Ευλογιά των πιθήκων: Έξαρση κρουσμάτων σε 14 χώρες – Καραντίνα στο Βέλγιο – Ανησυχεί τους ειδικούς η εξάπλωση

Το Βέλγιο είναι η πρώτη χώρα που εισήγαγε την υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών για όποιον βγαίνει θετικός στην ευλογιά των πιθήκων. Την ίδια ώρα 14 πλέον χώρες επιβεβαίωσαν κρούσματα της ιογενούς νόσου, ενώ οι γιατροί προειδοποιούν ότι θα δούμε «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσοι προσβληθούν από τον ιό θα πρέπει από τώρα και στο εξής να απομονώνονται για 21 ημέρες, σύμφωνα με τις βελγικές υγειονομικές αρχές, αφού καταγράφηκαν τρία κρούσματα στη χώρα. Οι μολύνσεις, η πρώτη από τις οποίες καταγράφηκε την Παρασκευή, συνδέονται όλες με ένα φεστιβάλ στην πόλη της Αμβέρσας.

Από την πλευρά της, η Δρ. Κλερ Ντούσναπ, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης για τη Σεξουαλική Υγεία και τον HIV, είπε επίσης ότι το ξέσπασμα θα μπορούσε να έχει «τεράστιες επιπτώσεις» στην πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας στη Βρετανία.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε χθες ότι άλλοι 11 Βρετανοί βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 20. Μεταξύ των κρουσμάτων ένα παιδί, το οποίο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Λονδίνου, ενώ άλλες 100 μολύνσεις έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη.

Μιλώντας στο SkyNews, η Δρ. Ντούσναπ τόνισε ότι «η αντίδρασή μας είναι πραγματικά κρίσιμη». Και πρόσθεσε: «Θα υπάρξουν περισσότερα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα. Το πόσα θα είναι είναι δύκολο να το πω. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι υπάρχουν λοιμώξεις σε όλη την Ευρώπη, οπότε έχει ήδη εξαπλωθεί. Κυκλοφορεί ήδη στον γενικό πληθυσμό. Το να κάνεις ιχνηλάτηση όλων αυτών των ανθρώπων είναι μια τεράστια δουλειά. Θα μπορούσε να είναι πραγματικά σημαντικοί οι αριθμοί τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες».

Τονίζει επίσης ότι αναμένει να εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με «σημαντική αύξηση την επόμενη εβδομάδα».

Τι γνωρίζουμε για τη νόσο

Η σπάνια ιογενής λοίμωξη, την οποία οι άνθρωποι συνήθως προσλαμβάνουν στις τροπικές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, μπορεί να μεταδοθεί από πολύ στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

Είναι συνήθως ήπια, με τους περισσότερους ασθενείς να αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες χωρίς θεραπεία.

Ωστόσο, η ασθένεια μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα με το στέλεχος που προκαλεί το τρέχον ξέσπασμα να σκοτώνει έναν στους 100 μολυσμένους.

Η ασθένεια, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους, μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω στενής σωματικής επαφής -καθώς και σεξουαλικής επαφής- και προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Η Δρ. Ντούσναπ είπε επίσης ότι ανησυχεί για τον αντίκτυπο της ευλογιάς των πιθήκων στη θεραπεία άλλων λοιμώξεων, καθώς το προσωπικό εκτρέπεται για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Και πρόσθεσε: «Ορισμένες κλινικές που είχαν κρούσματα έπρεπε να συμβουλεύουν τους ανθρώπους να μην περπατούν. Το έχουν κάνει κυρίως γιατί αν κάποιος έχει συμπτώματα συμβατά με την ευλογιά των πιθήκων, δεν θέλουμε οι άνθρωποι να κάθονται σε αίθουσες αναμονής και να μολύνουν άλλους ανθρώπους».

Η Δρ. Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι αυξάνονται τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που ανιχνεύονται σε καθημερινή βάση.

Στη Βρετανία, οι αρχές προσφέρουν ένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε άλλους που μπορεί να έχουν εκτεθεί.

Πού έχουν εντοπιστεί κρούσματα

Η Πορτογαλία έχει, προς το παρόν, 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 20 ύποπτες μολύνσεις. Και πέρα ​​από τον Ατλαντικό, υπάρχουν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στον Καναδά, με 20 ύποπτα κρούσματα.

Υπάρχουν επίσης κρούσματα σε Ιταλία, Σουηδία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ισραήλ, Ελβετία και Αυστραλία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι αναμένει να εντοπίσει περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η ασθένεια συνήθως δεν εντοπίζεται.

Μέχρι το Σάββατο, 92 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί από 12 κράτη μέλη που δεν είναι ενδημικά για τον ιό, ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι θα παράσχει περαιτέρω καθοδήγηση και συστάσεις τις επόμενες ημέρες στις χώρες για τον περιορισμό της εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων.

evlogia12

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: