Έρχονται ανατιμήσεις στο νερό: Τι αλλάζει στις χρεώσεις – Πώς θα επηρεάσει την τσέπη των πολιτών

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για την αύξηση στην τιμή του νερού.

Ανοίγει και επίσημα ο δρόμος για την αύξηση στην τιμή του νερού μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αφορά τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια ύδρευσης.

Οι πολίτες ανησυχούν ιδιαιτέρως για το πώς θα επηρεάσει την τσέπη τους η αλλαγή στην τιμολόγηση του νερού, καθώς ήδη «ματώνουν» για να τα φέρουν βόλτα, αφού ήδη η ακρίβεια σε όλα τα άλλα αγαθά ή προϊόντα κάνει την καθημερινότητά τους πιο δύσκολη.

Η συζήτηση για τη λειψυδρία, μετά από μία αναφορά στη ΔΕΘ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και η ανακοίνωση για τη νέα τιμολόγηση στο νερό, επιβεβαίωσαν ότι σίγουρα έρχονται αλλαγές, οι οποίες μένει να φανεί κατά πόσο θα είναι επώδυνες

Αρχικά, αυτό που αλλάζει, είναι ότι «πλέον όλοι οι πάροχοι νερού θα περνούν την οποιαδήποτε αύξηση από έλεγχο μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, όπως είχε εξηγήσει με τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις προσπάθειες να «ησυχάσει» τους πολίτες, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις, αλλά το νερό θα μείνει φθηνό μόνο για τις «λογικές καταναλώσεις».

Όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο πρωθυπουργός: «Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Το νερό στην Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει φθηνό για τις λογικές καταναλώσεις. Δεν θα πειράξουμε τα τιμολόγια. Το μάξιμουμ είναι η αναπροσαρμογή στο επίπεδο του πληθωρισμού. Κανείς δεν πρόκειται να το προσέξει στο λογαριασμό του».

Πώς θα καθοριστούν οι αλλαγές στην τιμή του νερού

Σε πιο απλά λόγια και σε μια προσπάθεια ερμηνείας των λεγομένων του πρωθυπουργού, αν κάποιος δεν καταναλώνει πολύ νερό, τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί, ενώ σίγουρα θα δει αύξηση εκείνος που υπερβαίνει τα φυσιολογικά. Ωστόσο, ο κόσμος που ήδη υποφέρει από τις επιπτώσεις της ακρίβειας, περιμένει να δει πώς αυτή η ανατίμηση θα μεταφραστεί σε αριθμούς.

Όπως εκτιμάται, το πιθανότερο είναι πως στις περισσότερες περιοχές -και ειδικά σε αυτές που καταγράφονται συνθήκες λειψυδρίας- τα τιμολόγια θα αυξηθούν.

Ειδικότερα, βάσει των όσων ορίζονται στην ΚΥΑ υπό τον τίτλο «Καθορισμός γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, μέτρα βελτίωσης αυτών. Διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του», η ποσοστιαία μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων των χρηστών δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτήν της μέσης ετήσιας μεταβολής του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) που καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

Υπάρχει, ωστόσο, ένας αστερίσκος: οι πάροχοι υπηρεσιών δύνανται να εφαρμόζουν μεγαλύτερες αυξήσεις επί των τιμολογίων των υπηρεσιών ύδατος που παρέχουν, μετά από έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων ΡΑΑΕΥ κατόπιν ειδικά αιτιολογημένου αιτήματος σύμφωνα με τη διαδικασία «Έκτακτης Αναθεώρησης Χρηματοοικονομικού Κόστους» που επίσης προβλέπει η ΚΥΑ.

Πώς θα γίνεται η τιμολόγηση του νερού

Ο καθορισμός της τιμής του νερού θα πραγματοποιείται με μικτό σύστημα και βάσει της μεθόδου τιμολόγησης κατά αύξουσες κλίμακες. Τα τέλη θα «μοιραστούν» στα δύο, σε ένα σταθερό και ένα μεταβλητό ανά μονάδα όγκου ύδατος (ογκομετρική χρέωση ανά κυβικό μέτρο κατανάλωσης νερού).

Το σταθερό τέλος προσδιορίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανακτώνται οι εύλογες και αποδοτικές δαπάνες λειτουργίας που είναι αναγκαίες για την αδιάλειπτη παροχή νερού για χρήση ύδρευσης. Επίσης, θα αντανακλά τις ελάχιστες λειτουργικές δαπάνες που κρίνονται αναγκαίες για τη διατήρηση των δικτύων παροχής.

Επίσης, τα νέα τιμολόγια θα καθορίζουν και τη χρέωση με την οποία τιμολογείται η κατανάλωση σε περίπτωση αφανούς διαρροής, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες χορηγείται η σχετική έκπτωση επί της χρέωσης.

Ο προσδιορισμός των τιμολογίων θα γίνεται έτσι, ώστε τα συνολικά έσοδα να καλύπτουν το χρηματοοικονομικό κόστος του παρόχου για την παροχή των υπηρεσιών ύδατος, ενώ στις περιπτώσεις εγκαταστάσεων συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων στις οποίες απορρίπτονται βιομηχανικά υγρά απόβλητα, ο τρόπος τιμολόγησης θα λαμβάνει υπόψη και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των βιομηχανικών υγρών αποβλήτων (ρυπαντικό φορτίο), πέραν των ποσοτικών.

Περιβαλλοντικό τέλος για το νερό

Η ΚΥΑ αναφέρεται και στο περιβαλλοντικό τέλος, πρόσθετη επιβάρυνση σε όλους τους λογαριασμούς (μικρού έως τώρα ύψους εκτός κάποιων εξαιρέσεων), η οποία θα αποφασίζεται κάθε χρόνο από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και θα εισπράττεται από τους παρόχους μέσω των λογαριασμών για να αποδοθεί στο Δημόσιο.

Το περιβαλλοντικό τέλος θα αποτελεί επιβάρυνση του κάθε χρήστη με βάση το κόστος της απόκλισης της κατάστασης των υδάτων από την «καλή κατάσταση», η οποία απαιτείται για τη βιώσιμη χρήση των υδατικών πόρων. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, για τη Θεσσαλία θα είναι μικρότερο.

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!