Εκλογές 2023: Οι επικρατέστερες ημερομηνίες – Ποιες κοινωνικές ομάδες προσεγγίζει η Νέα Δημοκρατία

Οι ημερομηνίες που προκρίνονται για τις εκλογές με το σενάριο των πρόωρων να έχει ήδη «καεί» – Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς η κυβέρνηση, ποιες είναι οι κοινωνικές ομάδες που προσεγγίζει – Σήμερα στην Τρίπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο έχουν ήδη καεί. Η Ανοιξη όμως δεν είναι μακριά και στο γαλάζιο στρατόπεδο γνωρίζουν καλά πως για να μεταδοθεί σωστά και ευρέως το μήνυμα μέχρι την κάλπη πρέπει όλα τα κομμάτια του παζλ να μπουν εγκαίρως στη θέση τους. Εξ ού και η κυβέρνηση κινείται σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχει καταλήξει μεν ακόμα σε συγκεκριμένη ημερομηνία που θα στηθούν οι πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής, αλλά με την κατηγορηματική απόρριψη για το πρώτο δίμηνο του 2023, οι ημερομηνίες που φαίνονται να κυκλώνονται στο ημερολόγιο του Μεγάρου Μαξίμου ως επικρατέστερες είναι η 26η Μαρτίου, η πρώτη Κυριακή του Απριλίου ή οι δύο τελευταίες του Μαΐου. «Οι εκλογές είπαμε, από την πρώτη στιγμή, στο τέλος της τετραετίας, όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας. {…} Νομίζω ότι από την Άνοιξη και μετά κανείς μπορεί να περιμένει τις εκλογικές διαδικασίες», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εκπεφρασμένος στόχος είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ στις δεύτερες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής. Το κυβερνητικό επιτελείο είναι αισιόδοξο για την επίτευξή του, αλλά ποντάρει πολλά και στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής που θεωρούν ότι θα λειτουργήσει ως βατήρας για τη δεύτερη και θα κρίνει εν πολλοίς τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων. Γι’ αυτό και ξορκίζουν τη χαλαρή ψήφο. Για το στόχο της αυτοδυναμίας πάντως είναι δεδομένο ότι απαιτούνται στοχευμένες κινήσεις και σωστή ανάγνωση των κοινωνικών ομάδων τις οποίες πρέπει να προσεγγίσει η κυβέρνηση, ώστε να σχεδιάσει ανάλογα και το μήνυμα που θα εκπέμψει προς αυτές για να τις πείσει ότι αποτελεί την εγγύηση σταθερότητας και προόδου που απαιτεί η χώρα.

Οι κοινωνικές ομάδες που προσεγγίζει η ΝΔ

Πέραν του κεντρικού συνθήματος «συνέχεια, συνέπεια, σταθερότητα» η Νέα Δημοκρατία πορεύεται προς τις κάλπες και με το σύνθημα «το είπαμε το κάναμε». Αυτό απευθύνεται μεταξύ άλλων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους θα αναδειχτεί ακόμα περισσότερο η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων για μείωση των φόρων και η συνέχιση αυτής της πολιτικής, η αύξηση των θέσεων εργασίας και οι δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού εκ των οποίων η μία αναμένεται το Μάιο. Το εν λόγω μήνυμα απευθύνεται και στους συνταξιούχους με έμφαση στην ταχεία εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων, την αύξηση των συντάξεων και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2023 που θα ενισχύσει το πραγματικό τους εισόδημα.

Στο επίκεντρο της γαλάζιας προεκλογικής στρατηγικής βρίσκονται και οι νέοι. Εκτός από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για παροχή φθηνής στέγης σε νέους έως 39 ετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει να αξιοποιεί πιο εντατικά και το facebook για την ανάδειξη του εβδομαδιαίου απολογισμού του κυβερνητικού έργου, καθώς είναι ένα μέσο το οποίο χρησιμοποιούν οι νέοι περισσότερο από το twitter. Είναι βέβαιο, δε, ότι θα επαναλάβει την κίνηση μίας συνέντευξης σε ραδιοφωνικό σταθμό με νεανικό ακροατήριο, απ’ όπου θα μπορέσει να προσεγγίσει καλύτερα το νεανικό κοινό μιλώντας στη δική τους γλώσσα, ενώ όταν ο κρίνει χρήσιμο χρησιμοποιεί και το instagram.

Η εκστρατεία της ΝΔ θα είναι στοχευμένη και στη σύγχρονη γυναίκα, η οποία απαιτεί διαφορετικό τρόπο προσέγγισης. Με την εμφάνισή του στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού, που έχει κατά βάση γυναικείο ακροατήριο, ο πρωθυπουργός έδειξε να αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να ενεργοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο επικοινωνίας, εστιάζοντας μέσω αυτού στα θέματα που απασχολούν το γυναικείο κοινό και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για να βελτιώσει την καθημερινότητά τους ή να σταθεί στο πλευρό τους. Σε αυτές συγκαταλέγονται η αύξηση της άδειας μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, η στήριξη των επιχειρήσεων για τη δημιουργία χώρων φροντίδας των παιδιών των εργαζομένων εντός αυτών και οι πολιτικές για την προστασία κακοποιημένων γυναικών.

Οι περιοδείες Μητσοτάκη – στην Τρίπολη σήμερα

Την ίδια ώρα πυκνώνουν και οι περιοδείες του πρωθυπουργού στην περιφέρεια, όπου πέραν των στελεχών της ΝΔ, εστιάζουν στις επαφές του με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικούς φορείς, επιτήρηση αναπτυξιακών έργων που αναβαθμίζουν τις περιοχές που επισκέπτεται και ανάδειξη της προοπτικής νέων έργων υποδομής, αλλά και ανοιχτές ομιλίες ή συνεντεύξεις τύπου μέσω των οποίων θέτει πιο έντονα τα εκλογικά διλήμματα με κυρίαρχο «θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω» – «Κυριάκος Μητσοτάκης ή Αλέξης Τσίπρας». Στις περιοδείες αυτές μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεύεται πάντα από μεγάλο κυβερνητικό κλιμάκιο υπουργών, οι οποίοι συζητούν αναλυτικά με τους φορείς για τα ζητήματα που ενδιαφέρουν το νομό. Το ίδιο θα συμβεί και σήμερα στην Τρίπολη, την οποία επισκέπτεται ο πρωθυπουργός. Οι Υπουργοί που θα τον συνοδεύουν θα έχουν θεματικές συσκέψεις με τους εκπροσώπους των φορέων για θέματα ανάπτυξης και ενεργειακής μετάβαση, τοπικής αυτοδιοίκησης, τουρισμού – πολιτισμού και αθλητισμού, πρωτογενούς τομέα και υγείας. Όπως συνέβη και στην Πάτρα έτσι και στην Τρίπολη θα παρουσιαστεί το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου, ενώ στις 7 το βράδυ έχει προγραμματιστεί ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

reader.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!