Εστίαση: Κόστος ενέργειας, ληξιπρόθεσμες οφειλές και ελλιπής χρηματοδότηση τα σημαντικότερα προβλήματα

Tα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος απαιτούν άμεσης αντιμετώπισης, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς

«Ο κλάδος της εστίασης βάλλεται από παντού και αυτό, παρά το γεγονός ότι αποτελεί για την ελληνική οικονομία ένα μεγάλο «τροφοδότη» καθώς προσφέρει 8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης, με 400.000 απασχολούμενους και άλλους 100.000 συν βοηθούντες στις οικογενειακές επιχειρήσεις».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, σε πρόσφατη εκδήλωση της ομοσπονδίας στο πλαίσιο της έκθεσης HORECA 2024.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος τόνισε ότι τρία είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τα οποία απαιτούν άμεσης αντιμετώπισης: της ελλιπούς χρηματοδότησης, του κόστους ενέργειας και των ληξιπρόθεσμων οφειλών και κάλεσε την κυβέρνηση να δει με προσοχή τα αιτήματα του κλάδου και να δώσει λύσεις.

Μιλώντας στην εκδήλωση, η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στάθηκε στα κίνητρα που δίνονται ήδη, αλλά και θα δοθούν στο μέλλον, αναφορικά με την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων.

Ανακοίνωσε την προδημοσίευση του προγράμματος «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» ύψους 180 εκατ. ευρώ, με στόχο παρεμβάσεις σε τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και μικρομεσαίες του τριτογενούς τομέα (εμπόριο και υπηρεσίες), για την εξοικονόμηση ενέργειας και την πράσινη μετάβαση τους, ενώ μίλησε και για τη δυναμική προσπάθεια της χώρας στο μέτωπο της αειφορίας, σημειώνοντας ότι το 2030 μεγάλο ποσοστό του παραγόμενου ρεύματος στην Ελλάδα θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στις αλλαγές που γίνονται, τονίζοντας ότι η καταπολέμηση φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων και των πολιτών και βασίζεται σε δυο πυλώνες: στη διευκόλυνση των πολιτών και στη συμμόρφωση των φορολογουμένων. Χαρακτήρισε το My Data ως το μεγαλύτερο όπλο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να λυθούν όσα προβλήματα δημιουργούνται στην εφαρμογή διαδικασιών και της νομοθεσίας.

Σχετικά με την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ο επίκουρος καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Νίκος Δασκαλάκης, αναφέρθηκε στο πώς χρηματοδοτούν τις επενδύσεις τους οι ελληνικές ΜΜΕ, πώς αξιολογείται η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και τι συμβαίνει αντίστοιχα στην Ευρώπη, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, παρά τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων, ενώ αρκετοί δεν ζητούν χρηματοδότηση από κάποια τράπεζα, υπό τον φόβο της απόρριψης, με αποτέλεσμα το 80% να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις του με ίδια κεφάλαια και ο τραπεζικός δανεισμός να είναι μόλις 3,9%.

Στα στοιχεία για το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων εστίασης από έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, αναφέρθηκε ο καθηγητής ΕΑΠ Ευθύμιος Ζέρβας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά μέσο όρο μία επιχείρηση του κλάδου πλήρωσε περίπου 9.000 ευρώ για ενέργεια το 2021, 14.000 το 2022 και θα πληρώσει 17.500 το 2023.

Ένα σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων αδυνατεί να πληρώσει τακτικά τους λογαριασμούς ενέργειας και αυτό το ποσοστό όλο και μεγαλώνει. Η συντριπτική πλειονότητα των απαντήσεων (86%), δείχνουν ότι οι επαγγελματίες θεωρούν την τιμή της ενέργειας πολύ υψηλή και ένα σημαντικό μέρος την θεωρεί αποτρεπτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της επιχείρησής του και πως το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων προτιμούν να έχουν μακροχρόνια ενημέρωση για την τιμή της ενέργειας, ένα σημαντικό μέρος από τους ερωτηθέντες επιθυμεί τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην διαμόρφωση της τιμής της ενέργειας και το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων επιθυμεί την επιδότηση της τιμής της ενέργειας στον κλάδο.

Οι κυριότερες προτάσεις των ανθρώπων της εστίασης για τον έλεγχο της τιμής της ενέργειας είναι: μείωση και πάγωμα της τιμής της, οριοθέτηση πλαφόν και μείωση της αισχροκέρδειας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) Βασίλης Καμπάνης, έθεσε βασικά ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων ο νέος φορολογικός τεκμαρτός υπολογισμός εισοδήματος και οι αδικίες που προκαλεί, η ανάγκη εξορθολογισμού των προστίμων, το πρόβλημα του κλεισίματος καταστημάτων για μη διαβίβασή e-send, η χρήση των POS στην εστίαση και η συνένωση με τις ταμειακές μηχανές, διάφορα προβλήματα που έχουν προκύψει από την πλατφόρμα του MyData, οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου και τα ζητήματα που προκύπτουν.

newmoney.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!