Η Επιτροπή Αισθητικής του Δήμου Μυκόνου έχει ξεκινήσει την αποκατάσταση της κυκλαδίτικης αισθητικής στα καταστήματα της Χώρας.
Το φωτεινό λευκό, που εξυπηρετεί στην αντανάκλαση του ηλιακού φωτός και τη μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας στα σπίτια, αποτελεί αισθητική συνυφασμένη με την πολιτιστική ταυτότητα των Κυκλάδων. Ωστόσο, τα τελευταία εννιά χρόνια πολλά μαγαζιά της Μυκόνου, στην προσπάθεια τους να ξεχωρίσουν και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των τουριστών, έχουν παρέμβει στις αποχρώσεις τόσο στα πλακόστρωτα γραφικά σοκάκια του νησιού, όσο και στις πόρτες και τα παραθυρόφυλλα, βάφοντάς τα με διαφορετικά χρώματα από αυτά που επιτρέπουν τα ισχύοντα προεδρικά διατάγματα.
Η νέα δημοτική αρχή έχει κάνει ενέργειες τους τελευταίους μήνες με σκοπό να επανέλθουν τα χρώματα που είναι συνυφασμένα με το κυκλαδίτικο τοπίο, εγχείρημα που έχει αγκαλιάσει ιδιαίτερα η τοπική κοινότητα. Όπως δήλωσε στις «Βιώσιμες Κυκλάδες» ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Αδειοδοτήσεων και Εθελοντισμού Δημήτρης Κουτσούκος, «οι περισσότεροι Μυκονιάτες είναι πάρα πολύ θετικοί. Έχουν ήδη αλλάξει τα χρώματα σε 6-7 μαγαζιά και αναμένεται να αλλάξουν και σε άλλα, όπως στις θρυλικές 9 Μούσες, το Remezzo και άλλα. Μόλις σήμερα ένα κατάστημα που είχε βάλει μαύρο στις πλάκες αντί για το κανονικό λευκό, άρχισε να το αποκαθιστά».
Σύμφωνα με τα ισχύοντα προεδρικά διατάγματα, η Μύκονος έχει αυστηρό χρωματικό κώδικα που απαιτεί:
- Οι τοίχοι τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά επιτρέπεται να βάφονται μόνο λευκοί.
- Τα κουφώματα (πορτοπαράθυρα) βάφονται μονόχρωμα (ΠΔ 345/1989) σε όλες τις αποχρώσεις του μπλέ, γκρι, πράσινου, κίτρινου-κροκό, ερυθρό του μινίου ή σε γαιώδη χρώματα (ΠΔ 336/1976).
- Τα κουφώματα επιτρέπεται να κατασκευάζονται μόνο από ξύλο. Απαγορεύονται τα πλαστικά, μεταλλικά, τα ρολά, τα αλουμίνια (Π.Δ. 336/1976 άρθρο 9).
- Τα φυτά που φυτεύονται θα πρέπει να είναι ενδημικά και κατόπιν συμβουλής των εδώ γεωπόνων, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Μυκόνου και της Επιτροπής Αισθητικής Δήμου Μυκόνου.
Απαγορεύονται: - Τσιμεντοκονίες και βαμμένα χρωματιστά δάπεδα επί των δρόμων και λοιπών κοινοχρήστων χώρων.
- Τα εμφανή εξωτερικά κλιματιστικά. Πρέπει κατά περίπτωση να είναι καλυμμένα ή από ξύλινο καφασωτό ή περσιδωτό ντουλάπι.
Σύμφωνα με την παράδοση, οι Μυκονιάτες ναυτικοί συνήθιζαν να βάφουν τις πόρτες τους μπλε ή με ό,τι μπογιές περίσσευαν από το βάψιμο των καϊκιών. Αντίστοιχα, οι αγρότες θα τις έβαφαν πράσινες και όλοι οι άλλοι θα χρησιμοποιούσαν το κόκκινο.
Ιστορικό πλαίσιο Το 1938, διάταγμα του καθεστώτος Μεταξά όριζε ότι πρέπει να περαστούν με ασβέστη όλα τα σπίτια των νησιών για να προστατευτούν από τη χολέρα καθώς ο ασβέστης είχε τότε τον ρόλο απολυμαντικού. To 1955 η βασίλισσα Φρειδερίκη πρότεινε στον Καραμανλή να διαφημιστούν οι Κυκλάδες μέσω μιας φωτογραφίας καλοσυντηρημένων σπιτιών στη Μύκονο, με σκοπό την τουριστική ανάδειξη των νησιών. Κάπως έτσι τα λευκά σπιτάκια με τις μπλε λεπτομέρειες έγιναν σήμα κατατεθέν του Αιγαίου. |
sustainablecyclades.gr
Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr
Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube
Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com
Διαβάστε ακόμη:
- Έβερεστ: Βρέθηκαν λείψανα του Άντριου Ίρβιν, που είχε εξαφανιστεί 100 χρόνια πριν – Φωτογραφίες
- Από 25 Ιανουαρίου έως 15 Φεβρουαρίου κλείνει το αεροδρόμιο της Μυκόνου
- Πετρέλαιο: Άνοδος στις τιμές άνω του 3% με φόντο Μέση Ανατολή και τυφώνα Μίλτον – Στα $79 το Brent
- Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει στα πράσινα τιμολόγια από τις αρχές του 2025
- Ηρακλής: Πήρε το πιστοποιητικό από ΕΕΑ – Κανονικά ο αγώνας με την Μύκονο