Η μεγάλη επιστροφή των ανεμβολίαστων 8 μήνες μετά – Όλες οι αλλαγές

Οι ανεμβολίαστοι κάνουν σήμερα την πρώτη μεγάλη επιστροφή τους χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να έχουν 48ωρο rapid test, ένα μέτρο που κράτησε από τον Σεπτέμβριο του 2021. Από σήμερα, 1 Μαΐου, τα μέτρα στην εστίαση, το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες όπου το τεστ ήταν υποχρεωτικό, καταργούνται και όσοι δεν έχουν κάνει καθόλου εμβόλιο ή έχουν κάνει μόνο μία ή μόνο δύο δόσεις μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα.

Μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, κλαμπ, υποδέχονται ξανά εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους χωρίς διαχωρισμούς και ελέγχους, ενώ στα καταστήματα λιανεμπορίου μπαίνει επίσης τέλος στην αναμονή για την επίδειξη πιστοποιητικού.

Πιο αναλυτικά, σήμερα 1 Μαΐου:

  • Αίρεται επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, μέτρο το οποίο όμως θα επαναξιολογηθεί από 1η Σεπτεμβρίου
  • Καταργούνται τα self test στα σχολεία και οι μαθητές θα επιστρέψουν χωρίς self test μετά τις διακοπές του Πάσχα
  • Είναι υποχρεωτικό το ένα rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους
  • Επανέρχεται η λειτουργία των χώρων στο 100%
Ποιο μέτρο δεν καταργείται για ανεμβολίαστους

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε υποχρεωτικό έλεγχο με rapid test. Όμως, από σήμερα, παύουν να ισχύουν τα δύο τεστ την εβδομάδα για την εργασία, και στο εξής θα πρέπει να κάνουν μόνο ένα. Σημειώνεται πως το ίδιο ισχύει και για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ.

Αυτό δεν ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, αφού η χαλάρωση του συγκεκριμένου μέτρου έρχεται με εξαιρέσεις. Η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε να εξαιρεθούν τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, όπου τα rapid test θα παραμείνουν δύο την εβδομάδα.

Δεν αποκλείεται, τέλος, ακόμα και το ένα rapid test να πάψει να ισχύει μέσα στο καλοκαίρι. Πρόσφατα, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε πως «εάν δούμε σε βάθος χρόνου ότι δεν χρειάζεται, θα αποσυρθεί και αυτό το μέτρο».

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: