Φορολογικές δηλώσεις 2024- Θεοχάρης: Ίσως ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 22/4

Η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις 2024 ενδεχομένως να ανοίξει τη Δευτέρα 22 Απριλίου, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Απριλίου, ενδέχεται να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον κώδικα φορολογικής διαδικασίας.

Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι θα δοθεί παράταση μέσα στον Ιούλιο, για όσες ημέρες δεν άνοιξε η εφαρμογή μέσα στον Απρίλιο. Ωστόσο, υπογράμμισε ξανά, δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

«Τις επόμενες ημέρες, έπρεπε δυστυχώς να περιμένουμε να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο και να πάρει ΦΕΚ. Στον βαθμό που θα πάρει ΦΕΚ αύριο ή μέσα στο Σαββατοκύριακο, αυτό θα μας επιτρέψει- ενδεχομένως τη Δευτέρα- να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις φορολογικές δηλώσεις για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία την οποία πρέπει να την πάρουν όλοι σοβαρά», ανέφερε συγκεκριμένα ο Χάρης Θεοχάρης.

«Ερχόμαστε να αυτοματοποιήσουμε για το 1/6 των φορολογουμένων τη διαδικασία και άρα να δώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται στους επαγγελματίες να ασχοληθούν με τις υπόλοιπες δηλώσεις και να μην έχουμε ζητήματα παρατάσεων και οτιδήποτε άλλο», σημείωσε.

«Δεν δίνουμε παρατάσεις άσκοπες, δίνουμε παρατάσεις οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες, το κάνουμε προκαταβολικά, δεν περιμένουμε την 30η Ιουνίου για να δώσουμε την παράταση για να στριμώξουμε τον κόσμο, το κάνουμε από τώρα και γι’ αυτό θα έχουμε και τη συνείδηση μας ήσυχη όταν δεν θα δώσουμε παράταση περαιτέρω από τον χρόνο αυτόν τον οποίο δίνουμε», τόνισε.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο και το «καλάθι του νονού»

Το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του κώδικα φορολογικής διαδικασίας και η τροπολογία για το «καλάθι του νονού» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν, ενώ Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες δήλωσαν «παρών».

Σε ό,τι αφορά στην τροπολογία για το «καλάθι του νονού», την υπερψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες καταψήφισαν, ενώ το ΠΑΣΟΚ μαζί με την Πλεύση Ελευθερίας, δήλωσαν «παρών».

Αλλαγή στη διάρκεια των ελέγχων της ΑΑΔΕ

Ο Χάρης Θεοχάρης προχώρησε σε μία απόσυρση άρθρου και μία νομοτεχνική βελτίωση, στο νομοσχέδιο για τον κώδικα φορολογικής διαδικασίας.

Το άρθρο που αποσύρθηκε ήταν το 105, το οποίο αφορούσε «την αποζημίωση και σύνταξη γονέων άτεκνου και άγαμου υπαλλήλου ή στρατιωτικού, θανόντος σε διατεταγμένη υπηρεσία». Αυτό έγινε προκειμένου «να γίνουν βελτιώσεις καθώς είναι απαραίτητος ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, στο άρθρο 28, για τη διάρκεια του ελέγχου από την ΑΑΔΕ προστέθηκε ότι «δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από το ένα έτος η περίπτωση αναστολής των προθεσμιών για την διάρκεια ολοκλήρωσης του ελέγχου για το χρονικό διάστημα που γίνονται ενέργειες στο πλαίσιο αυτού του ελέγχου από άλλες αρχές, εκτός της φορολογικής διοίκησης και για το χρονικό διάστημα από την υποβολή αιτήματος της φορολογικής διοίκησης προς τις εισαγγελικές ή διωκτικές αρχές, ειδικούς επιστήμονες για πραγματογνωμοσύνη ή αλλοδαπές αρχές, στο πλαίσιο διοικητικής συνεργασίας ή αναστολή στις περιπτώσεις αυτές».

Ακόμα, προβλέπεται ότι «οι προθεσμίες για τη διάρκεια του ελέγχου δεν ισχύουν σε περιπτώσεις ελέγχων που γίνονται μετά από εισαγγελική παραγγελία ή από κοινού με διεθνή αλλοδαπή φορολογική ή διωκτική αρχή ή εφόσον αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής ή απάτης ΦΠΑ και εμπλέκονται περισσότεροι από 5 ελεγχόμενοι ή οι έλεγχοι γίνονται στο πλαίσιο διαδικασίας αμοιβαίου διακανονισμού».

Τέλος, το άρθρο 28 προβλέπει πως είναι δυνατός ο νέος έλεγχος της υπόθεσης, αν προκύψουν νέα στοιχεία όπως ορίζονται στο άρθρο 27.

dnews.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!