«Φωτιά» στις τιμές των ακινήτων: Αγγίζει το 40% η αύξηση στα ενοίκια και τις πωλήσεις – Οι πιο ακριβές περιοχές

«Χτυπούν» κόκκινο οι αυξήσεις τιμών στις μισθώσεις και πωλήσεις ακινήτων. Πίνακες με τις περιοχές.

Φωτιά πήραν οι τιμές στα ακίνητα με τις αυξήσεις στα ενοίκια να αγγίζουν ακόμη και το 40%. Οι ζητούμενες τιμές στο πρώτο τρίμηνο του 2024, τόσο αναφορικά με την πώληση αλλά και για την ενοικίαση ακινήτων έχουν ανέβει κατακόρυφα.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τον SPI ή αλλιώς δείκτη τιμών του Spitogatos αυτό αφορά σχεδόν στο σύνολο της Επικράτειας.

Από τα στοιχεία της πλατφόρμας προκύπτει ότι η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 και κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Παράλληλα, όσον αφορά στην πώληση κατοικιών, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 11,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το προηγούμενο έτος και κατά 2,3% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο «ράλι» τιμών

Στις πρώτες θέσεις της λίστας των περιοχών με τις υψηλότερες αυξήσεις της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας στην Αττική εμφανίζονται οι περιοχές του Πειραιά όπως η Καλλίπολη- Φρεαττύδα, η Δραπετσώνα και το κέντρο του Πειραιά.

πωλησεις, αττικη, αυξησεις, τιμες

Ακολουθεί το Νέο Ψυχικό, όπου σημειώθηκε αύξηση 34,9% στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας, και τέλος η Παλλήνη, όπου σημειώθηκε αύξηση 34,4%. Στη Θεσσαλονίκη, η περιοχή Χαριλάου (2.538 ευρώ/τ.μ.), η Άνω Πόλη (1.849 €/τ.μ.) και η περιοχή Πεύκα (1.714 €/τ.μ.) βρέθηκαν στις top περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ελαφρώς διαφοροποιημένη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά την ενοικίαση καθώς οι μεγαλύτερες αυξήσεις της μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης κατοικιών στην Αττική καταγράφονται στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, στον Πειραιά, στην Ανατολική Αττική και στα Νότια Προάστια της Αθήνας. Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Νέα Πεντέλη, στην Καλλίπολη-Φρεαττύδα, στο Κορωπί, στον Υμηττό και στα Καμίνια-Παλαιά Κοκκινιά. Στη Θεσσαλονίκη, οι περιοχές όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης κατοικίας είναι η περιοχή Βαρδάρης – Λαχανόκηποι (9,7 €/τ.μ), Μηχανιώνα (6,0 €/τ.μ.) και η περιοχή Ξηροκρήνη – Παναγιά Φανερωμένη (7,4 €/τ.μ.).

ενοικιασεις, αττικη, αυξησεις, τιμες

Οι ακριβότερες περιοχές για αγορά κατοικίας

Οι πιο ακριβές περιοχές της Ελλάδας για αγορά κατοικίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, εντοπίζονται στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στα Νότια Προάστια της Αθήνας. Συγκεκριμένα, οι ακριβότερες περιοχές είναι: η Μύκονος, η Βουλιαγμένη, η Βούλα και η Ύδρα, ενώ ενδιαφέρον προκαλεί η εμφάνιση της Πάτμου στις πρώτες θέσεις της κατάταξης.

Παράλληλα, οι 5 πιο ακριβές περιοχές της Αττικής για αγορά κατοικίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι η Βουλιαγμένη, η Βούλα, η περιοχή Κολωνάκι-Λυκαβηττός, η Γλυφάδα και ο Άλιμος. Αντίθετα, οι πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας στην Αττική είναι η Αγία Βαρβάρα (1.269€/τ.μ.), το Πέραμα (1.343 €/τ.μ.), η Πατησίων – Αχαρνών (1.424 €/τ.μ.), ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης (1.429 €/τ.μ.) και τα Πατήσια (1.439 €/τ.μ.).

Ενοικίαση κατοικίας: Υψηλότερες ζητούμενες τιμές σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση στο σύνολο της επικράτειας, οι περιοχές με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης αποτελούν μέρη με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον και σημαντική ενίσχυση της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι πέντε πιο ακριβές περιοχές για ενοικίαση κατοικίας είναι η Παλλήνη στη Χαλκιδική, η Σιθωνία και η Κασσάνδρα, η Μύκονος, η Καλλικράτεια στη Χαλκιδική και η Πάρος.

Στην Αττική, τα Νότια Προάστια πρωταγωνιστούν και πάλι σε ό,τι αφορά τις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής για ενοικίαση κατοικίας, με τη Βουλιαγμένη να έρχεται πρώτη με μέση ζητούμενη τιμή 18,1 €/τ.μ. Ακολουθεί η περιοχή Κολωνάκι – Λυκαβηττός, το Παλαιό Ψυχικό, η Γλυφάδα και το Ελληνικό. Στον αντίποδα, οι πέντε πιο οικονομικές περιοχές της Αττικής για ενοικίαση κατοικίας είναι οι Άγιοι Ανάργυροι (7,0 €/τ.μ.), η περιοχή Άγιος Ιωάννης Ρέντης (7,1 €/τ.μ.), το Πέραμα (7,3 €/τ.μ.), το Κρυονέρι (7,3 €/τ.μ.) και ο Διόνυσος (7,6 €/τ.μ.).

akriboteres-perioxes-attiki-enoikiasi_07cb0.jpg
akriboteres-perioxes-attiki-polisi_4a020.jpg

Αυξημένη η διεθνής ζήτηση – Οι χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον

Σύμφωνα με τα στοιχεία των online αναζητήσεων από χώρες του εξωτερικού, για αγορά κατοικιών στην Ελλάδα η διεθνής ζήτηση είναι αυξημένη κατά 11,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι 5 χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι: η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Βουλγαρία.

Οι περιοχές της χώρας που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για αγορά κατοικίας είναι το κέντρο της Αθήνας, η Χαλκιδική, τα Νότια Προάστια, τα Προάστια της Θεσσαλονίκης αλλά και οι Κυκλάδες. Οι πιο περιζήτητες κατηγορίες κατοικίας για αυτούς που αναζητούν κατοικία από το εξωτερικό είναι τα διαμερίσματα, οι μονοκατοικίες και οι βίλες.

Σχετικά με την εγχώρια ζήτηση, σύμφωνα με τα στοιχεία των online αναζητήσεων, τα Προάστια της Θεσσαλονίκης, το κέντρο της Αθήνας, τα Νότια και τα Βόρεια Προάστιά της καθώς και το κέντρο της Θεσσαλονίκης αποτελούν τις πιο περιζήτητες περιοχές για αναζήτηση κατοικίας προς πώληση.

Οι πιο περιζήτητες κατηγορίες κατοικίας είναι οι μονοκατοικίες, τα διαμερίσματα αλλά και τα στούντιο. Οι περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη εγχώρια ζήτηση για ενοικίαση κατοικίας είναι το κέντρο της Αθήνας, τα Νότια Προάστια, τα Προάστια Θεσσαλονίκης, τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι αφορά την κατηγορία κατοικίας προς ενοικίαση, οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες για τους κατοίκους της Ελλάδας είναι τα διαμερίσματα, τα στούντιο και οι μονοκατοικίες.

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!