Έρχονται νέες ρυθμίσεις για τα ακίνητα – Ποια μέτρα εξετάζονται

Τι σχεδιάζεται για «συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ», κατάργηση του πλαφόν στις εμπορικές μισθώσεις, αδήλωτα τετραγωνικά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Σοβαρά προβλήματα, που φορτώνουν τους ιδιοκτήτες με υποχρεώσεις και άδικους φόρους, θα επιχειρήσει να λύσει το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης αμέσως μετά τις εκλογές. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διαβεβαιώνουν ότι θα εξεταστούν πολλά από τα αιτήματα, όπως οι αλλαγές στον «συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ», η κατάργηση του πλαφόν στις εμπορικές μισθώσεις, αλλά και ειδικές ρυθμίσεις που θα αφορούν τα αδήλωτα τετραγωνικά και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Η προκήρυξη των εκλογών φρέναρε πολλές από τις αλλαγές που είχαν ήδη ξεκινήσει να δρομολογούνται. Με τα θέματα αυτά θα καταπιαστούν οι νέοι υπουργοί, με στόχο οι νέες ρυθμίσεις να ενταχθούν ακόμα και στις πρώτες νομοθετικές πράξεις. Ειδικότερα, τα μέτρα που θα εξεταστούν είναι τα εξής:

«Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ»: Στελέχη του πρώην οικονομικού επιτελείου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η νέα κυβέρνηση να εξετάσει την επιβάρυνση του λεγόμενου «συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ» ειδικά σε ιδιοκτήτες με μικρά μερίδια σε ακίνητα μεγάλης αξίας. Με τον όρο «συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ» οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναφέρονται στις δύο νέες μορφές προσαύξησης του κύριου φόρου και συγκεκριμένα:

■ Προσαύξηση επί του βασικού φόρου από 0,20% έως και 1,00% επί της συνολικής αξίας ανά εμπράγματο δικαίωμα για κάθε ακίνητο αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000€, αν η συνολική περιουσία του φορολογούμενου υπερβαίνει τις 300.000€.
■ Προσαύξηση επί του συνολικού φόρου από +5 έως και +20% για περιουσίες συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 500.000€.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, όπου συνδυάζονται αυτές οι επιβαρύνσεις με την τελευταία αύξηση αντικειμενικών αξιών, εκτοξεύεται η φορολογική επιβάρυνση και «οι άνθρωποι που υπόκεινται σε αυτή την κατηγορία πληρώνουν αυτά που γλίτωσαν όλοι οι υπόλοιποι. Είναι δηλαδή μια μετάθεση του φορολογικού βάρους με έναν τρόπο μηχανικό και πάρα πολύ άδικο πάνω σε ανθρώπους που φορολογούνται πλέον εντελώς άνισα με ίδιους φορολογούμενους».

Πλαφόν στα ενοίκια: Η αλήθεια είναι ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι επιβολής του πλαφόν 3% στα ενοίκια των επαγγελματικών μισθώσεων.

Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο επιβλήθηκε για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κραχ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν θα παραταθεί η ρύθμιση, άρα θα επιστρέψουν οι ελεύθερες διαπραγματεύσεις για τα ενοίκια.

Νέα ρύθμιση για αδήλωτα τετραγωνικά: Ενα μέτρο που πάγωσε λόγω των εκλογών είναι η εκ νέου ενεργοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά από όσους θέλουν να «αποκαλύψουν» τις πραγματικές επιφάνειες ακινήτων ώστε να μπορούν να τα μεταβιβάσουν. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζεται η μόνιμη επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δήλωσης διόρθωσης τ.μ. ακινήτων προς τους ΟΤΑ (https://tetragonika.govapp.gr/), που ανέπτυξε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με τη συνεργασία και την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών. Η νέα ρύθμιση, όμως, δεν θα είναι τόσο ευνοϊκή συγκριτικά με όσα ίσχυσαν στις δύο προηγούμενες. Θα προβλέπει προσαύξηση που θα ξεκινά από 20% επί των ποσών των επιπλέον δημοτικών φόρων και τελών που θα προκύψουν και θα κλιμακώνεται μέχρι το επίπεδο του 50% των ποσών αυτών, ανάλογα με τον χρόνο ένταξης στη ρύθμιση.

Δημοτικά τέλη σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα: Με ειδική ρύθμιση θα διακόπτεται αυτόματα η χρέωση δημοτικών τελών στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη δήλωση των πολιτών στους δήμους. Εξ αγνοίας θεωρούν ότι η διακοπή ρεύματος σε ένα ακίνητο διακόπτει και την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών. Θεωρούν δηλαδή ότι με τη διακοπή του ρεύματος ενημερώνονται αυτόματα οι ταμειακές υπηρεσίες του εκάστοτε αρμόδιου δήμου, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει και όπως άλλωστε προβλέπεται. Ομως στην πραγματικότητα σήμερα η δήλωση απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού μόνο από την ημερομηνία υποβολής της στην υπηρεσία εσόδων, και όχι από την ημέρα διακοπής του ρεύματος. Οι δήμοι εξακολουθούν να χρεώνουν υπέρογκα ποσά για δημοτικά τέλη και ΤΑΠ στους ιδιοκτήτες των κενών ακινήτων με χειρόγραφες βεβαιώσεις δημοτικών τελών. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τους ιδιοκτήτες κενών και ξενοίκιαστων επαγγελματικών ακινήτων, όπου τα δημοτικά τέλη είναι περίπου πενταπλάσια σε σχέση με τις κατοικίες, ενώ τα πρόστιμα που επιβάλλονται στην περίπτωση μη πληρωμής δημοτικών τελών είναι διπλάσια.

newmoney.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: