Έρχονται ανατροπές στις τιμές ακινήτων – Τι σημαίνει η ολική επαναφορά του ΦΠΑ

Προς επαναφορά το ΦΠΑ στα ακίνητα από τη νέα χρονιά. Πόσο αυξάνονται οι τελικές τιμές των ακινήτων.

Η Ελλάδα ανήκει στις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούν την εξαίρεση από τον ΦΠΑ ως ένα μέσο για την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας. Η δε αναστολή επιβολής του ΦΠΑ 24% στα ακίνητα ισχύει μέχρι και το τέλος του 2024.

Αυτή η πολιτική εφαρμόζεται στην Ελλάδα εδώ και περίπου πέντε χρόνια και καλύπτει όχι μόνο την κύρια κατοικία, αλλά και όλα τα ακίνητα. Άλλες χώρες που ακολουθούν παρόμοια πολιτική είναι η Μάλτα και η Πορτογαλία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή οδηγία για το ΦΠΑ παρέχει περιθώρια ελιγμών, επιτρέποντας στις χώρες να εφαρμόζουν χαμηλότερους συντελεστές για ορισμένες υπηρεσίες και προϊόντα, όπως η κοινωνική κατοικία.

Στη βάση αυτή υπάρχουν χώρες που εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, όπως το Βέλγιο (6% και 12%), η Ιταλία (4% και 10%), η Πολωνία (8%), η Ρουμανία (5%) και η Σλοβενία (9,5%). Αντίθετα, οι περισσότερες χώρες επιβάλλουν τον κανονικό συντελεστή, όπως η Δανία (25%), η Γερμανία (19%), και η Εσθονία (20%).

Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο του 2025 ο ΦΠΑ στα νεόδμητα μπορεί να περιορισθεί είτε στο 13% είτε η χώρα να ζητήσει να ενταχθεί στις παρεκκλίσεις για τα ακίνητα ακολουθώντας το παράδειγμα του Λουξεμβούργου που έχει μηδενικό συντελεστή.

Πόσο είναι το κέρδος σήμερα; Για ένα διαμέρισμα αξίας 200.000 ευρώ:

-Το συνολικό κόστος για τον αγοραστή πριν από την αναστολή του ΦΠΑ ήταν 248.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του φόρου μεταβίβασης και του ΦΠΑ).

-Με την εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος, ο αγοραστής πληρώνει μόνο τον φόρο μεταβίβασης 3%, και η τελική αξία του διαμερίσματος θα είναι 206.000 ευρώ.

-Έτσι, η τελική τιμή του ακινήτου μειώνεται κατά 42.000 ευρώ ή 17%.

dnews.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!