εξακολουθούν να υφίστανται στοιχεία προβληματισμού.

1ον. Οι πιστωτές εξακολουθούν να απορρίπτουν μεγάλο όγκο αιτημάτων ρύθμισης οφειλών.

Μέχρι στιγμής, έχουν απορριφθεί αιτήματα ρύθμισης οφειλών συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, παρά την αύξηση των εγκρίσεων στα αιτήματα ρύθμισης του τελευταίου διμήνου.

2ον. Τα ποσοστά εγκρισιμότητας των αιτημάτων ρύθμισης οφειλών εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά ανά χρηματοδοτικό φορέα.

Συγκεκριμένα, εξακολουθούν να κυμαίνονται από 11% μέχρι και 84% επί των συνολικών αιτημάτων ρύθμισης οφειλών, καταδεικνύοντας ότι δεν υφίσταται από την πλευρά των πιστωτών κοινή στρατηγική και προτεραιοποίηση στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους μέσω του μηχανισμού.

3ον. Οι οφειλέτες συνεχίζουν να απορρίπτουν μεγάλο ποσοστό προτάσεων ρύθμισης οφειλών, συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζουν να παρουσιάζουν και καθυστερήσεις στις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αιτήσεών τους.

Συνεπώς, παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει συντελεστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

Τόσο, κυρίως, οι χρηματοδοτικοί φορείς, όσο όμως και οι ίδιοι οι δανειολήπτες, πρέπει να συμβάλουν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Η πολιτεία, από τη δική της πλευρά, αναλαμβάνει συνεχώς δράσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Συγκεκριμένα:

1ον. Ολοκληρώσαμε, με επιτυχία, μέσω της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, καμπάνια καταγραφής και κατανόησης των λόγων απόρριψης των προτεινόμενων ρυθμίσεων από τους δανειολήπτες, ώστε να προβούμε σε βελτιωτικές δράσεις.

2ον. Υλοποιούμε την ψηφιακή πλατφόρμα «myegdixlive», για την παροχή ταχύτερης, αμεσότερης και αποτελεσματικότερης ψηφιακής υποστήριξης και εξυπηρέτησης των πολιτών, αναφορικά με τη διαδικασία υποβολής αίτησης στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

3ον. Προχωράμε, άμεσα, στη μείωση των περιθωρίων μεταξύ των επιτοκίων ρύθμισης οφειλών χρηματοδοτικών φορέων και επιτοκίων αναφοράς, κατά 75 μονάδες βάσης, από το 3,25% στο 2,5% για τα δάνεια με εξασφάλιση, και κατά 150 μονάδες βάσης, από το 4,5% στο 3%, για τα δάνεια χωρίς εξασφάλιση αντίστοιχα.

4ον. Έχουμε συστήσει ομάδα εργασίας νομικών για την ανάληψη στοχευόμενων δράσεων αναφορικά με τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Διαβάζω, από χθες, αναφορές σχετικά με ένα ζήτημα που έχει προκύψει με τον Άρειο Πάγο.

Αναφορές με τίτλους όπως: ”Η Κυβέρνηση παίρνει πίσω την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς”, ”υπαναχωρεί η Κυβέρνηση στην τροπολογία”, ”υπαναχωρεί το υπουργείο Οικονομικών από την αρχική του πρόθεση να επιλύσει το θέμα νομοθετικά”.

Ξεκάθαρες απαντήσεις:

1ον. Για να πάρει πίσω η Κυβέρνηση μία τροπολογία, αυτή θα πρέπει να έχει κατατεθεί.

Τέτοια τροπολογία ουδέποτε κατατέθηκε.

2ον. Πράγματι προτάθηκε προς το υπουργείο Οικονομικών, από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση όμως, δεδομένων και των νέων προκλήσεων που αναδύονται για όλους μας, όλοι οι χρηματοδοτικοί φορείς οφείλουν να ευθυγραμμιστούν με την πολιτεία, για την αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους.

Μέχρι σήμερα, παρά την πρόοδο, οι χρηματοδοτικοί φορείς υστερούν, σημαντικά.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα, του εξωδικαστικού μηχανισμού, δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ούτε οι τράπεζες ούτε οι διαχειριστές απαιτήσεων, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις.

Προσδοκούμε και πιέζουμε, τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων.

Και έχουν ευθύνη γι’ αυτό, πρωτίστως απέναντι στην ελληνική κοινωνία.

Γιατί η επιτυχία υλοποίησης του νέου νόμου θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομία».

Η δευτερολογία του υπουργού Οικονομικών

Στη δευτερολογία του και απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε τις αιχμές προς τους servicers αναφέροντας ότι «Υπάρχει βελτίωση τους τελευταίους μήνες αλλά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι ικανοποιημένη καθώς υπάρχουν servicers με 80% αποδοχή και άλλοι με 42% . Δεν δικαιολογείται». Παράλληλα, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων σημείωσε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για τον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν είναι φιλόδοξοι καθώς εντός του επόμενου 20ήμερου θα μπορούσαν αν ρυθμιστούν οφειλές ύψους 1 δις ευρώ. «Υπάρχουν κίνδυνοι διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους αλλά ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας δεν είναι να κάνει μόνο διαπιστώσεις των κινδύνων . Η ευθύνη μας είναι να περιορίσουμε τους κινδύνους αυτούς γι αυτό και εφαρμόζουμε ένα συνολικό και συνεκτικό πλέγμα μέτρων. Γι αυτό και είναι τεράστια η ευθύνη των τραπεζών και των εταιρειών να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα στιγμών» είπε σε άλλο σημείο. Παράλληλα απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στοιχεία για τις κατασχέσεις που έχουν γίνει απευθείας σε τραπεζικούς λογαρισμούς:

Το 2021 υπήρξαν 73.860 κατασχέσεις σε φυσικά πρόσωπα και 7.022 σε νομικά

Το 2018 188.603 κατασχέσεις σε φυσικά πρόσωπα και 18.617 σε επιχειρήσεις

Το 2017 292.085 σε φυσικά πρόσωπα και 33.798 επιχειρήσεις

Και το 2016 217.781 σε φυσικά πρόσωπα και 29.826 σε νομικά

Καραγκούνης (ΝΔ): «Λύση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο»

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Κώστας Καραγκούνης έθεσε μεταξύ άλλων το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχει ένα βουνό χρέους που λόγω των συναλλαγματικών ισοτιμιών τα τελευταία πολλά χρόνια έχει υπερδιπλασιάσει το κόστος εξυπηρέτησης αυτών των δανείων. Ο κ. Καραγκούνης αφού υπόμνησε ότι έχει ήδη υπάρξει πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Γ. Μπούγα να συναντηθεί με τους εκπροσώπους αυτών των δανειοληπτών αλλά και με τον υπουργό Επικρατείας κύριο Γεραπετρίτη ζήτησε από τον υπουργό να ενημερώσει την επιτροπή σε ποιές ενέργειες θα προχωρήσει για να υπάρξει τουλάχιστον μια ανακούφιση για όσους έχουν συνάψει δανειακές συμβάσεις σε ελβετικό φράγκο. Παράλληλ ζήτησε την άποψη και της Τραπέζης της Ελλάδος κατά πόσο το εθνικό και ενωσιακό ρυθμιστικό πλαίσιο μπορεί να δώσει λύσεις.

Απντώντας ο κ. Ράπανος είπε «δεν μπορείς να δανείζεσαι με χαμηλό επιτόκιο και να έχεις οφέλη όσο είναι συγκεκριμένη η ισοτιμία αλλά όταν ανατιμηθεί το νόμισμα να διαμαρτύρεσαι. Είναι απόφαση του Αρείου Πάγου όσα λέω».

Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ): «Εξωδικαστικός μηχανισμός σύμφωνα με τις απαιτήσεις των τραπεζών»

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Εφη Αχτσιόγλου είπε: «Σε συνθήκες πολύ υψηλού πληθωρισμού, εκρηκτικού κόστους ενέργειας και διαβίωσης, το ιδιωτικό χρέος διογκώνεται και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση έκανε συγκεκριμένες επιλογές με σαφές πρόσημο, ο πτωχευτικός νόμος, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ο εξωδικαστικός μηχανισμός, χωρίς καμία δεσμευτικότητα για τις τράπεζες. Αυτές τις επιλογές πληρώνει η κοινωνία σήμερα» ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε «η ΝΔ νομοθέτησε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό σύμφωνα με τις απαιτήσεις των τραπεζών. Δύο χρόνια μετά ο εξωδικαστικός έχει αποτύχει παταγωδώς, ούτε 3 στους 100 από όσους αιτούνται δεν παίρνουν ρύθμιση».

Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ): «Απόλυτο Βατερλώ»

Ο κ. Μιχάλης Κατρίνης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκτίμησε ότι «το πλαίσιο για τον πτωχευτικό κώδικα και τον εξωδικαστικό μηχανισμό, εξελίσσονται στο απόλυτο Βατερλώ για την κυβέρνηση και θηλιά για τους πολίτες». Παράλληλα, μίλησε για ατολμία και απροθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους με αποτέλεσμα να απειλείται η οικονομική κι κοινωνική σταθερότητα. Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση αλλά και το σύνολο του πολιτικού συστήματος να αποφασίσουν αν θα νομοθετούν υπέρ των πολιτών ή θα αφήσουν το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους να το διαχειρίζονται ασύδοτα τα funds και οι τράπεζες.

protothema.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: