ΕΝΦΙΑ: Τα ψιλά γράμματα που αφήνουν εκτός έκπτωσης χιλιάδες ακίνητα

Το “παραθυράκι” που αφήνει εκτός έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων.

Ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ στις ασφαλισμένες κατοικίες.  Πολλοί ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών καταγγέλουν ότι παρότι ασφάλισαν την κατοικία τους έναντι των φυσικών καταστροφών εντούτοις  χάνουν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ λόγω βοηθητικών χώρων. Οι βοηθητικοί χώροι ήτοι πυλωτές, παρκινγκ και αποθήκες που εμφανίζονται με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν περιλαμβάνονται στον νόμο για την έκπτωση.

Όταν η ασφαλιζόμενη ιδιοκτησία πέραν του κύριου χώρου διαθέτει και βοηθητικούς χώρους, π.χ. αποθήκη υπογείου ή και γκαράζ υπογείου ή πυλωτής, το myPROPERTY αθροίζει συνολικά τα τετραγωνικά μετρα επιφανείας, τα οποία στη συνέχεια ελέγχει ως προς την ελάχιστη τιμή εκτίμησης των 900 ευρώ/τ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφισμένη διάταξη θεσπίζει ελάχιστο ασφάλιστρο με βάση το κόστος ανακατασκευής, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 1.000 ευρώ/τ.μ. ή 900 ευρώ/τ.μ., ειδικά για το 2023 και στο σύστημα της ΑΑ∆Ε ο υπολογισμός των 900 ευρώ/τ.μ. ως κόστος κατασκευής για τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας περιλαμβάνει τους κύριους και βοηθητικούς χώρους.

Ωστόσο, οι βοηθητικοί χώροι έχουν χαμηλότερο κόστος κατασκευής, αφού ένα ανοικτό γκαράζ ή μια αποθήκη δεν είναι δυνατόν να έχει αξία κατασκευής όσο το κυρίως οίκημα που διαθέτει τον πλήρη οικοδομικό εξοπλισμό (κουφώματα, δάπεδα ποιότητας, είδη υγιεινής κ.λπ.). Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων κινδυνεύουν έτσι να χάσουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ, ακόμη κι αν πληρούν όλες τις άλλες προϋποθέσεις που προβλέπει η διάταξη.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, ερωτηθείς για το ζήτημα τόνισε ότι το υπουργείο θα εξετάσει το ζήτημα για τους βοηθητικούς χώρους. 

Η προθεσμία

Οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών για να κλειδώσουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έχουν προθεσμία έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024 να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxis να εισέλθουν στη ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) και να ακολουθήσουν τη διαδρομή: Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών και αφού εντοπίσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στον ΑΦΜ τους να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:

– να τα συσχετίσουν με τις ασφαλισμένες κατοικίες τους (ασφάλιση ιδίου)

– να δηλώσουν τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτων)

– να δηλώσουν τους ΑΦΜ των τρίτων προσώπων που έχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα επ’ αυτής (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτων).

dnews.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!