Εγκαινιάστηκε το νέο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδας – Εκεί φυλάσσεται το 47% του χρυσού (Φωτογραφίες)

Εγκαίνια του θησαυροφυλακίου από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα

Εγκαινιάστηκε σήμερα το νέο Κεντρικό Θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου φυλάσσονται τα αποθέματα χρυσού της χώρας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα καθώς και της ηγεσίας του υποιυργείο Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Μιλώντας τη Δευτέρα στα εγκαίνια, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το Κεντρικό Θησαυροφυλάκιο της ΤτΕ διαθέτει πλέον υπερσύγχρονα μέσα ταξινόμησης, απογραφής και ασφάλειας.

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, σχετικά με τη φύλαξη του χρυσού, ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι μετά τη δεκαετία του 1930 η Τράπεζα φρόντισε όχι μόνο να αυξήσει το ποσοστό που τηρούσε σε ατόφιο χρυσάφι, ενώ πολλά από αυτά τηρούνταν στο εξωτερικό, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες.

«Το ίδιο ισχύει και σήμερα: το 47% του χρυσού τηρείται στην Ελλάδα, με το υπόλοιπο να μοιράζεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών (29%), Βρετανίας (20%) και Ελβετίας (4%)» σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης

Ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας αναφέρθηκε και στην πορεία των τιμών και του πληθωρισμού διεθνώς καθώς και στην πιθανή μελλοντική μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

« Η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού διεθνώς, αποδίδεται όχι σε λάθη της οικονομικής πολιτικής ή σε αυξημένη ζήτηση, αλλά σε εξωγενείς κλυδωνισμούς, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η άνοδος της τιμής των καυσίμων», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Όπως πρόσθεσε ο διοικητής της ΤτΕ, «ήδη, εδώ και αρκετούς μήνες, έχει υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού παγκοσμίως και, εντός του 2024, αναμένεται να ξεκινήσει και η μείωση των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών».

Δείτε φωτογραφίες:

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!