Έφοδος ΣΕΠΕ με ελέγχους και πρόστιμα σε Μύκονο, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ρόδο, Κυκλάδες

Ελέγχους σε νησιά που εμφανίζουν υψηλό δείκτη παραβατικότητας ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες, πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα οι Επιθεωρητές Εργασίας. 

Στο επίκεντρο των ελεγκτών βρίσκονται τρία νησιά, η Μύκονος, η Ρόδος και η Κέρκυρα, ενώ σε τακτική βάση πραγματοποιούνται έλεγχοι και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων καθώς και στην Κρήτη.

Στη Ρόδο μάλιστα η δραστηριότητα της Επιθεώρησης Εργασίας είναι αυξημένη ακόμη και στους χειμερινούς μήνες όπου εντοπίζονται εκτεταμένες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε οικοδομοτεχνικές εργασίες, με απασχόληση ανασφάλιστων εργαζομένων.

Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής μόνον στο νησί της Ρόδου φτάνουν τις 500.000 ευρώ για 300 παραβάσεις που αποκαλύφθηκαν κατά τα διάρκεια των ελέγχων.

Στο πρώτο τετράμηνο του 2024, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας έχει ήδη πραγματοποιήσει 25.210 ελέγχους και επιβλήθηκαν 5.582 κυρώσεις για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Το σύνολο των προστίμων που επιβλήθηκαν για τις 5.582 παραβάσεις ανέρχεται στα 14,5 εκατ. ευρώ.

Στην τρίτη θέση των πιο συχνών παραβάσεων βρίσκεται η αδήλωτη -ανασφάλιστη εργασία με 10% στο σύνολο των παραβάσεων, αλλά με τα υψηλότερα πρόστιμα καθώς η αδήλωρη εργασία επισείει το υψηλότερο πρόστιμο σε σχέση με άλλες παραβάσεις που είναι 10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο. Σε 404 παραβάσεις για αδήλωτους εργαζόμενους, η Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλλε πρόστιμα ύψους 4.452.000 ευρώ, που αντιπροσωπεύουν ο 31% των συνολικών προστίμων του τετραμήνου.

Ακολουθεί η μη καταβολή δεδουλευμένων με ποσοστό 9% στο σύνολο των παραβάσεων και με πρόστιμα ύψους 1.449.420 σε επιχειρήσεις για 362 απλήρωτους εργαζόμενους.

Μικρά ποσοστά παρατηρούνται στις παραβάσεις που έχουν να κάνουν με τα ωράρια εργασίας και λειτουργίας επιχειρήσεων. Ειδικότερα  το 5,5% των παραβάσεων αφορούσε σε υπερβάσεις του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενώ ένα 2% αφορούσε σε υπέρβαση του ωραρίου εργασίας χωρίς να έχει δηλωθεί υπερωριακή απασχόληση. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις δυο παραβάσεις ανέρχονται σε 324.270 ευρώ και 135.000 ευρώ αντίστοιχα.

capital.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!