Ποιοι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι συνεχίζουν τα δύο rapid test την εβδομάδα

Θέμα λίγων ωρών είναι πια η χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν και για τους ανεμβολίαστους. Τα rapid test μειώνονται για τους εργαζόμενους, ενώ δεν θα είναι πια υποχρεωτικό το αρνητικό αποτέλεσμα για να μπουν σε εστίαση, λιανεμπόριο και άλλους κλάδους.

Όμως, υπάρχει μια εξαίρεση για συγκεκριμένες κατηγορίες ανεμβολίαστων εργαζόμενων οι οποίοι θα συνεχίσουν να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα. Η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας που συνεδρίασε χθες, εισηγήθηκε ένα rapid τεστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν εδώ και σχεδόν εννέα μήνες) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, όπου θα παραμείνουν δύο.

Η Επιτροπή εισηγήθηκε επίσης:

  • Την αναστολή του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης από 1η Μαΐου και την επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.
  • Την αναστολή ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid στις πύλες εισόδου της χώρας.
Τα «θολά» σημεία της άρσης μέτρων για τους ανεμβολίαστους

Το τέλος των μέτρων της πανδημίας θα γίνει σε δύο φάσεις:

Αρχικά, την 1η Μαΐου που καταργείται η επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης και αρνητικού rapid test για την εστίαση, το λιανεμπόριο, αλλά και άλλους χώρους όπου είναι υποχρεωτικά.

Το «θολό» σημείο εδώ είναι πως δεν έχει διευκρινιστεί αν οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να μπουν και στους κλειστούς χώρους σε εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης. Ένα άλλο είναι ότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία αναφορά για γυμναστήρια, θέατρα, σινεμά, υπηρεσίες αισθητικής και άλλους χώρους, όπου είτε είναι υποχρεωτικό το rapid test, είτε οι ανεμβολίαστοι αποκλείονται από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Το δεύτερο στάδιο, την 1η Ιουνίου θα έφερνε την κατάργηση της χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Το «θολό» σημείο σε αυτό είναι πως τις τελευταίες ημέρες ειδικοί και ηγεσία του υπουργείου Υγείας βάζουν «πάγο» στην κατάργηση και μένει να δούμε τις επόμενες ημέρες τι θα αποφασιστεί τελικά. Έτσι κι αλλιώς όμως, είναι αναμενόμενο πως ακόμα και αν ανακοινωθεί τελικά επίσημα η άρση της υποχρεωτικής μάσκας, θα υπάρχουν εξαιρέσεις, για τα νοσοκομεία ή ίσως τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μεταφοράς.

Ποιο μέτρο παραμένει στα σχολεία

Χωρίς self test θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία μετά το Πάσχα. Τα υποχρεωτικά self test κάθε εβδομάδα καταργούνται επίσης από 1η Μαΐου -οι μαθητές θα πάνε στο σχολείο στις 3 Μαΐου- όμως δεν θα σταματήσουν τελείως. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, όταν υπάρχει ένα παιδί που είναι θετικό στην Covid θα γίνεται έλεγχος στους υπόλοιπους μαθητές, την πρώτη και την τέταρτη μέρα μέρα από τη διάγνωση του κρούσματος. Το μέτρο που παραμένει στα σχολεία είναι οι μάσκες.

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: