Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου αντί για παρέλαση – Στο φουλ οι κρατήσεις

Πληρότητες έως 90% στα ξενοδοχεία του εσωτερικού και σημαντική κίνηση για τους top προορισμούς του εξωτερικού, με Ιταλία, Γερμανία και Κύπρο στην κορυφή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών

Ντεμπούτο για τη χειμερινή σεζόν   το φετινό τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, το οποίο κινείται ήδη με υψηλές πληρότητες, ως μια πρώτη «ένεση» για τους προορισμούς στην… άλλη τουριστική Ελλάδα, εκτός των δημοφιλών νησιών που διαχειρίζονται το επώνυμο προϊόν «ήλιος και θάλασσα», και αποτελούν το πιο ισχυρό και έντονα αναπτυσσόμενο κομμάτι του ελληνικού τουρισμού.

Οι Ελληνες ετοιμάζονται φέτος να ταξιδέψουν και εκτός Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των αεροπορικών εταιρειών, με τις πληρότητες στα αεροσκάφη να αγγίζουν ή και να ξεπερνούν τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019 για συγκεκριμένους προορισμούς, επεκτείνοντας το φετινό τριήμερο, το οποίο τελικά γίνεται… τετραήμερο όταν πρόκειται για ταξίδια στο εξωτερικό.

Ενα χαρακτηριστικό που, ως φαίνεται, κάνει τη διαφορά φέτος είναι το γεγονός ότι πολλές κρατήσεις έχουν γίνει πολύ πιο νωρίς από άλλες χρονιές, μια που συνήθως οι Ελληνες έκλειναν δωμάτια την τελευταία στιγμή. Μάλιστα, όσον αφορά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, έχουν σπάσει αυτή την… παράδοση, αποδεικνύοντας την αυξημένη επιθυμία τους για ταξίδια που καταγράφηκε μέσα στο καλοκαίρι ελέω της κόπωσης της πανδημίας και συνεχίζεται τώρα, παρά τον επερχόμενο δύσκολο χειμώνα λόγω της ακρίβειας στα αγαθά  και το ενεργειακό πρόβλημα.

28_tourismos_in__3_

Κι ενώ, λοιπόν, οι πληρότητες από τους ξένους επισκέπτες συνεχίζονται ικανοποιητικά και μέσα στον Οκτώβριο σε θερινούς προορισμούς της χώρας μας, όπως συμβαίνει σε Κρήτη, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα και αλλού, λίγο πριν τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας κατεβάσουν αυλαία για τον χειμώνα (σ.σ.: κάποια ήδη ξεκινούν να κλείνουν το δεύτερο 15ήμερο του Οκτωβρίου), το ελληνικό κοινό έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στα ταξίδια που θα πραγματοποιήσει το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου στην ηπειρωτική Ελλάδα και όχι μόνο.

Εκεί όπου ήδη οι πληρότητες κυμαίνονται από 60% έως και 90%, όπως δηλώνουν στο «ΘΕΜΑ» οι κατά τόπου ενώσεις ξενοδόχων, τονίζοντας, πάντως, ότι ένα τριήμερο «δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη» μέσα στη φετινή χειμερινή σεζόν.

Μετά την πανδημία

Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι συγκεκριμένοι προορισμοί έχουν να δουν «κανονική σεζόν», όπως λένε, πριν από την πανδημία. Εξ ου και η ανησυχία για τη χειμερινή περίοδο είναι παραπάνω από δεδομένη για τα 1.500 ξενοδοχεία ορεινού όγκου και αστικού τύπου ειδικά στην επαρχία, με τα λειτουργικά έξοδα αυξημένα σε ποσοστό 40% φέτος λόγω υψηλού κόστους ενέργειας και πρώτων υλών.

Αντίστοιχα υψηλές πληρότητες πάνω από 70% και ακόμη παραπάνω καταγράφονται ήδη και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AirBnb, όπου τα πρωτεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας αναλύσεων AirDNA, διατηρούν φέτος από πλευράς αριθμού εγγεγραμμένων ακινήτων τα Ιωάννινα, η Καλαμπάκα, η Αράχωβα, τα Καλάβρυτα και το Καρπενήσι, ανεβάζοντας από το τριήμερο της 28ης ρυθμούς εν όψει της νέας χειμερινής σεζόν.

Από το μέτωπο των αεροπορικών, είτε πρόκειται για ταξίδια στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, πρακτικά η έξοδος από το ελληνικό κοινό ξεκινάει την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, με το peak της επιστροφής να σημειώνεται την Κυριακή 30 Οκτωβρίου.

28_tourismos_in__4_
Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά έκλεισαν τα αεροπορικά τους εισιτήρια για ένα τριήμερο στο εξωτερικό οι Ελληνες εκδρομείς

Γενικότερα πάντως, όσον αφορά το πώς ολοκληρώνεται η σεζόν και αν υπάρχουν δείγματα επιμήκυνσης σε σχέση και με το ξένο κοινό, από τα στοιχεία των αεροπορικών δεν προκύπτει με βεβαιότητα για πόσο ακόμη και προς ποιους προορισμούς θα διατηρηθεί η τουριστική κίνηση, παρόλο που οι κρατήσεις και οι πληρότητες είναι ικανοποιητικές γι’ αυτή την περίοδο, ενώ γίνονται και προσπάθειες να διατηρηθούν δρομολόγια και πτήσεις. Παραδοσιακά η Κρήτη, όπως και η Ρόδος αλλά και η Κως, λόγω τόσο του καλού κλίματος όσο και της ευρύτερης δραστηριότητας στον προορισμό (ξενοδοχεία, εστιατόρια, εκδηλώσεις) διατηρούν κάποια κίνηση μέχρι και στις αρχές Νοεμβρίου.

Επιπλέον, όπως φαίνεται από τις κρατήσεις των αεροπορικών, ενδιαφέρουσα δυναμική εμφανίζει και η Θεσσαλονίκη, η οποία έχει χαρακτηριστικά προορισμού για όλο τον χρόνο και για city break.

Σε αυτή την περίοδο, ενδιαφέρον προς τη χώρα μας φαίνεται να διατηρούν για τις τελευταίες εβδομάδες του φθινοπώρου ταξιδιώτες από τις σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία και την Ελβετία. Εν όψει, τώρα, της 28ης Οκτωβρίου, για τα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό οι Νο1 προορισμοί για ταξίδια από την Αθήνα είναι σε Ισπανία, Μαδρίτη και Βαρκελώνη, ενώ σημαντική κίνηση καταγράφεται προς Γενεύη, Κοπεγχάγη, Λισαβόνα, Βενετία, Πράγα, Βερολίνο, Βρυξέλλες, Παρίσι, Λονδίνο και Μόναχο.

Οι αεροπορικές εταιρείες

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Aegean, της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής εταιρείας, η μέση πληρότητα των προορισμών αυτών για το τριήμερο αγγίζει ή και ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019, ωστόσο οι κρατήσεις αναμένεται ότι θα εξακολουθήσουν να γίνονται μέχρι την τελευταία στιγμή. Με αντίστοιχα υψηλή ζήτηση ακολουθούν οι προορισμοί της Ιταλίας, με έμφαση στο Μιλάνο και τη Ρώμη. Από τη Θεσσαλονίκη, με ικανοποιητική ζήτηση και πληρότητες ξεχωρίζουν οι προορισμοί Λάρνακα, Στουτγκάρδη και Μόναχο.

Ουσιαστικά, φαίνεται ότι οι επιβάτες φέτος έκλεισαν το ταξίδι τους για το τριήμερο εγκαίρως σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι όσο και σε σχέση με άλλα ταξίδια τους μέσα στο 2022. Μάλιστα ορισμένα δρομολόγια σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και προορισμούς (Παρίσι, Λονδίνο) είναι γεμάτα ακόμα και έναν μήνα νωρίτερα. Σε ό,τι αφορά τώρα τις κρατήσεις του εσωτερικού, οι top προορισμοί για το τριήμερο είναι από Αθήνα οι Σαντορίνη, Ρόδος, Πάρος, Χανιά, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη, ενώ για ταξίδια από τη συμπρωτεύουσα ξεχωρίζουν το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Κως – και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλή μέση πληρότητα τριημέρου.

Οι πληρότητες γενικότερα στα αεροσκάφη και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στα ταξίδια για το εξωτερικό, είναι ικανοποιητικές, ωστόσο υπάρχει ακόμη αρκετή διαθεσιμότητα σε εισιτήρια, καθώς σημαντικός αριθμός κρατήσεων εσωτερικού παραδοσιακά πραγματοποιούνται κοντά στην αναχώρηση.

28_tourismos_in__1_
Κανείς ίσως δεν μπορούσε να προβλέψει όταν ξεσπούσε ο πόλεμος στην Ουκρανία ότι ο τουρισμός της χώρας θα αποτελούσε το βασικό στήριγμα για την αντιμετώπιση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης. Κι όμως, τα αποτελέσματα δικαιώνουν τις προσπάθειες του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ο Σεπτέμβριος του 2022 έσπασε όλα τα κοντέρ. Μόνο τη Σαντορίνη επισκέφτηκαν μισό εκατομμύριο τουρίστες αεροπορικώς – χωρίς να συνυπολογίζονται οι ταξιδιώτες των πλοίων και των κρουαζιερόπλοιων. Την ίδια στιγμή, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου οι θέσεις σε διεθνείς πτήσεις φτάνουν τις 622.000. Εσοδα που έρχονται αδιαμεσολάβητα στην τσέπη των Ελλήνων, που λέει και ο κ. Κικίλιας

Σημειωτέον ότι η Aegean, μετά από μία μάλλον επιτυχημένη καλοκαιρινή περίοδο (αφού τα οριστικά στοιχεία δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη), με πληρότητες που έφτασαν τα επίπεδα του 2019, διατηρεί δυναμική και στο χειμερινό της πρόγραμμα.

Παρά τις σημαντικές αβεβαιότητες που έχουν δημιουργήσει μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα γεωπολιτικά, το ενεργειακό, τον πληθωρισμό κ.ά., καταγράφει σχεδόν 100% ανάκαμψη όσον αφορά τις διαθέσιμες προσφερόμενες θέσεις σε ένα δίκτυο που καλύπτει πάνω από 130 δρομολόγια σε 65 προορισμούς σε 38 χώρες, προσφέροντας περίπου 5 εκατομμύρια θέσεις.

Αντίστοιχα, με βάση τα στοιχεία της Sky Express, η οποία έχει αυτή τη στιγμή ένα ευρύ δίκτυο 34 προορισμών στις συνδέσεις εσωτερικού, χτίζοντας σταθερά και τα δρομολόγια εξωτερικού σε 8 προορισμούς, όλα δείχνουν ότι οι Ελληνες, όσον αφορά την 28η Οκτωβρίου, προτιμούν, στην πλειονότητά τους, πιο «μεγάλους» προορισμούς, όπως η Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, το Ηράκλειο αλλά και η Ρόδος. Από το εξωτερικό, στις πρώτες θέσεις από πλευράς κρατήσεων είναι η Λάρνακα, οι Βρυξέλλες και το Παρίσι, ενώ ακολουθούν η Ιταλία, με τη Ρώμη και το Μιλάνο, με την εταιρεία να καταγράφει πολύ ικανοποιητικές πληρότητες και κρατήσεις. Επισημαίνεται εδώ ότι η Ιταλία είναι πλέον η πρώτη χώρα με δύο προορισμούς για την αεροπορική του ομίλου Γρύλου και μάλιστα τα δρομολόγια προς τη Ρώμη είναι πλέον σε καθημερινή βάση.

Την ίδια στιγμή, ο Οκτώβριος  σηματοδοτεί, όπως όλα δείχνουν, για πρώτη φορά και την επιστροφή στο… 2019 και για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, με ό,τι αυτό -θετικό- μπορεί να σημαίνει για τον τουρισμό της Αθήνας. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία για τις πρώτες ημέρες του τρέχοντος μήνα, η «ψαλίδα» έναντι του Οκτωβρίου του 2019 είναι μόλις στο 0,4%, όταν τον Σεπτέμβριο, που επίσης ήταν πολύ καλός, η επιβατική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 3,9% έναντι του Σεπτεμβρίου του 2019.

Τώρα κι ενώ τα θερινά προγράμματα των ξένων αεροπορικών είναι ακόμη σε ισχύ τουλάχιστον έως τα τέλη του μήνα (σ.σ.: οπότε οι περισσότερες αεροπορικές μειώνουν συνδέσεις και δρομολόγια εν όψει της χειμερινής περιόδου), η κίνηση στην πρωτεύουσα τροφοδοτείται από αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία και το Ισραήλ. Από το έτερο μέτωπο, αυτό των ξενοδόχων και δη στα καταλύματα της ηπειρωτικής Ελλάδας, προκύπτουν επίσης καλά νούμερα εν όψει του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου.

28_tourismos_in__2_

Xειμερινοί προορισμοί

Αυτά όμως, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, δεν είναι ικανά να σώσουν την κατάσταση για όλη τη χειμερινή σεζόν, η οποία προμηνύεται δύσκολη από πλευράς λειτουργικών δαπανών για τις επιχειρήσεις, πέραν φυσικά του πρωτεύοντος, του αντίκτυπου δηλαδή που θα έχει η ακρίβεια στις τσέπες των ελληνικών νοικοκυριών και άρα στη διάθεσή τους να ξοδέψουν έστω και για μία απόδραση του Σαββατοκύριακου.

«Η χειμερινή σεζόν έχει διάρκεια 150 ημερών, δεν μπορούν οι 20-30 καλές μέρες του χειμώνα μέσα στα Σαββατοκύριακα να σώσουν την κατάσταση, ειδικά όταν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας έχουν να λειτουργήσουν ουσιαστικά δύο χρόνια», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος, από την Ενωση Ξενοδόχων Αρκαδίας. «Ολα δείχνουν ότι η 28η Οκτωβρίου θα έχει θετικό πρόσημο για τα ξενοδοχεία και θα υπάρξει έντονη κινητικότητα στην περιοχή μας, όπου σε ποσοστό πάνω από 90% ο βασικός μας πελάτης είναι Ελληνας, είτε πρόκειται για την ορεινή Αρκαδία, την ορεινή Αχαΐα ή την ορεινή Κορινθία.

Οι προ-κρατήσεις είναι στο 50%- 60% αυτήν τη στιγμή και πιστεύουμε ότι θα βελτιωθεί η εικόνα με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ωστόσο, κάποια λίγα Σαββατοκύριακα ικανοποιητικών πληροτήτων δεν μπορούν να καλύψουν τα αυξημένα κόστη της χειμερινής περιόδου, την ίδια στιγμή που ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια οι διαμονές είναι πιο περιορισμένες ως προς τη διάρκειά τους και αυτό εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη πιο έντονο φέτος λόγω ακρίβειας. Ο προβληματισμός, επομένως, δεν είναι για το τριήμερο, αλλά συνολικά.

Οι χειμερινοί προορισμοί διαδεχόμαστε την επιτυχημένη θερινή σεζόν των νησιών με μεγάλο πονοκέφαλο το θέμα του ενεργειακού που έχει εκτινάξει τα κόστη, από την ενέργεια μέχρι τις πρώτες ύλες, χωρίς να μπορούμε να μετακυλήσουμε το κόστος στον πελάτη γιατί, πολύ απλά, αυτός δεν θα έρθει με τις τιμές τόσο υψηλές. Υπάρχει πράγματι μια μεταβολή προς τα πάνω σε αυτές, σε μονοψήφιο, όμως, ποσοστό, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντισταθμίσει την υπέρογκη αύξηση του κόστους των επιχειρήσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, ο οποίος υπολογίζει ότι «αυτήν τη στιγμή είμαστε σε πληρότητες γύρω στο 70% και, όπως φαίνεται, το τριήμερο θα πάει πολύ καλά, αποτελώντας μια μικρή “ένεση” σε αυτό που καλούμαστε να περάσουμε όλο τον χειμώνα, ο οποίος προβλέπεται βαρύς λόγω του πολύ αυξημένου κόστους που καλούμαστε να καλύψουμε σε σχέση με τις τιμές που θα πρέπει να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν πιο σταθερές ώστε να μη λειτουργήσει αυτό αρνητικά για το κοινό. Για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου οι τιμές είναι φέτος αυξημένες σε ποσοστό 5%-7%».

Ο κ. Στάθης Σιούτης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, διαπιστώνει επίσης ότι στα Ιωάννινα κινούνται πολύ καλά οι κρατήσεις: «Τόσο στην πόλη όσο και γενικότερα στον νομό αγγίζουμε το 90% και είναι σίγουρο ότι τις επόμενες μέρες θα το ξεπεράσουμε γιατί η ζήτηση πράγματι είναι μεγάλη για τους δικούς μας προορισμούς που είναι από τους πλέον δημοφιλείς, παραδοσιακά, αυτή τη χρονική περίοδο.

Η Ηπειρος γενικότερα έχει πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής, ενώ ειδικά φέτος καταβάλαμε προσπάθειες ώστε να διατηρήσουμε τις τιμές κοντά στα επίπεδα του 2019 στο άνοιγμα της χειμερινής σεζόν, έστω κι αν είναι αναπόφευκτο να σημειωθούν αυξήσεις τον χειμώνα, οπότε θα αυξηθούν και τα έξοδα θέρμανσης».

protothema.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!