Golden Visa: Αυξάνεται το όριο, υπό το φόβο της «φούσκας» – Κινέζοι, Τούρκοι, Λιβανέζοι οι πρωταθλητές των αγορών ακινήτων

Από μέρα σε μερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νέα ρύθμιση για την Golden Visa που προβλέπει την αύξηση του ορίου από 500.000 ευρώ σε 800.000 ευρώ, για την αγορά ακινήτων από ξένους.

«Θα ανέβουν τα όρια της Golden Visa στις 800.000 ευρώ για όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα και για τα νησιά και λογικά θα πάει στις 400.000 ευρώ για την υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε οι επενδύσεις που γίνονται στην Golden Visa να είναι για πολύ ακριβότερα ακίνητα τα οποία δεν ανταγωνίζονται το μέσο διαμέρισμα ή σπίτι το οποίο θα νοικιάσει μια ελληνική οικογένεια» ανέφερε προσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι το πρόγραμμα της Golden Visa έχει συμβάλει στην εκτόξευση των τιμών των ακινήτων και θέλει να περιορίσει την αγορά κατοικιών από ξένους, πριν οι τιμές φτάσουν σε επίπεδα τέτοια που θα δημιουργήσουν μία τεχνητή «φούσκα» σε περιοχές της Αττικής, ενώ παράλληλα να δώσει διέξοδο στην μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Με την τροπολογία η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, αυξάνεται έως και τις 800.000 ευρώ το όριο της δαπάνης αγορά ακινήτων από ξένους με αντάλλαγμα την άδεια παραμονής.

Επίσης προβλέπονται διαφορετικές ταχύτητες στα όρια ανάλογα με τη περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο με κριτήριο την ένταση του στεγαστικού προβλήματος.

Στις περιοχές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών όπως είναι ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αττικής ειδικά το κομμάτι της παραλιακής Ριβιέρας, το κέντρο της Θεσσαλονίκης και η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος από τις Κυκλάδες, η Ρόδος και η Πάτμος από τα Δωδεκάνησα, τα Χανιά από την Κρήτη και άλλες το όριο για την αγορά ακινήτων θα αυξηθεί στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ σήμερα.

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς το όριο των 500.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας με το πρόγραμμα της Golden Visa ισχύει για περιοχές του Βόρειου Τομέα της Αττικής και συγκεκριμένα:

Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι. Στον Νότιο Τομέα ισχύει αντίστοιχα, τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης Υμηττού.

Στις υπόλοιπες περιοχές το όριο από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέβει σε 400.000 ευρώ ενώ όπου δεν καταγράφεται σημαντική ζήτηση για «χρυσή επένδυση» το όριο επένδυσης θα παραμείνει στις 250.000 ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τη Golden Visa, έχουν εισρεύσει σημαντικά κεφάλαια στη χώρα με το ύψος τους την περίοδο 2021-2023 να ξεπερνά τα 4,3 δισ. ευρώ και τις εγκεκριμένες αιτήσεις από τους ξένους να φτάνουν τις 7.387.

Σταθερά πρώτοι στην κατάταξη για την αγορά ακινήτων μέσω της Golden Visa είναι οι Κινέζοι ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται την τριετία 2021-2023 από τις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Την πρώτη δεκάδα στο τέλος του 2023 συνθέτουν οι εξής: Κίνα, Τουρκία, Λίβανος, Ιράν, Ηνωμένο Βασίλειο, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία και Ουκρανία.

Στο μεταξύ υπάρχει η σκέψη, την οποία εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ενέργειας και Περιβάλλοντος, να δοθούν μία σειρά από κίνητρα για τα διατηρητέα ακίνητα, ώστε να αποτελέσουν ελκυστικές επενδύσεις για υποψήφιους αγοραστές.

topontiki.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!