Η Ελλάδα θρηνεί: 1.191 θάνατοι σε μόλις 19 ημέρες από τον κορονοϊό

Οι 19 «μαύρες» ημέρες του Νοεμβρίου με 1.191 θανάτους λόγω κορονοϊού.

Εφιαλτικός ο απολογισμός των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού. Συνολικά 17.168 συμπολίτες μας δεν βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας, καθώς έχασαν τη μάχη με τον ιό από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Μάλιστα, μόνο ο τελευταίος μήνας αφορά στο 10% των θανάτων από επιπλοκές της νόσου στη χώρα, γεγονός που αποδεικνύει την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σήμερα 19/11 καταμετρήθηκαν από τον ΕΟΔΥ 91 ανθρώπινες απώλειες λόγω κορονοϊού.

Αλλά και από τις αρχές του μήνα, οι ημερήσιοι θάνατοι προκαλούν θλίψη, καθώς μέσα σε 19 ημέρες κατέληξαν 1.191 άνθρωποι.

Η σημερινή καταγραφή νεκρών αποτελεί την υψηλότερη γι’ αυτό τον μήνα, ωστόσο καταγράφηκαν και μέρες με 8780 και 70 θανάτους ανά 24ωρο.

Ακολουθούν οι 19 «μαύρες» ημέρες του Νοεμβρίου:

1/11: 52 θάνατοι

2/11: 59 θάνατοι

3/11: 49 θάνατοι

4/11: 42 θάνατοι

5/11: 48 θάνατοι

6/11: 43 θάνατοι

7/11: 52 θάνατοι

8/11: 65 θάνατοι

9/11: 46 θάνατοι

10/11: 70 θάνατοι

11/11: 67 θάνατοι

12/11: 55 θάνατοι

13/11: 70 θάνατοι

14/11: 80 θάνατοι

15/11: 72 θάνατοι

16/11: 80 θάνατοι

17/11: 87 θάνατοι

18/11: 63 θάνατοι

19/11: 91 θάνατοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς οι τραγικές αυτές διαστάσεις της πανδημίας θα παραμείνουν για τουλάχιστον 10 με 15 μέρες με τον Νίκο Τζανάκη να σημειώνει σε όλους τους τόνους ότι και το Δεκέμβριο θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή τη Δευτέρα. Αυτά είναι:

-Στα κέντρα διασκέδασης, στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια και στα γήπεδα δυνατότητα πρόσβασης και δια ζώσης παρουσίας έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι (6) μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 ενήλικοι συμπολίτες μας. Οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας δεν έχουν δυνατότητα φυσικής πρόσβασης στους προαναφερθέντες χώρους για την προστασία, πρωτίστως, της δικής τους υγείας.

-Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης, στα κομμωτήρια, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών δυνατότητα πρόσβασης έχουν οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι (6) μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 και οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test πριν από την παρουσία τους στο κατάστημα.

-Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης, σε όσους από τους προαναφερθέντες χώρους επιτρέπεται η παρουσία ανηλίκων, και μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών αντίστοιχα πριν από την παρουσία τους στο χώρο. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης χωρίς έλεγχο.

-Στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή ισχύει ο επιπρόσθετος περιορισμός μέγιστης δυνατής ταυτόχρονης παρουσίας πελατών εντός του καταστήματος στο 1 άτομο ανά 9 τετραγωνικά μέτρα.

-Στα φαρμακεία η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο.

-Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς που εξυπηρετούν αστικά κέντρα πόλεων, τροποποιείται το ωράριο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 22/11/2021, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα θα είναι ανοικτά κάθε ημέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές. Το μέτρο αυτό δεν αφορά στα supermarkets, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία. Με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται η αποτροπή του συγχρονισμού των ωρών αιχμής των μετακινήσεων των εργαζόμενων πολιτών που παρέχουν δια ζώσης εργασία και των πολιτών που επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Επιπρόσθετα, επιδιώκεται η κατανομή της προσέλευσης των καταναλωτών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου σε περισσότερες ώρες της ημέρας έτσι ώστε να αποφευχθεί, στο μέτρο του δυνατού, η δημιουργία ουρών έξω από τα καταστήματα και η αποφυγή συνωστισμού μέσα σε αυτά.

-Ο έλεγχος πρόσβασης των καταναλωτών στους χώρους που υπάρχουν περιορισμοί συνεπάγεται την ευθύνη και των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Οι επιχειρήσεις κατά την είσοδο και την εξυπηρέτηση των πελατών τους σε εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους υποχρεούνται να ελέγχουν το επιδεικνυόμενο από τον πελάτη πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου, ανάλογα με την περίπτωση, και ότι ο πελάτης που επιδεικνύει το πιστοποιητικό είναι και ο νόμιμος κάτοχός του, μέσω ελέγχου της αστυνομικής ταυτότητάς του ή άλλου νόμιμου πρωτότυπου εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας. Ο έλεγχος πραγματοποιείται υποχρεωτικά από υπάλληλο της επιχείρησης, τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο από την επιχείρηση πρόσωπο μέσω της ειδικής εφαρμογής “Covid Free GR”. Η είσοδος και η εξυπηρέτηση αλλοδαπών πελατών που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται με απλή επίδειξη του πιστοποιητικού με ταυτόχρονη επίδειξη εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο), χωρίς να απαιτείται ο έλεγχος με την ειδική εφαρμογή COVID Free GR.

Ασφυξία στο ΕΣΥ – Τα πρώτα lockdown στην Ευρώπη

Τα κρούσματα είναι καθημερινά στα ύψη, ενώ ο Νοέμβριος έφερε απανωτά ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων. Παράλληλα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία πληθαίνουν, με πολλά εξ’ άυτών να βρίσκονται στο «κόκκινο» εδώ και ημέρες.

Οριακή παραμένει άλλωστε η κατάσταση και στις ΜΕΘ, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να αγγίζει σήμερα τους 575.

Το νέο επικίνδυνο κύμα «γονατίζει» πολλές χώρες της Ευρώπης με τα πρώτα lockdown να είναι γεγονός, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθεί ο χειμώνας.

Συγκεκριμένα, η Αυστρία επέβαλε σήμερα καθολικό lockdown, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε 10ημερη καραντίνα για τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες από την Ελλάδα, την ώρα που το ενδεχόμενο για γενικό lockdown είναι ανοικτό.

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: