Ερχεται επανυπολογισμός για χιλιάδες συντάξεις – Ποιους αφορά

Του Κώστα Κατίκου 

Χιλιάδες συντάξεις του ΕΦΚΑ που εκδόθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 θα υπολογιστούν ξανά και οι δικαιούχοι τους θα πάρουν αυξήσεις με αναδρομικά από την ημερομηνία της συνταξιοδότησής τους μέχρι σήμερα.

Οι επανυπολογισμοί αφορούν συνταξιούχους με βαρέα σε Δήμους, συνταξιούχους παράλληλης ασφάλισης, δικαιούχους επικουρικών δημοσίου με διαδοχική ασφάλιση κ.ά.

Οι επανυπολογισμοί ξεκινούν από τα βαρέα των Δήμων καθώς όσοι συνταξιοδοτούνται παίρνουν τη σύνταξη χωρίς την προσαύξηση των βαρέων επειδή δεν είχε ετοιμαστεί στον ΕΦΚΑ το απαραίτητο λογισμικό που να υπολογίζει τη σύνταξη με το αυξημένο ποσοστό αναπλήρωσης που δίνει το επασφάλιστρο 4,3% λόγω βαρέων. 

Αντίθετα, στα βαρέα του ΙΚΑ, το λογισμικό λειτουργεί και οι συνταξιούχοι που βγαίνουν με διατάξεις βαρέων ενσήμων ΙΚΑ, παίρνουν εξαρχής την προσαύξηση χωρίς δεύτερο υπολογισμό της σύνταξης.

Στις συντάξεις των ΟΤΑ με βαρέα, ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να κάνει δυο επανυπολογισμούς, έναν που θα υπολογίζει εξαρχής τη σύνταξη με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4387/2016 και με το επασφάλιστρο των βαρέων ΟΤΑ  (4,3%), και έναν δεύτερο που θα υπολογίζει τη σύνταξη με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr ο επανυπολογισμος όλων των συντάξεων με βαρέα ΟΤΑ που απονεμήθηκαν με τον νόμο “Κατρούγκαλου” δηλαδή από 13/5/2016 και  μετά, θα επεκταθεί και στις τυχόν συντάξεις χηρείας που απονεμήθηκαν σε επιζώντες συζύγους θανόντων συνταξιούχων ΟΤΑ που είχαν βαρέα.

Από τους επανυπολογισμούς των συντάξεων με βαρέα στους ΟΤΑ, θα προκύψουν σημαντικές αυξήσεις που θα πληρωθούν αναδρομικά από την ημερομηνία συνταξιοδότησης που σημαίνει ότι όσοι αποχώρησαν το 2016 θα λάβουν αύξηση σύνταξης με αναδρομικά ως και 8 ετών!

Τι βγάζουν οι επανυπολογισμοί στα βαρέα

Για παράδειγμα:

* Υπάλληλος ΟΤΑ με 40 έτη ασφάλισης από τα οποία τα 15 σε ειδικότητα βαρέων με επιπλέον μηνιαία εισφορά 4,3%, συνταξιοδοτήθηκε με ποσοστό αναπλήρωσης 50%, ενώ με την προσαύξηση λόγω βαρέων το ποσοστό αναπλήρωσης θα γίνει 54,84%. Με συντάξιμο μισθό 1.500 ευρώ, πήρε ανταποδοτική σύνταξη 750 ευρώ. Με το νέο ποσοστό αναπλήρωσης (54,84%) η ανταποδοτική σύνταξη θα βγει στα 822 ευρώ, που σημαίνει μηνιαία αύξηση 72 ευρώ. Αν βγήκε στη σύνταξη από τα μέσα του 2016 τότε θα πάρει τα 72 ευρώ αναδρομικά για 90 μήνες με ποσό 6.480 ευρώ.

* Υπάλληλος ΟΤΑ με 40 έτη ασφάλισης από τα οποία τα 25 σε ειδικότητα βαρέων με εισφορά 4,3%, θα κερδίσει 8,06% επιπλέον και το ποσοστό αναπλήρωσης θα γίνει 58,06%. Με συντάξιμο μισθό 1.500 ευρώ, πήρε ανταποδοτική σύνταξη 750 ευρώ και με το νέο ποσοστό αναπλήρωσης (58,06%) η ανταποδοτική σύνταξη θα επανυπολογιστεί σε 870 ευρώ, που σημαίνει μηνιαία αύξηση 120 ευρώ. Αν βγήκε στη σύνταξη το 2018 τότε θα πάρει τα 120 ευρώ αναδρομικά για 72 μήνες με ποσό 8.640 ευρώ.

Επανυπολογισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη και σε συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί για όλους, όσοι είχαν δυο ταμεία ως το 2016.

Ένα νέο κεφάλαιο στους επανυπολογισμούς ανοίγει και για επικουρικές συντάξεις με πρώτους τους συνταξιούχους του Δημοσίου που είχαν διαδοχική ασφάλιση αλλά η επικουρική σε πολλές περιπτώσεις βγήκε μόνο με τα χρόνια του Δημοσίου.

capital.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!