Ελληνικά Rafale κόντρα σε Ρώσικα Su-35 πάνω από το Αιγαίο;

Μέσα στην γενικότερη απελπισία των Τούρκων να αποκτήσουν σύγχρονα αεροσκάφη δεν αποκλείεται να καταλήξουν σε μερικά Ρώσικα Su-35.

Έχοντας “φάει πόρτα” από τους Αμερικανούς στο πρόγραμμα F-35 αλλά και στην αναβάθμιση σε επίπεδο Viper των F-16, οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν πολλά και σημαντικά προβλήματα με την Πολεμική Αεροπορία τους.

Η απόκτηση των Rafale από την Ελλάδα και η αναβάθμιση των F-16, θα δημιουργήσει μέχρι το τέλος του 2024 νέα δεδομένα στο Αιγαίο, με πάνω από 50 σύγχρονα ελληνικά μαχητικά να βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα με δυνατότητες εξ αποστάσεως χτυπημάτων που δεν έχουν οι Τούρκοι.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στην Τουρκική Αεροπορία είναι εξαιρετικά δυσχερής λόγω του ότι αναγκάζονται να κανιβαλίζουν αεροσκάφη για να διατηρήσουν σε επιχειρησιακή κατάσταση τα δικά τους F-16. Ενώ και το πτητικό προσωπικό δεν έχει επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν το “πραξικόπημα” εναντίον του Ερντογάν.

Ο τελευταίος αναζητά απεγνωσμένα λύσεις έτσι ώστε να μπορέσει να τις “πουλήσει” στο εγχώριο εκλογικό κοινό. Οι στρατιωτικοί των πιέζουν να κάνει κάποια κίνηση, καθώς βλέπουν την ισορροπία στο Αιγαίο, να γέρνει οριστικά υπέρ της Ελλάδας.

Μία από τις λύσεις που μελετώνται είναι να βρεθούν από “σπόντα” στην Τουρκία μία παρτίδα από 24 ρωσικά Su-35, τα οποία αρχικά είχαν παραγγελθεί από την Αίγυπτο, που όμως δεν θέλει πλέον να τα παραλάβει λόγω πιέσεων από την Αμερική.

Η παραγγελία αυτή έχει μείνει μετέωρη, με τα αεροπλάνα αυτά να οδηγούνται πότε προς το Ιράν και εσχάτως προς την Τουρκία. Η τελευταία φαίνεται να μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να τα εντάξει στο οπλοστάσιό της, με το κόστος των 2 δισ. δολαρίων να είναι κάτι που μπορεί να αντέξει η οικονομία της γείτονος.

Όμως, αυτό θα έβαζε ένα ακόμα πρόβλημα στην ήδη τεταμένη σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Ενώ παράλληλα, όσο και αν διαφημίζεται ως μαχητικό σύγχρονης τεχνολογίας και δυνατοτήτων εφάμιλλών των δυτικών 5ης γενιάς, στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να σταθεί απέναντί τους σε ρόλους εναέριας υπεροχής.

Το σενάριο να συναντηθούν γαλλικά και αμερικάνικα αεροσκάφη με ρώσικα πάνω από το Αιγαίο μοιάζει αρκετά τραβηγμένο. Όμως, ο Ερντογάν βρίσκεται με την πλάτη στον… εκλογικό τοίχο, και γίνεται ακόμα πιο απρόβλεπτος όσο πλησιάζει η ώρα της κρίσεως. Μέχρι τότε πάντως, τα ελληνικά φτερά, αποκτούν και πάλι την κυριαρχία στο Αιγαίο. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

newsauto.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!