Γιατί η Ελλάδα δεν κάνει lockdown – Οι επιπτώσεις

Η πανδημία «χτυπά» την Ελλάδα όμως το lockdown δεν είναι επιλογή επαναλαμβάνει η κυβέρνηση. Οι αναλυτές της UBS δίνουν την απάντηση για το βαρύ κόστος στην οικονομία.

Ύστατη έκκληση στις χώρες της Ευρώπης να πάρουν νέα μέτρα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Αυστρία και Σλοβακία ανακοίνωσαν lockdown και, παρότι η Ελλάδα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη, είναι χώρα «υψηλού κινδύνου», αντιστέκεται.

Ήδη, η Αυστρία έχει επιβάλει lockdown μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Lockdown 2 εβδομάδων ανακοίνωσε πριν από λίγο και η Σλοβακία, καθώς τα κρούσματα ξεφεύγουν, ενώ περιοριστικά μέτρα έχουν επιβληθεί στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία.

Σύμφωνα με το fox-24, εννέα είναι οι χώρες που αντιμετωπίζουν έντονη πίεση για να επιβάλλουν νέα μέτρα προκειμένου να σταματήσει η μεγάλη έξαρση. Αυτές οι εννέα χώρες αντιπροσωπεύουν το 50% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και είτε έχουν αύξηση κρουσμάτων, είτε βρίσκονται κοντά σε προηγούμενα ρεκόρ που «έσπασαν».

Οι δείκτες δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων σε Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Για τις εννέα αυτές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η UBS εκτιμά πως το κόστος ενός ενδεχόμενου lockdown στις οικονομίες θα έχει βαρύ αντίκτυπο στην οικονομία. Συγκεκριμένα, εκτιμούν πως οι απώλειες για το τέταρτο τρίμηνο θα είναι της τάξης των 0,7-0,8 μονάδων, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα παρουσιάσει στασιμότητα στην οικονομία της.

Οι αναλυτές επισημαίνουν μάλιστα πως αν τελικά οι χώρες του Νότου αναγκαστούν να αυστηροποιήσουν τα μέτρα, το τέταρτο τρίμηνο θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ακόμη και αρνητική ανάπτυξη.

«Εάν οι περιορισμοί δεν αρθούν γρήγορα με το νέο έτος, θα υπάρχουν πρόσθετοι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι για το πρώτο τρίμηνο του 2022», σημειώνουν οι αναλυτές, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι εάν υπάρξουν περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα, θα αντισταθμιστούν με πρόσθετα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: