Μετάλλαξη Ομικρον: Τα 2 κακά σενάρια του CDC – Φόβοι για το καλοκαίρι του 2022

Η μετάλλαξη Ομικρον φέρνει ραγδαίο ντόμινο εξελίξεων σε όλο τον κόσμο, ενώ ο συναγερμός για νέα κύματα κρουσμάτων ήχησε από την επιστημονική κοινότητα των ΗΠΑ.

Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει ουσιαστικό πρόβλημα από την νέα παραλλαγή του κορονοϊού, όμως οι ειδικοί είναι σε επιφυλακή και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ενώ ήδη έχουν καταλήξει στα πρώτα συμπεράσματα.

Συγκεκριμένα, η διευθύντρια του CDC, Ροσέλ Ουαλένσκι, προχώρησε σε ανακοινώσεις με τις οποίες περιέγραψε τα δύο σενάρια στα οποία έχει καταλήξει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών και έστειλε το μήνυμα για επαγρύπνηση.

Πιο αναλυτικά, ξεκαθάρισε πως τα κρούσματα με μετάλλαξη Ομικρον είναι μεν λίγα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού,αλλά εξαπλώνονται πολύ γρήγορα και σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τους nytimes.com, την προηγούμενη εβδομάδα, οι μολύνσεις με μετάλλαξη Ομικρον αντιπροσώπευαν το 0,3% επί των συνολικών κρουσμάτων, ενώ πλέον είναι στο 3%.

Μάλιστα, το cnbc.com αναφέρει ότι από τα κρούσματα με μετάλλαξη Ομικρον στις ΗΠΑ, μόνο το 33% είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα το 67% να έχει κολλήσει την παραλλαγή του ιού, από κάποιο άτομο που βρίσκεται στις ΗΠΑ και πιθανώς δεν έχει εντοπιστεί ακόμη από τις υγειονομικές αρχές.

Παράλληλα, σύμφωνα με το CDC η πλειοψηφία των ασθενών έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι φόβοι πως η μετάλλαξη παρακάμπτει τα εμβόλια.

Το μόνο θετικό σύμφωνα με το CDC, είναι το γεγονός πως μέχρι στιγμής δεν έχει χάσει κάποιος στις ΗΠΑ την ζωή του από μετάλλαξη Ομικρον.

Μετάλλαξη Ομικρον, Δέλτα και γρίπη

Το CDC στην ενημέρωση που πραγματοποίησε τόνισε πως υπάρχουν δύο σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας, από την στιγμή που εντοπίστηκε η μετάλλαξη Ομικρον.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η μεγάλη διασπορά στη κοινότητα θα γίνει τον Ιανουάριο, μαζί με την παραλλαγή Δέλτα και την κοινή γρίπη.

Μάλιστα, ο Scott Becker, διευθυντής της Ένωσης Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας (APHL) διευκρινίζει πως «τα πρώτα σήματα δείχνουν ότι έρχονται κύματα κρουσμάτων».

«Ήδη περιμένουμε μια άνοδο, μόνο και μόνο επειδή έχουμε δει πολλούς ιούς του αναπνευστικού ήδη αυτό το φθινόπωρο», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Μέχρι στιγμής, είναι άγνωστο εάν η μετάλλαξη Ομικρον εμφανίζει πιο βαριά συμπτώματα ή εάν αυξάνει τις πιθανότητες νοσηλείας ή θανάτου. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν θα επιβαρύνουν κι άλλο τα νοσοκομεία.

Παρόλα αυτά, τυχόν κύματα της πανδημίας με μετάλλαξη Ομικρον που μπορεί να εμφανιστούν μέσα στο χειμώνα, θα δημιουργήσουν αναστάτωση στη κοινότητα και σίγουρα ένα αλαλούμ με νέα μέτρα, καθώς κανείς δεν θα γνωρίζει τι πρέπει να εφαρμόσει αποτελεσματικά.

Σκιές για το καλοκαίρι του 2022

Το δεύτερο σενάριο για τη μετάλλαξη Ομικρον σύμφωνα με το CDC, είναι η μεγάλη διασπορά να κορυφωθεί την Άνοιξη, καθώς τότε θα αρχίσει η έντονη κινητικότητα λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας.

Παράλληλα, υπάρχει φόβος για το καλοκαίρι του 2022, καθώς μπορεί να μην γυρίσει η ανθρωπότητα σε μέτρα που έλαβε το προηγούμενο χρονικό διάστημα -lockdown ή αυστηροί περιορισμοί στη μετακίνηση-, όμως θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα κρίσιμο δίλημμα.

Σκληρά μέτρα την ώρα που παίρνει μπροστά η οικονομία με στόχο να ανακοπεί ένα νέο κύμα της πανδημίας, ή χαλάρωση και εναπόθεση της ελπίδας σε ένα μαγικό φάρμακο, που θα σταματήσει τον εφιάλτη.

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: