Μια εντελώς αγνοημένη ηρωίδα της Επανάστασης του ‘21

Θεωρούμε ότι είναι άξια λόγου η αναφορά του πρώην έπαρχου Κέας Στέφανου Λέπουρα στην άγνωστη αγωνίστρια Άννα Λαούπη, όπως αναπτύχθηκε στην ομιλία του στο συνέδριο της Εταιρίας Κυκλαδικών Μελετών, που διεξάχθηκε με επιτυχία πρόσφατα στην Τήνο.

Όπως είπε, λοιπόν (μεταξύ άλλων) ο κ. Λέπουρας στην ομιλία του με τίτλο «Η προσφορά της Κέας στην επανάσταση του 1821», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Άννα Λαούπη, την «ηρωίδα της επανάστασης, που είναι παντελώς αγνοημένη», όπως είπε:

Η Άννα Λαούπη, κόρη του Γιάννη Λαούπη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέα. Παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Τριτζόπουλο, με τον οποίο ζούσε στην Ανδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης… ο οποίος αγωνίστηκε ηρωικά ως Ιερολοχίτης και σκοτώθηκε στη μάχη του Δραγατσανίου τον Ιούνιο του 1821.

Η Άννα έμεινε μόνη μετά την πρόωρη απώλεια του συζύγου της, αλλά δεν απελπίστηκε…. Αποφάσισε λοιπόν να πουλήσει τα υπάρχοντά της, να δημιουργήσει ένα στρατιωτικό σώμα και να το εντάξει στον επαναστατικό στρατό, που ήδη είχε ξεκινήσει την επανάσταση στην Πελοπόννησο. Βρήκε 23 εθελοντές, τους εξόπλισε, τους πλήρωσε, οπλίστηκε και η ίδια και ξεκίνησε οδηγώντας τους στην επαναστατημένη Ελλάδα. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο ως ακατόρθωτο, αλλά και η θέλησή της ακατάβλητη…  Από την Αγκώνα ξεκινάει νέο ταξίδι, έχοντας μαζί της ένα έγγραφο του Αρχιερέως  Π. Πατρών Γερμανού προς τους αρχηγούς της Επανάστασης και φθάνει με τους 23 στρατιώτες στον Πύργο της Ηλίας, όπου παρουσιάζεται οπλισμένη στους οπλαρχηγούς Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Π. Γιατράκο και Νικηταρά Σταματελόπουλο και ζητάει να καταταχθεί κάτω από τις οδηγίες τους και να αγωνισθεί υπέρ πίστεως και πατρίδος. Όμως λόγω της γυναικείας της ιδιότητας δεν την δέχθηκαν, κράτησαν μόνο τους 23 εθελοντές και την έστειλαν με μία επιστολή στον κ. Ανδρέα Ζαΐμη, στον οποίο διαβιβάζουν και την επιστολή του Π. Πατρών Γερμανού… Μετά την άρνηση της Διοίκησης να την δεχθεί στις τάξεις του στρατού λόγω της γυναικείας ιδιότητάς της, αναχώρησε για την ιδιαίτερη πατρίδα της την Κέα, «με κάποιο όμως ενδόμυχο παράπονο». Μετά την απελευθέρωση και τη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους, έστειλε ένα γράμμα, σε συνεννόηση με τους προύχοντες του νησιού, προς την Βασιλική Νομαρχία Κυκλάδων στο οποίο περιγράφει την  περιπέτεια και τη δράση της, ευρισκόμενη τώρα στην Κέα και «στερούμενη και αυτού του επιουσίου άρτου».

Η αίτηση της Άννας Λαούπη έγινε αποδεκτή από την «Επιτροπή των Εκδουλεύσεων» και η Άννα κατατάχθηκε στην έβδομη τάξη των αξιωματικών του αγώνα. Ήταν μια δίκαιη αναγνώριση της εξαιρετικής προσφοράς της Τζιώτισσας καπετάνισσας, που αψήφησε την Τουρκική κυριαρχία, ζώστηκε τα όπλα και οδήγησε το δικό της στρατιωτικό απόσπασμα δια μέσου της Τουρκοκρατούμενης Βαλκανικής χερσονήσου στο κέντρο του επαναστατικού αγώνα. Η κατάταξή της μεταξύ των αξιωματικών του αγώνα αποτέλεσε για την ίδια το μεγαλύτερο δώρο και την κορυφαία διάκριση.

Πηγή


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: