Γονείς, δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιοκτήτες ακινήτων και νέοι οι ωφελημένοι από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης

Οι πληροφορίες μιλούν για πολυνομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει σειρά διατάξεων, αλλά και το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων για το 2024.

Με τις πληροφορίες για αξιοποίηση του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται φέτος ώστε να έχουμε επέκταση του market pass να πυκνώνουν (σ.σ υπάρχει σενάριο για τρίμηνη παράταση με κόστος 300 εκατ. ευρώ λόγω του ότι οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να ανεβαίνουν) το οικονομικό επιτελείο βάζει τις τελευταίες πινελιές στο έτοιμο από καιρό πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Οι πληροφορίες μιλούν για πολυνομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει σειρά διατάξεων, αλλά και το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων για το 2024.

Μείωση της παρακράτησης φόρου έως και 16-18 ευρώ για τους γονείς με παιδιά, έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, επιταγή 150 ευρώ σε όσους ενηλικιώνονται, αύξηση 8% στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά και μέσες αυξήσεις 4% στους δημοσίους υπαλλήλους, είναι μερικά από τα μέτρα που θα ενσωματωθούν.

Οι επιπτώσεις στην τσέπη περισσότερων από 3 εκατομμυρίων νοικοκυριών, έχουν ως εξής:

Αύξηση αφορολογήτου

Η αύξηση του αφορολογήτου για τους γονείς με παιδιά θα αποτυπωθεί με αύξηση του καθαρού μισθού από τον Ιανουάριο του 2024. Πρακτικά, η αύξηση των 1000 ευρώ που έχει δρομολογηθεί, θα μεταφραστεί σε επιπλέον έκπτωση φόρου για όσους έχουν προστατευόμενα μέλη. Η διαφορά στην αύξηση της έκπτωσης φόρου, συνιστά και το ετήσιο όφελος που θα έχει ο φορολογούμενος.

Η διαφορά ανάλογα με τον αριθμό τέκνων είναι η εξής:

· 900 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί από 810 ευρώ σήμερα και ετήσιο όφελος 90 ευρώ

· 1120 ευρώ για τις οικογένειες με δύο παιδιά από 900 ευρώ σήμερα και ετήσιο όφελος 220 ευρώ

· 1340 ευρώ για τις οικογένειες με τρία παιδιά από 1120 ευρώ σήμερα και ετήσιο όφελος επίσης 220 ευρώ και

· 1560 ευρώ για τις οικογένειες με τέσσερα παιδιά από 1340 ευρώ σήμερα.

Νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων

Έχουν δεσμευτεί 500 εκατ. ευρώ δημοσιονομικού χώρου τα οποία αντιστοιχούν στο 4% της δαπάνης για τους μισθούς στο δημόσιο. Το ποσοστό αυτό δεν θα δοθεί οριζόντια σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Όλοι θα δουν αναπροσαρμογή στον μισθό τους αλλά νεοεισερχόμενοι στο δημόσιο και έχοντες θέσεις ευθύνης θα λάβουν -πιθανότατα- μεγαλύτερη αύξηση από το 4%. Θα είναι η πρώτη φορά που θα “ξεπαγώνει” μισθός στο δημόσιο μετά την έναρξη της μνημονιακής περίοδου.

Αναπηρικά επιδόματα

Η αύξηση που δόθηκε μέσα στο 2023 θα “μονιμοποιηθεί”. Αυτό σημαίνει ότι τα αυξημένα επιδόματα θα καταβληθούν και για όλο το 2024 και γι’ αυτό στον προϋπολογισμό θα εγγραφεί δημοσιονομικό κόστος 95 εκατ. ευρώ.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Δρομολογούνται δύο αλλαγές: η αύξηση του ποσού αλλά και η καταβολή του σχεδόν εξ’ ολοκλήρου μέσω κάρτας και λιγότερο (ή καθόλου) με πίστωση ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό. H αύξηση θα είναι της τάξεως του 8% οπότε ο δικαιούχος ποσού 200 ευρώ σήμερα θα λαμβάνει 216 ευρώ. Η σύνδεση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με κάρτα (τύπου market pass) θα είναι μια πρακτική που θα δούμε και σε άλλα επιδόματα και ο στόχος είναι τα χρήματα των κοινωνικών επιδομάτων να δαπανώνται για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται δηλαδή για την κάλυψη βασικών αναγκών (τρόφιμα κλπ).

Έκπτωση ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση ακινήτων

Το μέτρο θα ενεργοποιηθεί με την επόμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Ο κύριος φόρος θα μειώνεται κατά 10% για κάθε ακίνητο το οποίο θα εμφανίζεται ασφαλισμένο κατά του κινδύνου της πυρκαγιάς, του σεισμού κλπ. Το μέτρο θα νομοθετηθεί άμεσα ώστε να υπάρξει και ο χρόνος για την τεχνική προετοιμασία καθώς η ΑΑΔΕ θα πρέπει να ενημερώνεται πλέον και για το ποια ακίνητα είναι ασφαλισμένα και ποια όχι.

Παράταση μειωμένης φαρμακευτικής δαπάνης για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ

Το μέτρο έχει κόστος 40 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά διασφαλίζει ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι (όσοι πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ) δεν θα επιβαρυνθούν με περισσότερα χρήματα για τα φάρμακά τους.

Youth Pass

Θα υλοποιηθεί από το 2024 το μέτρο της χορήγησης επιταγής 150 ευρώ σε όσους ενηλικιώνονται συμπληρώνοντας το 18ο έτος της ηλικίας τους. Οι νέοι θα αποκτούν κωδικούς πρόσβασης στο Taxis, θα υποβάλλουν αίτηση στο gov.gr και θα εκδίδεται η επιταγή στο όνομά τους.

Αύξηση συντάξεων

Η αύξηση των συντάξεων (σε ποσοστό τουλάχιστον 3-3,5% αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού από τα μέσα του 2024 δεν απαιτεί νέα νομοθετική αλλαγή καθώς το ισχύον πλαίσιο είναι σαφές. Για την αύξηση των συντάξεων το ποσοστό θα κλειδώσει τον Δεκέμβριο (ενώ θα γίνουν και οι όποιοι συμψηφισμοί με τις αυξήσεις του 2023) ενώ για τους μισθούς θα ακολουθηθεί η νομοθετημένη διαδικασία, η οποία καταλήγει στην εισήγηση του υπουργού Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο κάπου προς τα μέσα του 2024.

thetoc.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: