Απογραφή: Το ‘θαύμα’ της Ικαρίας, η πτώση της Μυκόνου, το ‘καμπανάκι’ των ακριτών και η νέα βάση για τη Βουλή

Η καταμέτρηση του νόμιμου πληθυσμού της χώρας (δηλαδή των δημοτών κάθε δήμου και δημοτικής ενότητας), συνιστά τη βάση για την πλήρη αντιπροσωπευτικότητα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, δηλαδή την σωστή αντιστοίχιση κοινοβουλευτικών εδρών και πληθυσμού, που αναμένεται να γίνει στο προσεχές μέλλον.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που σε πρώτη φάση έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για την δημογραφική εικόνα της χώρας, τη διασύνδεσή της με την οικονομία, αλλά και τη νέα βάση για την “δόμηση” της αντιπροσώπευσης με έδρες στο κοινοβούλιο.

Αναλυτικά, περιοχές με δυναμική οικονομία ή ποιοτικό μοντέλο ζωής κρατούν τον πληθυσμό τους, ενώ υπάρχουν και εθνικά ευαίσθητες περιοχές, κύρια στην Αν. Μακεδονία Θράκη, που βλέπουν δημογραφική συρρίκνωση. Βέβαια παραμένει ως φαινόμενο η υπερσυγκέντρωση πληθυσμού στην Αττική και την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός της Αττικής υπολογίζεται σε 3.792.469 και είναι μειωμένος κατά 35.965 κατοίκους σε σχέση με το 2011. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία, με 1.792.069 κατοίκους, με τη μείωση να υπολογίζεται στους 90.039 κατοίκους σε σχέση με το 2011.

Δραματική είναι η μείωση σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου υπήρξε η εσπευσμένη απόφαση για απολιγνισοποίηση, πριν την ενεργειακή κρίση. Καταγράφεται σε επίπεδο Περιφέρρειας μείωση 10%, από 283.689 κατοίκους το 2011, στους 255.056 το 2021.

Η Μύκονος και το ακριτικό Καστελόριζο

Αναλυτικά, από τις 13 Περιφέρειες της χώρας στις 12 σημειώθηκε πτώση στον πληθυσμό, ενώ σε μια, στο Νότιο Αιγαίο, υπήρξε αύξηση. Ειδικότερα, στο Νότιο Αιγαίο από 309.000 κατοίκους πλέον καταγράφηκαν 324.000 κάτοικοι, με νησιά όπως η Μύκονος να μειώνουν τον πληθυσμό τους σε αντίθεση με άλλα όπως η Μήλος και η Νάξος που είδαν άνοδο.

Συνολικά υπάρχει μια αύξηση 5%, ενώ καταγράφονται ενδιαφέροντα στοιχεία, κυρίως στα Δωδεκάνησα. Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου και Ηρωικής Νήσου Κάσου σημειώνεται αύξηση 4,5%, στην Περιφερειακή Ενότητα Κω 10%, στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου, 7,8%, και στην Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου 6,6%.

Ουσιαστικά στα μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος, η Κως, η Λέρος, η Κάλυμνος αυξάνεται ο πληθυσμός ενώ σε μικρότερα καταγράφονται μικτές τάσεις. Στο Καστελόριζο, πάντως, υπάρχει μείωση πληθυσμού στους 492 κατοίκους το 2021, από 584 το 2011.

Παράλληλα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, μια άκρως ευαίσθητη περιοχής, καταγράφεται μείωση 7,6% με τον πληθυσμό να ανέρχεται στους 562.069 κατοίκους από 608.182 το 2011.

Η Ικαρία

Στη δε Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπάρχει μείωση κατά 2,6% στους 194.136 κατοίκους από 199.231 το 2011. Θετικό σημάδι, απότοκο ίσως του τρόπου ζωής είναι ότι ο πληθυσμός της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας, έστω και οριακά αυξήθηκε κατά 0,2%, λόγω της ανόδου των κατοίκων της Ικαρίας και όχι των Φούρνων που είδαν τον πληθυσμό τους να μειώνεται. Έτσι στο νησί του Ικάρου ο πληθυσμός ανέρχεται στους 8.555 κατοίκους από 8.423 το 2011, ενώ στους Φούρνους από 1.459 το 2011 πήγαμε στους 1.346 το 2022.

Η συνολική εικόνα

Συνολικά, ο πληθυσμός της Ελλάδας καταγράφει μείωση 3,5% σε σχέση με την απογραφή του 2011, όταν είχαν καταγραφεί 10.816.286 άτομα στην Ελλάδα (σε μια δεκαετία ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 383.805 άτομα)

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω στοιχεία είναι προσωρινά. Τα αναλυτικά δεδομένα για τον νόμιμο πληθυσμό της χώρας θα γίνουν γνωστά έως τα τέλη του έτους.

Βάση για πλήρες Στατιστικό Μητρώο

Όπως, χαρακτηριστικά, ανέφερε, χθες με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Απογραφής 2021, ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Αθανάσιος Θανόπουλος “τα αποτελέσματα της απογραφής αποτελούν οδηγό για την άσκηση κατάλληλων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών και καλύπτουν μια σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Η Απογραφή του 2021 αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη ψηφιακή απογραφή στην Ελλάδα με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, ενώ ο πρωτοποριακός τρόπος συλλογής των δεδομένων επέτρεψε, παρά τις δυσκολίες, κυρίως, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού, τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων της χώρας μας σε αυτή”.

Παράλληλα ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ σημείωσε ότι “η δυνατότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία των απογραφών στη χώρα, διασύνδεσης με διοικητικές πηγές κατέστησε δυνατό τον άμεσο και αξιόπιστο εντοπισμό λαθών (εικονικών καταχωρίσεων, διπλοεγγραφών, διαφυγών κ.λπ.) και διασφάλισε την ποιότητα και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της απογραφής, ενώ το βάθος των στοιχείων που συλλέχθηκαν αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία του πρώτου δομημένου και πλήρους Στατιστικού Μητρώου Πληθυσμού που θα διασφαλίσει εφεξής, διαχρονικά, την καθολική αντιπροσώπευση όλων των κατοίκων της Ελλάδας στις επίσημες στατιστικές” τόνισε λέγοντας ότι:

“Πλήρης αντιπροσωπευτικότητα”

”Η Απογραφή του 2021 αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη σε δύο, κυρίως, επίπεδα: Σε επίπεδο τεχνικό, οι σημαντικές καινοτομίες της, ιδίως στο σκέλος της διασυνδεσιμότητας με άλλες βάσεις δεδομένων, συνέβαλαν καθοριστικά στην δημιουργία ενός δυναμικά εξελισσόμενου Στατιστικού Μητρώου Πληθυσμού, το οποίο εμπεριέχει πληροφορία η προστιθέμενη αξία της οποίας, για πρώτη φορά, υπερβαίνει τον περιορισμό του χρονικού στιγμιότυπου διενέργειας της απογραφής και δύναται να συνεξελίσσεται με την ανάπτυξη άλλων βάσεων δεδομένων. Σε επίπεδο θεσμικό, είναι η πρώτη απογραφή που διενεργήθηκε βάσει νόμου του ελληνικού κράτους (Ν. 4772/2021), ο οποίος ψηφίστηκε από την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής απολαμβάνοντας μάλιστα ευρεία διακομματική συναίνεση. Μέσω αυτής, και με απόλυτη διασφάλιση του στατιστικού απορρήτου, έγινε η καταμέτρηση του μόνιμου πληθυσμού της Ελλάδας, προσωρινά αποτελέσματα του οποίου παρουσιάζονται στο παρόν δελτίο τύπου, και ταυτόχρονα, η καταμέτρηση του νόμιμου πληθυσμού της χώρας (δηλαδή των δημοτών κάθε δήμου και δημοτικής ενότητας), σύμφωνα με την οποία προκύπτουν σημαντικά αποτελέσματα που συνιστούν τη βάση για την πλήρη αντιπροσωπευτικότητα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.”

news247.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: