Εστιατόριο Mr.E στο Parilio Hotel
Με γνώμονα την ποιότητα αλλά και την καινοτομία στη γαστρονομία, το Mr.E, είναι το εστιατόριο του ξενοδοχείου Parilio που βρίσκεται στις Κολυμπήθρες. Μία μοντέρνα προσέγγιση σε ένα χώρο που αρχιτεκτονικά έχει βασικά του χαρακτηριστικά το μινιμαλισμό και τις ευθείες γραμμές. Γαστρονομικά ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης, δημιουργεί ένα μενού σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, με άξονα την εντοπιότητα. Πατώντας γερά στην κυκλαδίτικη παράδοση, ενσωματώνει μοντέρνα γαστρονομικά στοιχεία και δημιουργεί μια πιάτα γεμάτα κυκλαδίτικο καλοκαίρι.
Γαστρονομικά ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης, δημιουργεί ένα μενού σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, με άξονα την εντοπιότητα/Photo: Mr.E
Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης/Photo: Μr. E
Μία μοντέρνα προσέγγιση σε ένα χώρο που αρχιτεκτονικά έχει βασικά του χαρακτηριστικά το μινιμαλισμό και τις ευθείες γραμμές/Photo: Parilio Mr. E
Ξενάγηση και γεύσεις στην ΠέτραFarm
Ανεβήκαμε στο λόφο πάνω από τις Κολυμπήθρες. Είχα ήδη παρατηρήσει από μακριά ότι ανάμεσα στην πετρώδη πλαγιά, μία μεγάλη έκταση με ψηλά καταπράσινα δέντρα ξεχώριζε από μακρά. Μία πέτρινη μάντρα οριοθετεί τη φάρμα και εμείς σταθήκαμε στην είσοδο περιμένοντας να ανοίξει η πόρτα. Από το πλάι, είδα ένα νέο παιδί να ανηφορίζει προς τα εμάς. Χαμογελαστός και ευδιάθετος, ο Άλκης, ο ιδιόκτητης της φάρμας, ήταν μαζί μας, και μας ξεναγούσε σε ένα προς ένα τα σημεία. «Οι επισκέπτες της φάρμας έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τρόπο της καλλιέργειας ενώ παράλληλα θα δοκιμάσουν και τα προϊόντα που προκύπτουν από τις συγκεκριμένες πρώτες ύλες». Περπατάμε ανάμεσα στα ελαιόδεντρα, περνάμε στο αμπέλι, στα διάσπαρτα φυτά της κάπαρης αλλά και στις μονοετής καλλιέργειες. Ντομάτες, πατάτες ρίγανη και πολλά ακόμη φυτά μετατρέπουν την επίσκεψη στο ΠέτραFarm, σε μία ξεχωριστή εμπειρία που έχει και συνέχεια. Φτάνουμε σε ένα καταπληκτικό μπαλκόνι με απεριόριστη θέα στη θάλασσα και στη Νάουσα. Το τραπέζι είναι στρωμένο με κάθε λογής νοστιμιά, όπως ντοματίνια, γραβιέρα, ελαιόλαδο για να το δοκιμάσουμε με νόστιμο αφράτο ψωμί , ρίγανη, ανθό αλατιού, και μαρμελάδες από τα φρουτόδεντρα του κτήματος, για να τις συνδυάσουμε με τη γραβιέρα.
Το τραπέζι είναι στρωμένο με κάθε λογής νοστιμιά, όπως ντοματίνια, γραβιέρα, ελαιόλαδο για να το δοκιμάσουμε με νόστιμο αφράτο ψωμί , ρίγανη, ανθό αλατιού, και τόσα μαρμελάδες από τα φρουτόδεντρα του κτήματος, για να τις συνδυάσουμε με τη γραβιέρα/Photo: ΠέτραFarm
H πανέμορφη θέα από το ΠέτραFarm/Photo: ΠέτραFarm
Συζητώντας με τον Άλκη, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαχείριση της φάρμας από το 2015, μας ενημερώνει ότι στο κτήμα εφαρμόζεται βιολογική καλλιέργεια, ενώ σημειώνει: «Στην Πέτραfarm, εστιάζουμε στην παραγωγή πολυετών μεσογειακών καλλιεργειών. Οι καλλιέργειες στις οποίες επικεντρώνουμε την παραγωγή μας ταιριάζουν πολύ στο μικροκλίμα του νησιού. Αυτό επιτρέπει ελάχιστες παρεμβάσεις όσον αφορά την άρδευση και τον έλεγχο των παρασίτων. Οι καλλιέργειές μας είναι όλες ανθεκτικές στην ξηρασία, και χρησιμοποιούμε πολύ μικρές ποσότητες νερού για να τις συντηρήσουμε. Τα αμπέλια, η κάπαρη και τα βότανά μας δεν ποτίζονται καθόλου. Το άνυδρο στοιχείο της καλλιέργειας είναι βασικός παράγοντας για την περίπλοκη γεύση και το έντονο άρωμα των προϊόντων μας».
www.petrafarm.gr
Ο Μάριος Σαλματάνης και η σύζυγός του Άννα, έχουν εδώ και δέκα χρόνια δημιουργήσει το εστιατόριο Thalassamou/Photo: Thalassamou
Photo: Τhalassa mou
Thalassamou
Μία γαστρονομική έκπληξη μας περιμένει στην Πίσω Αλυκή, εκεί που ο Μάριος Σαλματάνης και η σύζυγός του, Άννα, έχουν εδώ και δέκα χρόνια δημιουργήσει το εστιατόριο Thalassamou. Τα αρμυρίκια που βρίσκονται μπροστά στην παραλία έξω από τον περίβολο του εστιατορίου αποτελούν το ένα από τα highlight, καθώς τα λιγοστά τραπεζάκια που βρίσκονται στη σκιά τους, είναι τα πιο δημοφιλή σημεία του μαγαζιού. Βρίσκονται μία ανάσα από το κύμα της θάλασσας, και η σκιά των δέντρων σε συνδυασμό με το θαλασσινό αεράκι δημιουργούν το ιδανικό καλοκαιρινό σκηνικό.
Photo: Τhalassa mou
O Μάριος Σαλματάνης του Thalassamou/Photo; Thalassamou
Το άλλο highlight είναι το φαγητό που ετοιμάζει ο Μάριος, συνδυάζοντας την παράδοση, την καινοτομία και την μοντέρνα μαγειρική. Carpaccio ψαριού και ceviche, ριζότο με ντόπιο γαριδάκι, ψητές γαρίδες με μαριναρισμένα κολοκυθάκια, σαρδέλα ψητή με κάπαρη και μαϊντανό, φιλέτα γόπας με κους κους παντζαριού, είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που ξεχωρίσαμε. Ο Μάριος, έχοντας σημαντική εμπειρία στην κουζίνα, ως τέταρτη γενιά σ’ αυτό το μαγαζί, έχει κάνει σημαντικές σπουδές και έχει θητεύσει σε σημαντικά εστιατόρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Κορυφαίο δείγμα της γαστρονομικής του αντίληψης η ωμή σπανακόπιτα με φύλλο ρυζιού.
Τηλ.: 2284091461
Αρκετοί είναι εκείνοι που θα φτάσουν εδώ για να δοκιμάσουν το ολόφρεσκο καρπάτσιο ψαριού, το ταρτάρ καπνιστού σολομού με κρέμα τυριών, το λιαστό χταπόδι με την πικάντική μαρμελάδα λεμονιού/Photo: Mario
Mario
Σε μία εμβληματική θέση, στο λιμανάκι της Νάουσας, εδώ που πριν από 40 χρόνια βρίσκονταν οι αποθήκες των ψαράδων, εδώ που συναντιόνταν για να φτιάξουν τα δίχτυα τους, για να ετοιμάσουν την επόμενη ψαριά, σήμερα συντελείται μία γαστρονομική πανδαισία. Μία πλατεία γεμάτη κόσμο, θετική ενέργεια και ζωηράδα, γίνεται σημείο συνάντησης και τόπος για ένα ποιοτικό δείπνο δίπλα στα καΐκια. Καθόμαστε στο εστιατόριο του Mario, το οποίο φιλοξενείται σε ένα χώρο που έχει γράψει εστιατορική ιστορία για το νησί.
Μία πλατεία γεμάτη κόσμο, θετική ενέργεια και ζωηράδα, γίνεται σημείο συνάντησης και τόπος για ένα ποιοτικό δείπνο δίπλα στα καΐκια/Photo: Mario
O σεφ Μάριος Τσαχπίνης
Εδώ που κάποτε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είχε ανοίξει το δικό της εστιατόριο στο νησί, σήμερα ο Μάριος Τσαχπίνης δίνει τη δική του γαστρονομική παράσταση. Μεγαλώνοντας σε αυτή την πλατεία, δίπλα στον πατέρα του Γιώργο, ο οποίος διατηρούσε το ουζερί στο κέντρο της πλατείας, ο Μάριος ήξερε τη μυρωδιά της αυθεντικής κουζίνας. Μετά την αποχώρηση της Αργυρώς, ο Μάριος αποφασίζει να κάνει το επόμενο βήμα του και το πρώτο του εστιατόριο είναι γεγονός. Το εστιατόριο αρχικά ψάχνει τα βήματα του και σύντομα μετατρέπεται σε προορισμό. Αρκετοί είναι εκείνοι που θα φτάσουν εδώ για να δοκιμάσουν το ολόφρεσκο καρπάτσιο ψαριού, το ταρτάρ καπνιστού σολομού με κρέμα τυριών, το λιαστό χταπόδι με την πικάντική μαρμελάδα λεμονιού, την παριανή μακαρονάδα, αλλά και το κριθαρώτο με τα όστρακα και φυσικά τα ολόφρεσκα ψάρια.
Γραφικό σοκάκι στο χωριό Πρόδρομος της Πάρου/Photo: Shutterstock
Η γεύση της Πάρου
Η καλοκαιρινή γιορτή ρεβυθάδας στο χωρίο Πρόδρομος, στην ανατολική πλευρά του νησιού είναι μια εξαιρετική γιορτή για τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα της Πάρου. Η γιορτή γίνεται πλέον τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, για να αποτελεί ταυτόχρονα και ένα αντάμωμα των ντόπιων, που ζουν μακριά από το νησί τους και επιστρέφουν κάθε Αύγουστο. Θα σεργιανίσετε στα ασβεστωμένα σοκάκια του χωριού, θα απολαύσετε τα ολάνθιστα γεράνια στις αυλές και θα δοκιμάσετε ότι μαγειρεύεται από ρεβύθι. Κατ’ αρχήν την περίφημη παραδοσιακή ρεβυθάδα με τα πολλά κρεμμύδια, αέρινους ρεβυθοκεφτέδες, ζεστά στραγάλια και φυσικά θα πιείτε τη ντόπια σούμα, ενώ λύρες τσαμπούνες και τουμπάκια θα δίνουν το ρυθμό.
Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr
Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube
Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com
Διαβάστε ακόμη:
- Ρεκόρ μετακινήσεων από την Uber τη φετινή τουριστική περίοδο
- Παρέμβαση για θέματα ακτοπλοϊκής ενδοκυκλαδικής σύνδεσης
- Τουρισμός/ ibis: Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες ταξιδιωτικές τάσεις του 2025 – Όλα περιστρέφονται γύρω από την εμπειρία
- Οι πρώτοι πρόσκοποι έθνους από τις Κυκλάδες
- Τουρισμός πολυτελείας: Αυτές είναι οι 7 κορυφαίες τάσεις για το 2025 – Από τις F**k-It Lists μέχρι την Silver Bullet ευεξία